Jídlo Recepty Sladké Snídaně Sváteční Vegetariánské Velikonoce

Velikonoční mazanec ze špaldové mouky

Tak takhle se dělá mazanec u nás doma. No, přesně takto ne, ale základ vychází z receptu, podle kterého peče mazanec moje maminka. A ta ho má zase od mé tety. A to ho má podle mě od mé babičky:). Některé vychytávky v receptu jsou ale čistě nápad mojí maminky – dovedla ho k dokonalosti!:)

Já jsem v receptu vynechala rozinky – nejsem jejich milovník, ale vy si je tam klidně přidejte, ale pěkně předem namočené v rumu! A jak je mým zvykem, tak jsem zaměnila klasickou pšeničnou mouku za špaldovou. Navíc jsem ořechy nejdřív opekla a lehce zkaramelizovala, no však koukněte na recept:).

 

 

Náročnost: malá-střední

Doba přípravy: cca 2 hodiny + 55 minut pečení

Počet porcí: 2 mazance

 

 

Ingredience na 2 středně velké mazance

 

  • 550 ml plnotučného mléka
  • 40 g čerstvého droždí
  • 110 + 30 g třtinového cukru
  • 150 g másla
  • 3 žloutky
  • 10 g soli
  • 500 g hladké (bílé) špaldové mouky
  • 500 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g vlašských ořechů
  • 50-100 g pekanových ořechů

+

  • 1 vejce
  • 2 lžíce másla
  • 1 panák rumu (dle chuti)
  • (třtinový) moučkový cukr

 

 

Postup

 

  1. Mléko ohřejte na cca 40°C – zkrátka tak, aby bylo vlažné.
  2. Rozdrolte do něj droždí, přisypte 40 g třtinového cukru, dvě lžíce bílé špaldové mouky a vše smíchejte.
  3. Směs na kvásek přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo, dokud nevzejde. Trvá to asi 15 minut.
  4. Do mísy od robotu dejte zcela povolené máslo, 3 žloutky a zbytek (70 g) třtinového cukru.
  5. Použijte nástavec na šlehání a vše vyšlehejte do pěny.
  6. K máslové pěně přidejte sůl, obě mouky (nezapomeňte, že 2 lžíce jste již přidali do kvásku), kvásek a pomocí stěrky začnete vymíchávat těsto.
  7. Jakmile se začnou suroviny pojit, přemístěte mísu zpět do robotu (šlehací nástavec vyměňte za nástavec typu hák) a nechte jej vypracovat těsto – alespoň 5 minut.
  8. Těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout – cca 60-70 minut.
  9. Pekanové a vlašské ořechy nasekejte nahrubo.
  10. 1/3 ořechů odložte stranou a zbytek opražte na pánvi. Když jsou ořechy opečené, přidejte 2 lžíce třtinového cukru a při stálém míchání jím nechte ořechy obalit a lehce zkaramelizovat.
  11. Vykynuté těsto rozdělte na 2 stejně velké části.
  12. Do každé části těsta zapracujte půlku z opražených ořechů a rovnou vypracujte v hladký kulatý bochník.
  13. Plech vyložte pečícím papírem a zlehka jej potřete olejem.
  14. Vypracované mazance přendejte na plech.
  15. Vejce rozkvedlejte a mazance jím potřete, dále posypte nasekanými ořechy, které jste si odložili stranou a nechte kynout zhruba 30 minut.
  16. Po nakynutí pečte v troubě rozehřáté na 220°C 8-10 minut.
  17. Poté teplotu snižte na 180°C a pečte dalších 45 minut.
  18. Hotové mazance potřete směsí rozpuštěného másla s rumem – nešetřete, mazanec se musí tekutinou pořádně „napít“. Nejlépe potírejte na několikrát!
  19. Nakonec zacukrujte moučkovým cukrem – cukrování můžete také opakovat, jelikož první cukr se do mazance vsaje. Navíc z cukru v kombinaci s máslem a rumem vznikne skvělá krusta.

 

Related Posts

1 komentář

  • Odpovědět
    Klasický Velikonoční mazanec – MamaChef
    18. 4. 2019 at 11:59

    […] neodmyslitelně patří k Velikonocům. Už loni jsem pro vás připravila recept na špaldový mazanec a jelikož jste ji jej začali před těmito Velikonoci sami ve velkém hledat, rozhodla jsem se […]

  • Zanechat odpověď