Mateřství

Nákupy pro miminko – oblečení

Jako každá holka miluju nakupování. A jestli mě něco baví víc než kupovat věci sobě, tak je to kupovat věci druhým. Musím být teda na člověka dobře naladěna. To pak vidím skvělej dárek pro takovouto osobu na každém rohu. Nakupování pro miminko, které si ještě pěkně hoví v bříšku je ale věc zcela speciální. Nakupujete pro něco, někoho, kdo tu ještě není. U nás doma se před porodem hromadily na sušáku mini tepláčky a manžel tenkrát přišel a říká:“ To je tak divný. Pořád se mu tady něco suší, ale ještě ho nikdo neviděl.“ Budoucí maminky mají ale zkrátka potřebu svoje miminko dokonale vybavit. A já to měla úplně stejně. Až ve chvíli, kdy byl Miki na světě a my s ním začali fungovat, jsem zjistila, co mi doopravdy chybí a co naopak přebývá.

Během těhotenství jsem spolu s Kačkou z milujisvujzivot.cz navštěvovala předporodní kurz v centru Majka. Odtud jsem si odnesla mimo jiné i seznam, co vše takové novorozeně potřebuje. Samozřejmě se mi všeho v seznamu zdálo málo. Asi jsem si představovala, že budu Mikina 20x denně převlíkat (i když, občas se to pomalu i stane :D).

 

 

Krátký vs. dlouhý rukáv

Rodila jsem začátkem srpna a tak mi přišlo logické nakoupit body s krátkým rukávem. Ony se vlastně ty s dlouhým rukávem ani moc neprodávaly. Nejvíce mě stejně zajímalo, jak body vypadá. Zpětně si opravdu klepu na čelo, ale jelikož jsem ve svém blízkém okolí miminko takto nikdy neměla, není se čemu divit. Jak se náš bumbrlík narodil, došlo mi, že jsem úplně moudře nenakoupila. Navíc jsem i počítala s opravdu velkým miminkem a nakupovala raději skoro vše ve velikosti 62. Miki se narodil a 56 mu byla dokonce i větší. A krátký rukáv je i v horkých letních dnech pro novorozence většinou opravdu málo. Tak jsme nakonec točili asi 3 oblečky, protože ve zbytku mu prostě a jednoduše byla zima. Taky jsem nakoupila několik kraťásků. Myslím, že jedny na sobě jednou i měl. A jen proto, že mu byly velké a měl je spíš jako kratší kalhoty. Pokud nebydlíte v tropech, tak bych se oblečkům s krátkým rukávem spíše vyhnula. Jasně, můžete dát krátký rukáv a mikinu, ale upřímně – Miki doteď příliš nemiluje, když ho cpeme do více vrstev.

 

Body: Moli Tepláky: F&F

Body: Moli Tepláky: F&F

 

Praktičnost

Jak tak poslouchám své okolí, většina měla stejný problém jako já. Během nakupování šla praktičnost stranou a hormony nás budoucí mámy strhly k nákupům nesmyslných oblečků. To pak oblíkáte miminko a hledáte nějaké zavinovací body. Jenže všechny se musí natáhnout přes hlavu a vy víte, že přesně tento proces spustí urputný řev až se z toho málem rozbrečíte taky. No a místo rychlé bezproblémové výměny oblečku tu máte uplakané miminko ve stylovém body. Taky rychle zjistíte, že ta košilka a malilinký kalhoty jsou sice nádherný, ale než do toho budete svoje miminko soukat, to mu raději dáte jedno z narychlo koupených praktických oblečků. A pokud je něco, co určitě nekupujte – je to pyžamo (chcete-li overal), který se musí obléct přes hlavu. To byl u nás úplně největší problém. Mikínek taky „podědil“ od syna kamarádky spoustu různých riflí, ale musím se přiznat, že je na sobě ani všechny neměl. Tepláky jsou tepláky a ať si je chlapec užije, dokud je může nosit, kdy a kde se mu zlíbí :D. Při koupi jakýchkoliv kalhot také koukejte na gumu. Často se koukám na Mikiho aktuální velikost, ale hned vidím, že by ho guma stahovala. Proto vybírám kalhoty a tepláčky s volnějším pasem. Později se budou hodit i bryndáčky, slintáčky – ať nemusíte každých 5 minut miminko převlékat do suchého body.

Nějaký ten hezký obleček, ve kterém si své miminko budete představovat, si asi neodpustí žádná nastávající maminka. I když si totiž rozumem říkáte, že to nepotřebujete, hormony vás ujistí v tom, že to rozhodně potřebujete. I já jsem si takto krátila čekání na malého Míšu. Jen je možná lepší některé designové kousky koupit ve větší velikosti, kdy už bude i miminko větší a oblékání budete mít zvládnuté na jedničku. Argumentem může být, že nechcete tak dlouho čekat, než obleček miminku dáte. Však už na něj samotné čekáte 9 měsíců. Věřte, že ani nemrknete a na velikosti 56 se budete dívat s velikou nostalgií, jak byl ten váš poklad malinkatý. A právě stejně tak budete vytahovat úlovky z těhotenství ve větších velikostech s nechápavým výrazem, že už to tomu drobečkovi je.

 

 

Obchody s oblečením pro novorozence a miminka

H&M je můj oblíbený obchod, co se všech oddělení týče. Dětské není tedy výjimkou. Mají opravdu krásné a roztomilé oblečky. Od setů pro novorozence přes oblečení pro miminka 4 měsíce +. Právě tady i nakoupíte různé stylové košilky, kalhoty nebo svetry a všechno za relativně dobré peníze. Velikosti mi přijdou o malinko menší než u jiných značek. Body z H&M vždy odkládám z dané velikosti jako první, protože Mikimu už nejsou. Určitě doporučuji stáhnout si aplikaci a sledovat akce na e-shopu. Slevy 20-30% bývají pravidelně a tak většinou pořídím vyhlídnuté věci za mnohem lepší ceny (a to se na mateřské hodí :D).

Lindex má jedny z nejkrásnějších oblečků pro miminka. Krom designu jsem i velmi spokojená s kvalitou. Jediné co Lindexu ubírá na bodech jsou malinko vyšší ceny. Investovala jsem ale do pár kousků, které nám už delší dobu slouží a jsou pořád jako nové. Navíc při registraci budete vědět o všech aktuálních slevách.

F&F nabízí asi nejlepší poměr cena/kvalita. Na výběr je ze spousty opravdu krásných věcí za super ceny. A opět jsou velmi časté mé oblíbené slevy. Buď jsou zlevněné určité kousky nebo je plošně 20% sleva na vše.

Reserved v kamenných obchodech většinou moc miminkovského zboží nemá. Na super věci ale narazíte opět v jejich e-shopu. Musím říct, že poslední dobou mají opravdu krásné věci pro holčičky a ty klučicí si mě moc nezískaly. Ceny jsou nižší než v H&M a kvalita srovnatelná.

Z těchto tří obchodů je většina Mikiho šatníku. Pár věcí má i z Mark and SpencerC&A, LidluPrimarku (pozor na to, že u oblečení pro miminka v Primarku zas tolik neušetříte – ceny jsou srovnatelné třeba s H&M), Nextu nebo ze Zary. Na trhu je navíc nespočet šikovných českých malovýrobců, kteří dělají opravdu dokonalé kousky. Na Vánoce jsem pořídila u Moli dokonalé body s nápisem na míru. Nabízí i různé limitované kolekce a konkrétně pro holčičky jsou opravdu hodně rozkošné. Dobrou zkušenost mám i s českou značkou Little Angel – konkrétně s bačkorkami z Outlastového materiálu.

Určitě neobjednávejte levné oblečení z Číny. Aplikace jako např. Wish nabízí milion různých stylových oblečků většinou nevalné kvality a z materiálů do kterých byste miminko rozhodně neoblékly. Velikosti také neodpovídají a je to zkrátka v 90% případů vyhazování peněz.

 

Mikina: Lidl Kalhoty: H&M Bačkorky: Little Angel

Mikina: Lidl Kalhoty: H&M Bačkorky: Little Angel

 

To, co budete pro miminko opravdu potřebovat, zjistíte většinou až ve chvíli, kdy ho máte u sebe. Já měla obavu, že po porodu už nebudu mít vůbec čas něco shánět a proto musím mít vše. Naštěstí má dnes snad každý obchod svůj e-shop a tak můžete chybějící věci dokoupit kdykoliv. Ještě více toto platí pro ostatní miminkovské věci, kterých je na trhu snad milion. Rozhodně není třeba dopředu pořizovat např. odsávačku mléka nebo naopak s pořízením monitoru dechu zas tak vedle nešlápnete, ale o tom až někdy příště:).

 

 

Related Posts

1 komentář

  • Odpovědět
    Nákupy pro miminko – vše, co (ne)potřebuji – MamaChef
    22. 2. 2018 at 20:25

    […] Kočárek byl ale úplný začátek. Pak přišel na řadu přebalovací pult a otázka ze strany Majka, zda ho vůbec potřebujeme. Neustále jsem se zabývala myšlenkou, kde bude Mikínek, když budu třeba v obýváku. Jako úplně maličký nemůže být v žádném sedátku ani na hrací dečce. No zkrátka jsem celé těhotenství řešila, co budeme vlastně vůbec potřebovat a když jsem přišla na to co, tak od jaké firmy nebo v jakém provedení. Nejvíce jsem nakonec dala na rady a tipy svého okolí. I tak musím ale říct, že co skutečně potřebujete, zjistíte až po narození miminka. To stejné platí s funkčností jednotlivých věcí. Kamarádka našla třeba kouzlo v našem o dost levnějším kočárku než v jejím designovém. Ten náš totiž pruží a to se dětem líbí. Ani jednu z nás ale nenapadlo tohle zkoumat při samotném výběru. A i když je každé miminko jiné a to, že se něco libí jednomu neznamená, že se to bude líbit i druhému, rozhodla jsem se pro vás sepsat své tipy, až na nákupy pro miminko vyrazíte. O nákupu oblečení si můžete přečíst zde. […]

  • Zanechat odpověď