Hlavní jídla Jídlo Kuřecí Recepty Slané pečení

Chicken-mushroom pie s růžičkovou kapustou

 

Náročnost: malá-střední

Doba přípravy: do 80 minut

Počet porcí: 3-4 porce

 

 

Ingredience

 

  • 300 g listového těsta z másla (doporučuji Babické listové těsto máslové z produkce Sklizeno nebo zkuste výrobu svého vlastního)
  • 3 velké cibule
  • 250 g žampionů (popř. jiných hub)
  • 350 g kuřecích prsou
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml vysokoprocentní smetany
  • 2 jarní cibulky
  • 500 g růžičkové kapusty
  • 100 g pancetty
  • přepuštěné máslo (popř. máslo nebo kvalitní rostlinný olej)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

 

Postup

 

Koláč

 

  1. Cibule očistěte, rozkrojte napůl a nakrájejte na plátky.
  2. Houby omyjte a také nakrájejte na plátky.
  3. Očištěná a omytá kuřecí prsa nejprve osušte a poté krájejte na kostky.
  4. Na lžíci přepuštěného másla restujte cibuli do světle hnědé barvy.
  5. Při vyšší teplotě přidejte opět trošku tuku, osolené kousky masa a nechte maso zatáhnout.
  6. Nakonec zarestujte ke směsi houby tak, aby povolily.
  7. Vše zalijte kuřecím vývarem, přidejte špetku soli a nechte na středním ohni probublávat.
  8. Všechny suroviny jsou poměrně rychle hotové, nicméně vaříme směs tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje do podoby omáčky.
  9. Poté přilijte smetanu a nechte ještě pár minut provařit.
  10. Nakonec vše dochuťte solí a pepřem.
  11. Formu na koláč s mírně vyšším okrajem vytřete máslem a vyložte rozváleným plátem listového těsta.
  12. Kraje seřízněte a dno propíchejte vidličkou.
  13. Pečte cca 8-10 minut při teplotě 190 – 200°C.
  14. Ke zchladlé náplni přimíchejte nasekanou jarní cibulku.
  15. Na předpečené těsto naskládejte pancettu a přesuňte náplň.
  16. Zbylé těsto znovu rozválejte a náplň jím přiklopte.
  17. Pokud kraje předpečeného těsta přesahují, ohněte je.
  18. Doprostřed těsta udělejte nožem malý křížek, aby měla kam unikat pára.
  19. Můžete potřít vyšlehaným vejcem nebo mlékem a pečte na 190°C, dokud není koláč na pohled zlatavý a křupavý (cca 30 minut).

 

Růžičková kapusta

 

  1. Kapustičkám seřízněte konec a omyjte je. Pancettu nakrájejte na proužky.
  2. Přiveďte mírně osolenou vodu k varu a růžičky v ní vařte po dobu cca 10 minut.
  3. Ihned po uvaření je zchlaďte v ledové vodě a poté rozkrojte na půlky.
  4. Na lžíci másla restujte pancettu a poté i půlky růžičkové kapusty, dokud se viditelně neopečou.
  5. Osolte a opepřete.
  6. U kapustiček si dejte pozor, ať se nerozvaří!

 

 

 

TIP: Můžete podávat i s pečenými bramborami a kadeřávkem.

TIP: Horký koláč se může rozpadat. Když jej necháte chvíli odpočinout, bude se lépe krájet.

TIP: Pancettu je možné nahradit kvalitní slaninou.

 

Related Posts

2 komentáře

  • Odpovědět
    Kris
    21. 2. 2018 at 20:19

    Mňam, to zkusim! 🙂

    • Odpovědět
      Martina
      22. 2. 2018 at 21:07

      🙂 pak podej report, jak se povedl;)

    Zanechat odpověď