Mateřství

Nákupy pro miminko – vše, co (ne)potřebuji

Vzpomínám si, jak jsem rok zpět začínala pomalu vybírat výbavu pro miminko. Celý ten „baby“ svět pro mě byla doslova španělská vesnice. Netušila jsem, co doopravdy potřebuju, co k čemu vlastně slouží a v úplných koncích jsem byla při jakémkoliv výběru mezi výrobci. To,že potřebuju kočářek, bylo nějak tak jasné. Ale který? Jediné, co mi dávalo smysl jako argument pro koupi byla cena a design. Tyto dvě věci ale nakonec vlastně nejdou moc dohromady. Kočárky, co mě zaujaly na první pohled, byly dost mimo naši cenovou hladinu. U těch, které se mi zdály ucházející a cenově dostupné, jsem zase netušila, jestli splňují ideální parametry. Vzpomínám si, jak jsme s mužem zavítali na veletrh se zbožím pro miminka a nějaká paní nás zastavila a vysvětlovala všechny výhody jejich kočárku. Vůbec jsem nevěděla o čem mluví, pamatuji si jen na kokosovou matraci 😀 . Popravdě jsem tenkrát ani nevěděla, že je standard kupovat kočárek, ke kterému je hluboká korba, kde miminko leží a potom sporťák. Všichni taky mluvili o kompatibilní autosedačce s kočárkem, což jsem taky nechápala. A už vůbec jsem nevěděla, co je autosedačka vajíčko. Samé nové názvy a já jsem byla ztracená. Teď, když to píšu s odstupem, tak mi to přijde úplně jasné a logické. Jenže s příchodem miminka nezajišťujete pouze kočárek a to množství nových pojmů spolu s neustálou únavou mě zkrátka dostalo.

Kočárek byl ale úplný začátek. Pak přišel na řadu přebalovací pult a otázka ze strany Majka, zda ho vůbec potřebujeme. Neustále jsem se zabývala myšlenkou, kde bude Mikínek, když budu třeba v obýváku. Jako úplně maličký nemůže být v žádném sedátku ani na hrací dečce. No zkrátka jsem celé těhotenství řešila, co budeme vlastně vůbec potřebovat a když jsem přišla na to co, tak od jaké firmy nebo v jakém provedení. Nejvíce jsem nakonec dala na rady a tipy svého okolí. I tak musím ale říct, že co skutečně potřebujete, zjistíte až po narození miminka. To stejné platí s funkčností jednotlivých věcí. Kamarádka našla třeba kouzlo v našem o dost levnějším kočárku než v jejím designovém. Ten náš totiž pruží a to se dětem líbí. Ani jednu z nás ale nenapadlo tohle zkoumat při samotném výběru. A i když je každé miminko jiné a to, že se něco libí jednomu neznamená, že se to bude líbit i druhému, rozhodla jsem se pro vás sepsat své tipy, až na nákupy pro miminko vyrazíte. O nákupu oblečení si můžete přečíst zde.

Na trhu existuje obrovské množství výrobců a výrobků pro děti a miminka. Některé věci jsou nezbytností, jiné naopak můžete lehce postrádat. Nakonec těch postradatelných je daleko více. Na druhou stranu vám řada z nich pomůže už třeba jen tím, že miminko na chvíli zabaví a vy můžete třeba uvařit nebo se jen nasnídat.

 

 

Kočárek

 

Opravdu malé procento maminek si nepořizuje kočár a využívají jen nosítko nebo šátek. Já jsem zastánce toho názoru, že by se nic nemělo přehánět a i když miluju nošení, střídám ho s kočárem. Pořídili jsme kočár od české firmy Tudore. Kočárek byl za přijatelnou cenu, v hezkém provedení včetně hluboké korby i sporťáku. Navíc v ceně byla i pláštěnka na kočár, síťka proti hmyzu, držák na pití a přebalovací taška. Od stejné firmy jsme koupili i autosedačku (vajíčko – to je ta, která se dá nosit a je k dostání s novorozeneckou vložkou), která se dá dát i na konstrukci od kočárku. Zatím jsme s funkčností spokojeni. Výborně se v něm uspává třeba i doma na chodbě 😀 . Problémy ale nastaly během dodání kočáru a chyby ze strany prodejce. Vybrala jsem tento typ i z důvodu jednoduché objednávky na internetu a dodání domů. Bohužel to bylo nakonec značně komplikovanější. Celkový dojem je ale určitě dobrý a zatím jsem nenašla žádný podstatný nedostatek.

 

 

V létě stačila do kočáru deka, v zimě přišla řada na fusak. Zvolila jsem moji už oblíbenou značku Little Angel (cena, design a kvalita hrály pro) a jsem s výběrem maximálně spokojená.

 

Pokud bych si ale mohla vybrat nějaký designový kousek, zřejmě by to byl kočár značky Joolz. Cenově už není tolik dostupný, ale kromě vzhledu je dle mého i velmi praktický. Jen netuším, jestli pruží :D.

 

Přebalovací pult 

 

Přebalovací pult jsem prostě chtěla a rozhodně jeho koupi nelituju. Ze všech prodejců nám nejlépe vyšla Ikea a tak jsme nakoupili tam. Krom toho, že se na něj miminko vleze delší dobu a nemusíte mít strach, že se překuli na zem, má spoustu poliček a to se víc než hodí. Vše potřebné mám tak při ruce.

 

V Ikei jsem nakoupila i spoustu organizérů, které mám jak ve skříni na Mikínkovi oblečky, tak u přebalováku na plíny, ubrousky a další nezbytnosti.

 

 

Přebalovací podložku jsem zvolila v rozměrech 55x75cm a vyvýšenými okraji a polstrováním pod hlavičkou. Taky jsem koupila jednorázové podložky, které jsme hodně ze začátku využívali. Teď mám jednu vždy v přebalovací tašce.

 

Co jsme naopak nepořídili, byl speciální koš na plíny. Máme úplně obyčejný malý plastový koš opět z Ikea a stejně jej denně vynášíme. Navíc úplně stačí koupit parfémované sáčky na použité plíny např. v D&M značky Babylove. Využijete je jak doma, tak s sebou na procházky.

 

Koupání

 

Na radu jsme koupali a stále koupeme v kyblíku k tomu určeném. Nemáme žádnou speciální značku. Miki si na tento způsob koupání docela rychle zvykl, i když teď v půl roce máme po tomto večerním rituálu v koupelně pravidelně potopu. Nicméně bych pro novorozené miminko znovu asi volila spíše vaničku a látkové lehátko. Nebo bych to při nejmenším nejdříve zkusila. Mikínka jsme taky prvních pár koupání zamotali do látkové pleny, aby se cítil v bezpečí.

Určitě nedoporučuji plastová lehátka. Miminko to akorát všude tlačí a nevnímám to jako příliš šťastnou metodu koupání.

 

Naopak moc doporučuji pořídit baby ring. Je to takový nafukovací kruh, který dáte miminku kolem krku a ono se může vlastně úplně poprvé samo volně pohybovat. Nutností je tedy vana. Bez té si dítě nezaplave. My s kruhem začali kolem 3. měsíce a Mikin si to okamžitě zamiloval! Jo a nebojte, nikde je to neškrtí ani nic podobného.

 

Dohromady máme 3 dětské ručníky a vzhledem k četnosti praní prádla v naší domácnosti to zatím stačí. Tyto ručníky koupíte v každém baby shopu – mají spoustu druhů, materiálů. Skvělá je bambusová osuška nebo osuška ze 100% bavlny (popř. plena).

 

Dobré je mít i teploměr do vody. Ze začátku jsem byla hodně nejistá a nechtěla dát malého do moc horké nebo studené vody a teploměr jsme tak využívali pokaždé. Dnes už umíme teplotu vody odhadnout a mírné odchylky nejsou už takový problém jako u novorozeného miminka.

 

Po koupání často stříháme nehty. Máme nůžky s kulatou špičkou, které jsou z mého pohledu úplně k ničemu. Alespoň já bych mu tím nikdy nic neostříhala. Naopak malé kleštičky (speciální pro miminka) můžu jen doporučit.

 

 

Ke koupání (a přebalování) patří i dětská kosmetika a drogerie, o které vám napíši samostatný článek.

 

Postýlka a spinkání

 

Postýlka byla jednou z věcí, kterou jsme „podědili“ po Majkovu mladším bratrovi. Nemusí být přeci nutně všechno nové a alespoň jsme mohli investovat do jiných věcí. Koupili jsme jen novou matraci. Původně jsem koukala po různých speciálních a jak jinak, než drahých. Nakonec opět vyhrála Ikea.

 

Do postýlky jsem od začátku chtěla hnízdečko. A taky je to jedna z věcí, kterou jsme maximálně využívali. Nejen v postýlce, ale i na přespání mimo domov, když spal Miki s námi v posteli apod. Výrobců je neskutečně mnoho. Stačí projekt Facebook nebo Instagram a najdete jich opravdu spoustu. Většinou vyrábějí i mantinely, polštářky, povlečení atd.

 

Už během těhotenství jsme si vyhlídla šumícího medvídka My Hummy. Nejdříve mi přišlo, že na malého moc nefunguje. Pak jsem ale vypozorovala, že při něm daleko lépe spí a nebudí se. V tomto vám ale pomohou i různé aplikace s bílým šumem – dejte si ale pozor, ať miminku nedáváte k hlavě aktivní telefon!

 

 

Další, pro mě nutností, byl monitor dechu. Asi bych se jinak nevyspala a byla v neustálém stresu. Máme značku Nanny, ale v porodnicích se setkáte třeba i s BabySense. Pravda je, že se nám párkrát falešně spustil, ale bylo to špatných umístěním nebo příliš tlustou matrací.

 

Jestli něčeho není nikdy dost, pak jsou to deky. Teda aspoň u nás to tak je. Jednu máme tenkou, druhou ještě tenčí, pak další s kožíškem a takhle bych mohla pokračovat. Mikínek zatím nespinká pod peřinou, ale stále pod dekami. Používáme je do kočárku, když je v autosedačce, na hraní na zem. Nekupujte ale takové ty levné z umělých vláken – miminko se v nich potí a není příliš příjemné v nich být zabalený. A nezapomeňte, že miminka spí bez polštáře :).

 

No a nemůžu zapomenout na naše must-have. Kolotoč nad postýlku. Díky němu jsem si kolikrát zvládla vyčistit zuby, dát prát prádlo nebo se namalovat. I teď v půl roce ho to pořád ještě baví, teda omezený čas, ale baví. Mikin má hned dva kolotoče. Jeden je s mravenečníky a koalou a druhý je s draky a netopýry, oba značky Baby Fehn.

 

 

Zavinovačku doporučuji určitě taky pořídit. Využijete ji tedy hlavně v prvních týdnech. My jsme měli opět od značky Little Angel z materiálu Outlast. Krom materiálu, který by měl regulovat sám teplotu se dala pořádně stáhnout a tak z ní Miki nikde nevypadával. Měli jsme i rychlozavinovačku na suchý zip. Zavinovačka se tak nedala stáhnout podle aktuální velikosti miminka. Pořiďte si tedy takovou, která má šňůrky na zavázání.

 

Miki je expert na poskakování ze spaní. Dělá občas něco dost podobného svíčce. No a tak se přikrývka dostane mimo a on mrzne. V tomto nám skvěle poslední cca 2 měsíce slouží spací pytel. Miminko se neodkope a vy můžete v klidu spát. Aktuálně máme pytel bez rukávů od značky Tchibo.

 

Chůvičky jsem původně neměla v plánu pořizovat. Mikínek měl asi 4 dny a už jsme jeli koupit. Používáme je tedy celou dobu od jeho narození. Můžu v klidu pracovat v obýváků, zatímco malý spinká v ložnici za zavřenými dveřmi a tak ho nic neruší. Jen malý pohyb hned slyším a jdu na něj kouknout. Máme tyto od Babymoov a můžu je určitě doporučit – fungují spolehlivě a mají velký dosah.

 

Kojení

 

Už během těhotenství se stal kojící polštář mým nejlepším kamarádem. Tenkrát jsem ho objímala ve spánku, později bych bez něj nemohla kojit. Ke kojení se mi ale nejvíce osvědčil menší polštář. Od Majka jsem dostala k minulým narozeninám právě takový ten těhotensko-kojící a pak si ho obmotávala při kojení kolem sebe. Malý polštář jsem si jen dala na klín a položila na něj malého. Taky se s ním dobře cestuje, protože nezabere půlku auta. Oba jsou od značky Motherhood a šla bych do ní i u další koupě.

 

Odsávačka mléka je určitě jedna z věcí, kterou bych nepořizovala dopředu. Já sama jsem si ji objednala v prvním týdnu po porodu, ale je mnoho maminek, které ji nakonec vůbec nepotřebují. Můj důvod koupě byl sklon k zánětům a tak jsme musela nahromaděné mléko odsávat. Nejprve jsem měla ruční odsávačku, ale po pár dnech jsem v tomto způsobu odmítla pokračovat. Elektrická odsávačka je cenově výš, ale rozhodně se vyplatí (pokud tedy opravdu odsáváte). Tenkrát jsem poprvé zvolila produkt značky Suavinex a od té doby ji zůstávám věrná. Velká tvorba mléka ale není jediným důvodem k odsávání. Někdo odsává jen kvůli zásobě vlastního mléka. Mléko můžete totiž uložit v mrazáku až na několik měsíců a rozmrazit v případě potřeby.

 

Kojenecké lahvičky jsou téma samo o sobě. Nakonec se k nim ale dopracuje každé miminko. Některé dřív a některé později. Mikínek dostával hned po propuštění z porodnice příkrmy. Tenkrát tedy přes stříkačku a kojeneckou cévku. Později mu ale moje mléko nestačilo a tak přišlo opět na scénu mléko umělé. Měli jsme lahvičku od značky Medela, která má být prý tou nejvhodnější, aby se miminko neodstavilo a neodnaučilo se sát od mámy. Mikin z ní pil asi dvakrát. Jinak se šíleně vztekal, protože to zkrátka neteklo. Dlouhou dobu tak byl na úplně obyčejné skleněné láhvi s klasickou savičkou, kterou jsem dostala na svém baby shower. Současně máme lahvičku Suavinex. Tato značka má totiž ty nejroztomilejší produkty. Lahvička byla se savičkou s nastavitelným proudem toku mléka. Mikínkovi to však nevyhovovalo a tak jsme koupili kompatibilní klasickou savičku s jednou dírkou a už spokojeně pije.

 

 

K mytí lahviček používám speciální kartáč, který je k dostání v téměř všech obchodech se zbožím pro miminka. Ne vždy totiž umyji lahvičku hned po vypití mléka a tekutina má tendence zasychat a dělat fleky. Krom toho nechci používat na mytí stejnou houbičku nebo kartáč jako na ostatní nádobí.

 

Hračky

 

Z těch u nás jednoznačně vede žirafka Sophie. Ač jsem na to koukala, že je to jen nějaké trend za šílené peníze, není tomu tak. Píská, miminko ji dobře vidí, díky flekům, dobře ji uchopí a je zcela nezávadná.

 

 

I když i my máme některé plastové hračky, doporučuji se jim spíše vyvarovat a to zejména z hlediska bezpečnosti. Miminko se jimi velmi lehce bouchne a to je pak pláče. Pokud tedy hračka z plastu, tak jen za vaší přítomnosti a navíc koukejte z čeho je vyrobena a co obsahuje. Raději jednu kvalitní hračku než deset nekvalitních, které mohou miminku uškodit.

 

 

Plyšové hračky jsou taky takovou vděčnou záležitostí a Mikínkovi nechybí třeba Mickey Mouse nebo série zajíců od Happy Horse. Dva má u babičky a dva doma – nejvíc nadšený je z nich aktuálně ale manžel a chce si udělat prý sbírku.

 

 

Jako první hračky jsou skvělé látkové knížky v kontrastních barvách, které miminko vidí jako první. Navíc šustí a dítě si s knížkou může hrát samo. Je to taky fajn věc do kočárku na zabavení nebo při pasení koníčků na upoutání pozornosti. Knížek máme hned několik. Třeba od Done by Deer nebo od Taf Toys.

 

 

Vše ostatní

 

Ihned po narození nevyužije hrací deku ani lehátko. Nicméně první měsíce utečou jako voda a tyto věci začnou miminko zajímat. My jsme začínali s obyčejnější dekou s pár hračkami a vibrujícím-hracím lehátkem, které jsme dostali. Obojí Mikínka bavilo a byla jsem za tyto věci vděčná. Pak jsme ale objevili lehátko Babybjorn a bylo jasno. Musíme ho mít. Byla to jedna z nejlepších voleb vůbec. Miki to tam miluje. Houpe v něm, papá v něm, hraje si v něm. I když musím podotknout, že znám jedno miminko, které tomuto lehátku na chuť nepřišlo. My jsme ho ale také nejdříve vyzkoušeli u kamarádů a až pak pořídili. Velkou výhodou je i to, že se dá složit „do placky“ a lehce převážet. Hrací deku máme už také jinou a to takovou, kde je blikající a hrací slon a milion hraček. Trošku cirkus, ale to dítě je tam šťastné.

 

Dudlík byla jedna z věcí, které jsem se chtěla vyhnout. Upřímně to byl úplný nesmysl. Bála jsem se, že se nenaučí sát, když mu dudlík dám, ale nebylo se čeho bát. Taky druhý den po narození Mikin dostal dudlík a hned byl spokojený. Jediný problém byl ten, že si oblíbil jej jeden dudlík a ostatní odmítal. Pak nám ale přišel balíček od Crystal Baby s odsávačkou a jako dárek malinký dudlík s mráčkem od Suavinexu. Mikísek ho okamžitě přijal a od té doby by mohl na tyto dudlíky dělat reklamu. Teda konkrétně na ty neskosené – fyziologické a nejlépe vyrobené z latexu, stejně jako byl ten první dudlík s mráčkem. Časem využijete i klip na dudlík, aby miminku neustále nepadalo na zem.

 

 

Ani nevím do které kategorie zařadit látkové pleny. Potřebujete je totiž neustále a potřebujete jich dost. Kupte rozhodně ty ze 100% bavlny nebo z bambusu. Moje nejoblíbenější jsou pleny Staré časy, které jsou opravdu příjemné.

 

Už bych málem zapomněla, ale našim věrným společníkem byl i nahřívací polštářek na bříško. Miki hodně trpěl na koliky a masáž a cvičení s nožičkami v kombinaci s nahřátým polštářkem byli jedinou záchranou. Nejprve jsme měli polštářek s náplní z třešňových pecek, později i s pohankou.

 

Nosítko mám od Mikínkova narození už druhé a na toto téma také plánuji samostatný příspěvek.

 

S každým měsícem se mění i to, co pro miminko potřebujete. Před půl rokem jsme se neobešli bez nahřívacího polštářku a teď jsme na něj i skoro zapomněla. Naopak tenkrát by mi bylo houpátko k ničemu, a teď s ním jezdíme i na návštěvy. Při nákupech je třeba zvážit, co skutečně budete potřebovat a co naopak můžete nechat v obchodě. V předchozích řádcích jsem dala dohromady snad vše, bez čeho bychom se během posledního půl roku neobešli. Také máme ale i nepotřebné věci, jako je třeba nepropustná podložka na matraci. Až se jednou bude Mikínek odnaučovat z plenek, pak přijde její čas, teď nebyla ale koupě rozhodně nutná.

 

 

 

 

Related Posts

2 Komentáře

  • Odpovědět
    Dagmar
    26. 2. 2018 at 14:56

    Marťo, skvělý článek, pro mne aktuální tema, moc Vám díky! 😉

    • Odpovědět
      Martina
      26. 2. 2018 at 17:57

      Moc děkuji! Jsem ráda, že se Vám článek hodí a snad i pomůže!:))

    Zanechat odpověď