Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční Vánoce Vegetariánské

Vanilkové rohlíčky

Křehké a lahodné vanilkové rohlíčky. Rozplývají se na jazyku a nejlépe chutnají zrovna vytažené z chladu. Toto cukroví je jednoznačně moje nejoblíbenější vánoční cukroví. Připomíná mi dětství a bez něj by to prostě nebyly Vánoce. Asi málokdo dříve pekl s pravou vanilkou a přemýšlel nad tím, co je vanilin. I my jsme obalovaly rohlíčky právě ve vanilinovém cukru. Já je dnes peču s pravou vanilkou (použít se dá jak vanilkový lusk, mletá vanilka (což jsou tedy lusky, nikoliv semínka), vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt) a chutnají pořád stejně, jako když jsem byla malá. Každý rok, když si dám svůj první rohlíček, vybavím si moment, kdy jsem se u babičky koukala na Dívku na koštěti a tajně odbíhala do spíže na rohlíčky. Každý dělá vanilkové rohlíčky trošku jinak. Někdo dává mandle, jiný více másla nebo méně vajec. No a tohle jsou ty naše rodinné:).

 

Náročnost: malá

Počet plechů: 3 plechy

 

 

Ingredience

 

  • 300 g hladké mouky (můžete použít i mouku špaldovou nebo mouku celozrnnou)
  • 120 g mletých vlašských ořechů (lze nakombinovat s mandlemi)
  • 200 g povoleného másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 4 žloutky od slepic z volného chovu
  • větší špetka mleté vanilky/vanilkový lusk/ popř. použijte vanilkový cukr (nikoli vanilinový!)
  • špetka soli

+

  • moučkový cukr s vanilkou

 

TIP: Pokud máte raději sladší cukroví, pozměňte poměr na 100 g moučkového cukru a 100 g mletých ořechů.

 

 

 

Postup

 

  1. Než se pustíte do přípravy těsta – ořechy můžete předem lehce opražit  a až poté rozemlít – nechte je však vychladnout. Pražením se lehce zvýrazní oříšková chuť.
  2. Suché ingredience společně promíchejte.
  3. Vsypte je na pracovní plochu a doprostřed vytvořte důlek.
  4. Do důlku nakrájejte povolené máslo, přidejte žloutky a vypracujte v hladké těsto.
  5. Pokud máte robot, zvládne udělat většinu práce za vás. Těsto pak nakonec jen chvíli prohněťte i v rukách.
  6. Z těsta vytvořte válec, zabalte jej do potravinové fólie a dejte alespoň na 2 hodiny odpočinou do lednice – nejlépe však přes noc.
  7. Těsto vytáhněte cca 30 minut před pečením ven z lednice, aby povolilo.
  8. Rozdělte si jej na 4-5 dílů.
  9. Vždy pracujte jej s jednou částí těsta – postupně každou část krátce propracujte v ruce a vytvořte dlouhý váleček, ten nakrájejte na díly asi o velikosti 1 cm.
  10. Z každého dílku pak vytvarujte rohlíček a dejte jej na plech vyložený pečicím papírem.
  11. Mezi rohlíčky dělejte mezery, malinko během pečení nabudou.
  12. Až budete mít plech plný, pečte rohlíčky na 180°C zhruba 8 minut, dokud nejsou zlatavé.
  13. Upečené rohlíčky nechte pár minut vychladnout na plechu a poté je opatrně obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.
  14. Pokud byste se snažili s rohlíčky manipulovat bezprostředně po upečení, ihned by se vám rozpadly.
  15. Hotové cukroví uložte do uzavíratelné krabice a skladujte v chladu.

 

 

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď