Dezerty Jídlo Recepty Rostlinné (veganské/postní) Sladké Vegetariánské

Karamelovo-čokoládové řezy s banánem (vegan)

Přivdala jsem se do rodiny, kde se několikrát do roka drží půst. Většinou to znamená, že se nejí žádné živočišné produkty. Někdy se ale vynechává dokonce i olej. Jindy se naopak povolují ryby. Jeden z těchto půstů probíhá i v předvelikonočním období a začal předminulé pondělí. Kdybych nekojila, vezmu to jako výzvu a zapojím se taky. Můj muž totiž tento půst každoročně dodržuje. Letos tedy živočišné produkty jen omezíme. Nicméně, nedávno jsem měla narozeniny a tak bylo milou povinností pozvat rodinu na něco dobrého. Připravila jsem několik veganských jídel, které jsem tak nějak vymýšlela za pochodu. Podával se houbový krém ze sušených hub z Ukrajiny, veganský guláš, curry zelené fazolky s kokosovým mlékem a kešu ořechy, spousta různé zeleniny, hummus, guacamole, domácí špaldový chléb a tahle sladká dobrota:).

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 70 min

Počet porcí: cca 12 porcí

 

 

Ingredience

 

Korpus

 

  • 250 g rostlinného mléka (např. mandlové, rýžové, ovesné)
  • 100 g mandlové mouky
  • 200 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 50 g tmavého třtinového cukru
  • 1/2 prášku na pečení (bezfosfátového)
  • 1 a 1/2 zralého banánu

 

Karamel s banány

 

  • 400 ml kokosového mléka
  • 300 g tmavého třtinového cukru
  • špetka soli
  • 2 banány

 

Čokoládová poleva

 

  • 180 g kokosového mléka
  • 175 g vysokoprocentní hořké čokolády bez obsahu mléka

 

 

Postup

 

Korpus

 

  1. Banán rozmačkejte pomocí vidličky (můžete jej pomačkat ještě ve slupce, lépe se tak rozmělní).
  2. Přidejte mandlovou mouku, třtinový cukr, špaldovou mouku, rostlinné mléko, prášek na pečení a pomocí stěrky vymíchejte hladké těsto.
  3. Středně velký pekáč vymažte rostlinným olejem či tukem a vyložte pečicím papírem – ten pak znovu lehce vymažte.
  4. Směs na korpus vlijte do formy a pečte 25-30 minut na 195°C, dokud není těsto upečené a povrch zlatavý.

 

Karamel s banány

 

  1. V menším kastrolu sm
  2. Smíchejte kokosové mléko s třtinovým cukrem, špetkou soli a za stálého míchání přiveďte k varu.
  3. Poté vařte na středním ohni za občasného míchání, dokud směs nezhoustne v karamelovou omáčku. Trvá to cca 30-40 minut.
  4. Banány nakrájejte na plátky a položte na upečený korpus, vše zalijte hotovým karamelem a nechte zcela vychladnout.

 

Čokoládová poleva

 

  1. Kokosové mléko přiveďte k varu.
  2. Poté stáhněte z plotny, vhoďte kousky čokolády a mimo plotnu vmíchejte v hladkou lesklou polevu.
  3. Polevou zalijte korpus s vychladlým karamelem a nechte přes noc v chladu zatuhnout.
  4. Krájejte horkým nožem na menší čtverečky.
  5. Podávat můžete jen tak nebo s kokosovou šlehačkou.

 

 

TIP: Nejraději používám kokosové mléko značky A-AROY. Za nejlepší cenu jej koupíte v Brně na tržnici na Olomoucké nebo v Praze v Sapě. Prodává se ale také ve zdravých výživách nebo nově i např. v Globusu.

TIP: Jelikož je kokosové mléko samo o sobě sladké, doporučuji použít čokoládu s co nejvyšším obsahem kakaa a nejlépe bez cukru.

TIP: Pokud chcete ještě více snížit sladkost řezů, vynechejte cukr ze základního korpusu.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď