Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně Sváteční Velikonoce Základní recepty

Klasický Velikonoční mazanec

Mazanec neodmyslitelně patří k Velikonocům. Už loni jsem pro vás připravila recept na špaldový mazanec a jelikož jste ji jej začali před těmito Velikonoci sami ve velkém hledat, rozhodla jsem se přidat i klasickou verzi. V této verzi je navíc více másla i cukru – moje babička měla totiž dva recepty – a tento vychází právě z toho jejího druhého na jemnější těsto:). No ale nebyla bych to já, abych si tam nevymyslela nějak svoji specialitu. Těsto vychází na dva středně velké mazance a do jednoho jsem zkusila zapracovat pravý nugát, co jsem si nedávno koupila. Pokud rádi experimentujete, zkuste to taky, nebo by skvěle mohl fungovat i marcipán:).

 

Náročnost: malá-střední

Doba přípravy: do 30 minut + 90 – 135 minut kynutí + 55 minut pečení

Počet porcí: 2 střední mazance

 

 

Ingredience na 2 středně velké mazance

 

Ingredience na kvásek

 

  • 200 ml plnotučného mléka
  • 42 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce krupicového (nebo třtinového) cukru

 

Ingredience na těsto

 

  • 4 žloutky
  • 180 g třtinového nebo krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 280 ml plnotučného mléka (popř. 150 ml mléka + 130ml smetany)
  • 550 g hladké pšeničné mouky
  • 450 g polohrubé pšeničné mouky
  • 5 g soli
  • 50 g plátků mandlí
  • kůra z 1 biocitrónu
  • vanilka (popř. můžete nahradit část cukru vanilkovým cukrem)
  • malý panák rumu nebo 100 g nasekaného nugátu (podle druhu mazance, který zvolíte:)

+

  • 1 vejce
  • 50 g plátků mandlí
  • 2 lžíce másla
  • 1 panák rumu (dle chuti)
  • (třtinový) moučkový cukr

 

 

Postup

 

  1. Mléko ohřejte na cca 40°C – zkrátka tak, aby bylo vlažné.
  2. Rozdrolte do něj droždí, přisypte 1 lžíci cukru, 1 lžíci hladké mouky a vše promíchejte pomocí metličky.
  3. Směs na kvásek přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo, dokud nevzejde. Trvá to asi 15 minut.
  4. Do mísy od robotu dejte žloutky spolu s cukrem a pomocí šlehacího nástavce zašlehejte, dokud cukr nepovolí.
  5. Poté postupně zašlehávejte změklé máslo, dokud nevznikne máslová hladká směs – když vytáhnete metličku ze směsi, měla by tvořit špičky.
  6. K máslové pěně přidejte předem smíchané obě mouky, sůl , kvásek, mléko, nastrouhanou kúru z citrónu, vanilku (popř. rum) a pomocí stěrky začnete vymíchávat těsto.
  7. Jakmile se začnou suroviny pojit, přemístěte mísu zpět do robotu (šlehací nástavec vyměňte za nástavec typu hák) a nechte jej vypracovat těsto – cca 10 minut.
  8. Těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout – cca 60-90 minut (záleží na teplotě v místnosti).
  9. Plátky mandlí si můžete předem opražit na suché pánvi a nechat zcela zchladnout – opražení zvýrazní jejich chuť.
  10. Vykynuté těsto rozdělte na 2 stejně velké části.
  11. Do každé části těsta zapracujte půlku z opražených ořechů a rovnou vypracujte v hladký kulatý bochník.
  12. (Pokud se rozhodnete pro mazanec s nugátem, v tuto chvíli jej také zapracujte.)
  13. Plech vyložte pečícím papírem a zlehka jej potřete olejem.
  14. Vypracované mazance přendejte na plech.
  15. Přikryjte utěrkou a nechte kynout zhruba 30-45 minut.
  16. Poté rozkvedlejte vejce a mazance jím potřete.
  17. Každý mazanec seshora nařízněte do křížku a bohatě posypte plátky mandlí, které jste si odložili stranou.
  18. Pečte v troubě rozehřáté na 220°C 5-8 minut. Aby se vám mazanec nepálil, přikryjte ho seshora kouskem alobalu.
  19. Poté teplotu snižte na 175°C a pečte dalších cca 45 minut. Ke konci pečení alobal oddělejte, aby mazanec chytl krásnou zlatavou barvu.
  20. Hotové mazance potřete směsí rozpuštěného másla s rumem – nešetřete, mazanec se musí tekutinou pořádně „napít“. Nejlépe potírejte na několikrát!
  21. Nakonec zacukrujte moučkovým cukrem – cukrování můžete také opakovat, jelikož první cukr se do mazance vsaje. Navíc z cukru v kombinaci s máslem a rumem vznikne skvělá krusta.

 

 

TIP: Do mazance můžete přidat i rozinky, předem namočené v rumu. Já nejsem jejich velký milovník a tak jsem se do své verze mazance nedávala:).

TIP: Zda je mazanec hotový, poznáte nejlépe podle testu se špejlí.

Related Posts

1 komentář

  • Odpovědět
    Viki
    19. 4. 2019 at 20:10

    tak tento sa ti naozaj podaril 🙂

    WHEN PIGS FLY

  • Zanechat odpověď