Křehké a lahodné vanilkové rohlíčky. Rozplývají se na jazyku a nejlépe chutnají zrovna vytažené z chladu. Toto cukroví je jednoznačně moje nejoblíbenější vánoční cukroví. Připomíná mi dětství a bez něj by to prostě nebyly Vánoce. Asi málokdo dříve pekl s pravou vanilkou a přemýšlel nad tím, co je vanilin. I my jsme obalovaly rohlíčky právě ve vanilinovém cukru. Já je dnes peču s pravou vanilkou (použít se dá jak vanilkový lusk, mletá vanilka (což jsou tedy lusky, nikoliv semínka), vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt) a chutnají pořád stejně, jako když jsem byla malá. Každý rok, když si dám svůj první rohlíček, vybavím si moment, kdy jsem se u babičky koukala na Dívku na koštěti a tajně odbíhala do spíže na rohlíčky. Každý dělá vanilkové rohlíčky trošku jinak. Někdo dává mandle, jiný více másla nebo méně vajec. No a tohle jsou ty naše rodinné:).
Náročnost: malá
Počet plechů: 3 plechy
Ingredience
- 300 g hladké mouky (můžete použít i mouku špaldovou nebo mouku celozrnnou)
- 120 g mletých vlašských ořechů (lze nakombinovat s mandlemi)
- 200 g povoleného másla
- 80 g moučkového cukru
- 4 žloutky od slepic z volného chovu
- větší špetka mleté vanilky/vanilkový lusk/ popř. použijte vanilkový cukr (nikoli vanilinový!)
- špetka soli
+
- moučkový cukr s vanilkou
TIP: Pokud máte raději sladší cukroví, pozměňte poměr na 100 g moučkového cukru a 100 g mletých ořechů.
Postup
- Než se pustíte do přípravy těsta – ořechy můžete předem lehce opražit a až poté rozemlít – nechte je však vychladnout. Pražením se lehce zvýrazní oříšková chuť.
- Suché ingredience společně promíchejte.
- Vsypte je na pracovní plochu a doprostřed vytvořte důlek.
- Do důlku nakrájejte povolené máslo, přidejte žloutky a vypracujte v hladké těsto.
- Pokud máte robot, zvládne udělat většinu práce za vás. Těsto pak nakonec jen chvíli prohněťte i v rukách.
- Z těsta vytvořte válec, zabalte jej do potravinové fólie a dejte alespoň na 2 hodiny odpočinou do lednice – nejlépe však přes noc.
- Těsto vytáhněte cca 30 minut před pečením ven z lednice, aby povolilo.
- Rozdělte si jej na 4-5 dílů.
- Vždy pracujte jej s jednou částí těsta – postupně každou část krátce propracujte v ruce a vytvořte dlouhý váleček, ten nakrájejte na díly asi o velikosti 1 cm.
- Z každého dílku pak vytvarujte rohlíček a dejte jej na plech vyložený pečicím papírem.
- Mezi rohlíčky dělejte mezery, malinko během pečení nabudou.
- Až budete mít plech plný, pečte rohlíčky na 180°C zhruba 8 minut, dokud nejsou zlatavé.
- Upečené rohlíčky nechte pár minut vychladnout na plechu a poté je opatrně obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.
- Pokud byste se snažili s rohlíčky manipulovat bezprostředně po upečení, ihned by se vám rozpadly.
- Hotové cukroví uložte do uzavíratelné krabice a skladujte v chladu.
Žádné komentáře