Hlavní jídla Jídlo Recepty Slané pečení Základní recepty

Domácí italská pizza

Miluju pizzu. Všichni milují pizzu. Teda skoro všichni! Ale kynuté těsto s variací všeho možného, co máte rádi. Mňam. Dnes je  pizza hodně dostupná a seženete ji na každém rohu, avšak v různé kvalitě a podání. Nic se ale nevyrovná pizze, právě vytažené z pece. A ač je dnešní doba tak trošku doba „rozvozu pizzy“, vážně stojí za to, si na ni zajít přímo do pizzerie. I já si dám nejčastěji pizzu formou rozvozu, přiznám se, ale o to víc jsem si užila návštěvu Ristorante Piazza a horkou houbovou pizzu s gorgonzolou navíc! Božský! Tak dlouho jsem pak na pizzu vzpomínala, že jsem se odhodlala k tomu, zkusit si ji připravit i doma. Kdo mě sleduje už delší dobu, možná si vzpomene, že pizzu jsem poprvé dělala 1.8.2017 a následující den jsem začala rodit:D. Volali jste po receptu, jenže jsem neměla fotky a než bych se k jejich tvorbě s Mikim dostala, ztratila jsem recept. A co si budem, domácí pizza je sice o dost levnější záležitost než ta v restauraci, ale té práce, mouky a nepořádku všude. Chce to odhodlání a to jsem neměla. Až doteď. A tak jsem upekla 5 křupavých a výborných pizz, pozvala rodinu a byly hody. Takže po skoro 2 letech doháním resty. Díky Piazzo za inspiraci a příště zase na pizzu k vám:D.

 

Náročnost: střední

Počet pizz : 3 pizzy

 

 

Ingredience

 

Ingredience na těsto

 

  • 250 ml vlažné vody
  • 15 g čerstvého droždí
  • 5 g cukru
  • 15 g soli
  • 20 g olivového oleje
  • 500 g hladké mouky
  • krupice nebo hrubá mouka na podsypání

 

Ingredience na rajčatové sugo

 

  • 250 g rajčatového suga nebo drcených rajčat
  • 1 lžička sušených italských bylinek
  • malý stroužek česneku
  • sůl

 

Ingredience na quatro formaggi

 

  • mozzarella (kvalitní určená na pizzu nebo v nálevu) – na 1 pizzu dávám alespoň 100 g
  • 30 g  sýru gorgonzola
  • 30 g sýru s bílou plísní
  • 30 g parmazánu nebo pecorina

 

Ingredience na pizzu s italským salámem

 

  • mozzarella (kvalitní určená na pizzu nebo v nálevu) – na 1 pizzu dávám alespoň 100 g
  • 50 g italského salámu (spianata, milano, apod.)
  • 60 g nakrájených žampionů
  • 30 g sýru gorgonzola

 

Ingredience na pizzu prosciutto

 

  • 140 g mozzarelly (kvalitní určená na pizzu (nastrouhaná) nebo v nálevu)
  • 5 cherry rajčat
  • 30 g parmazánu nebo pecorina
  • 50 g sušené šunky prosciutto
  • hrst rukoly
  • čerstvá bazalka

 

 

Postup

 

  1. V odměrném válci nebo střední míse smíchejte vlažnou vodu, čerstvé droždí, cukr a olivový olej. Důkladně promíchejte.
  2. Do mísy od robotu nasypte hladkou mouku, sůl a přilijte vodu s droždím olejem.
  3. Začněte pomalu míchat a jakmile se začnou suroviny pojit, přesuňte mísu do robotu a s nástavcem typu hák nechte těsto na nižší otáčky  10 minut vypracovávat.
  4. Poté přikryjte utěrkou a nechte 15-20 minut odpočívat.
  5. Poté z těsta vytvořte 3 stejně velké bochánky, přikryjte potravinovou fólií a nechte cca 1 hodinu kynout.
  6. Dále jsou 2 možnosti, takto nakynuté těsto v bocháncích můžete dát do lednice „vyzrát“ do druhého dne – údajně by měl být výsledek ještě lepší – pak stačí před přípravou těsto vytáhnout hodinu předtím, než se bude používat. Nebo můžete s těstem ihned pracovat, stejně jako já.
  7. Pracovní plochu posypte krupicí nebo hrubou moukou a vemte si vždy si jeden nakynutý bochánek těsta, přimáčkněte jej z obou stran do krupice a potom pomocí rukou začněte těsto natahovat dokola.
  8. Těsto je krásně elastické a mělo by to jít opravdu dobře i bez zkušeností pizzaře:).
  9. Natahujte do požadované velikosti (dle možností vašeho plechu), těsto by ale mělo být opravdu tenké, až místy téměř průsvitné. Kraje ponechte malinko širší.
  10. Takto připravené těsto přesuňte na plech, již naplno rozpálený z trouby a vyložený pečícím papírem.
  11. Těsto potřete několika lžícemi rajčatového suga s bylinkami, česnekem a solí.
  12. Zasypte natrhanou/nakrájenou mozzarellou (můžete zvolit i přímo tu určenou na pizzu, zvolte ale opravdu kvalitní druh – seženete třeba v Gran Moravii nebo použijte klasickou mozzarellu v nálevu).
  13. Dále přidejte všechny vámi zvolené ingredience a pizzu pečte 8-10 minut na 280°-290°C, dokud okraje nezezlátnout.
  14. Po upečení můžete okraje potřít olejem s bylinkami nebo česnekem.
  15. Pokud zvolíte pizzu s prosciuttem, vždy jej dávejte až na upečenou pizzu. To stejné platí pro bazalku nebo rukolu.

 

 

Původní recept na pizzu, kterým jsem se inspirovala pochází k kuchařky Romana Vaňka – Klenoty klasické evropské kuchyně. Právě tam najdete tip na zrání těsta přes noc.

 

Ve spolupráci s Con Gusto – síťí brněnských prémiových restaurací a cateringu.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď