Tak jsem se zase jednou do něčeho pustila. Původně jsem se do speciální kategorie pro všechny české foodblogy v rámci soutěže FoodBlogRoku zapojit nechtěla. Tato soutěž se mě totiž nikdy netýkala a stejně je tomu i v letošním roce. Foodblogů je zkrátka veliké množství a konkurence je veliká. Už loni to pro mě byl signál toho, že to nedělám asi nejlépe, jak bych mohla. Hodně věcí jsem změnila – a to včetně celého blogu:), ale pořád to není ono. S mým sebevědomím to samozřejmě zamávalo a tak jsem speciální kategorii zkoušet ani nechtěla. Jenže v té chvíli mě podpořila moje milá Kačka. Napsala mi:“co blbneš, vždyť jsi byla v MasterChefovi!“. A to mě nakoplo. Udělat to klidně jen tak, ale prostě si s chutí a od srdce zavařit se zdravým sebevědomím a vlastně žádným očekáváním:).
Po dlouhé době tady tak máte složitější recept složený se spousty různým komponentů. Zadání letošní speciální kategorie Aeg Mama Dish znělo takto: Vytvořte moderní twist tradičního receptu „JAKO OD MAMINKY“, který byste uvařili hostům ze zahraničí. Už od první chvíle mi hlavě zněla kachna a během dlouhého přemýšlení, jsem se k ní vždycky vrátila. Kačka mi teda doporučila udělat fancy kuře s broskví a sýrem. Abyste pochopili – na moje letošní narozeniny jsme trávily den spolu a říkala jsem, že večer jdeme k mým rodičům na narozeninovou večeři. Kačka si představovala steaky a tak byla dost zděšená z menu v podobě kuřecího s broskví. Nojo, jenže já to mám ráda prostě:D! Jsem vina! Ale vím, jak se toto jídlo odsuzované a tak, když jsem jej viděla od blogu OhMyChef jako jeden z prvních soutěžních příspěvků, trošku jsem si oddechla a volba byla jasná. Kachna. No a proč teda kachna? Jsem přesně ten typ, který na Vánoce u babičky nejedl kachnu ale jen knedlík se zelím a nebo mi babička musela uvařit vepřové výpečky. Vadil mi ten zápach a nedokázala jsem tohle maso polknout. Poprvé jsem kachně přišla na chuť v rámci asijské kuchyně a kachních prsíček. Ale pak přišla láska a naše legendární kachní sendviče, které jsme před několika lety prodávaly s Kačkou v rámci Restaurant Day. Ke kachně stačí přidat nějaký ten alkohol, česnek, pořádně upéct a božské jídlo je na světě. Kachnu peču ve dvou variantách na červeném víně a nebo na pivu. Pro tuto příležitost jsem zvolila KACHNU V HOUSCE NEBOLI DUCK TO GO. Obsahuje všechno, co má správná sváteční kachna obsahovat i včetně důležité součásti v podobě piva na zapíjení (a aby se dobře trávilo). Pivo jsem nalila do těsta na housky, zalila ním kachnu a pro jistotu přidala k servírování i jedno chlazené ve skleničce. Kmín ke kachně také patří a jelikož jej nemám ráda přímo v mase, zdobí housky. Knedlík v tomto jídle nehledejte, ale zase si vezměte, že je to HOUSKOVÝ knedlík, takže taky splněno. No a nakonec zelí. A když se nemůžeš rozhodnout, udělej obě varianty – kysané bílé a slaďoučké červené. A nakonec, aby se nic nevyhodilo. Škvarky ze zbytků kachní kůže a žampiony na kachním sádle – ty jen tak prostě navíc:).
Náročnost: střední
Počet porcí: cca 10 porcí duck to go
Ingredience
Ingredience na pivní housky
- 400 ml světlého piva
- 30 g čerstvého droždí
- 5 g třtinového cukru
- 20 g soli
- 50 g kvalitního řepkového oleje
- 750 g bílé špaldové mouky + navíc na práci s těstem
- 1 lžíce mléka
- kmín
Ingredience na kachnu
- 1 celá kachna bez drobů (nebo 5-6 kachních stehen)
- 8 stroužků česneku
- 2 lžíce medu
- 100 ml světlého piva
- sůl
- čerstvá petrželová nať
Ingredience na zelí
- 2 velké červené cibule
- 2 velké žluté cibule
- 1/4 hlávky červeného zelí
- kysané bílé zelí
- třtinový cukr
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- kvalitní řepkový olej
Další ingredience
- 5 větších žampionů
- na dozdobení: petrželka, řeřicha, lístky červené řepy
Postup
Postup na pivní housky
- Pivo ohřejte – jen tak, aby bylo vlažné.
- Do mísy od robotu nalijte vlažné pivo a nadrobte čerstvé droždí.
- Společně pomocí metličky rozmíchejte.
- Přidejte třtinový cukr, sůl, řepkový olej a mouku.
- Mísu vložte do robotu s hnětacím hákem a nechte pracovat cca 8 – 10 minut.
- Čistou mísu vysypte moukou a uhnětené těsto do ní přendejte. Zaprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 60 minut.
- Po vykynutí z těsta tvarujte malé bochánky.
- Bochánky pokládejte je na plech s pečicím papírem. Poté nechce přikryté opět cca 15 minut kynout.
- Housky potřete mlékem, posypte kmínem a dejte do trouby předehřáté na 210°C.
- Na 210°C pečte housky zhruba 15 minut, poté snižte na 190°C a pečte dalších 15 minut, dokud nejsou na povrchu krásně zlatavé a uvnitř upečené.
- Horké hotové housky nechce ve větší míse přikryté látkovou utěrkou „navlhnout“. Housky tak změknou. (Pokud je chcete opravdu měkké, měly by zůstat zakryté až do vychladnutí).
Postup na kachnu
- Kachnu umyjte a osušte.
- Na straně prsou jemně nařízněte kůži a přebývající kůži z oblasti „u krku“ odřízněte – ale nevyhazujte. Stejně tak si odložte jakoukoliv přebývající kůži.
- Kachnu vložte do pekáče a bohatě osolte.
- Česnek oloupejte a každý stroužek rozkrojte na čtvrtky.
- Část česneku dejte dovnitř kachny, zbytek okolo ní do pekáče.
- Dvě lžíce medu rovnoměrně vmasírujte po celé kachně.
- Poté přelijte světlým pivem a pekáč přikryjte (pokud, tak jako já, máte jen pečicí nádoby – použijte na zakrytí alobal).
- Pečte na 190°C 3-4 hodiny.
- Po této době sundejte horní část pekáče nebo odstraňte alobal a pečte dalších 30 minut na 250°C.
- Upečenou kachnu nechte mírně vychladnout a natrhejte z ní všechno maso i včetně částí křupavé kůže.
- Všechen výpek s pivem a česnekem přesuňte do hrnce a přidejte k němu natrhané kachní maso.
- Přiveďte směs k varu a za stálého míchaní nechte vařit tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje do omáčkové konzistence.
- Nakonec dochuťte solí a přidejte nasekanou petrželkou.
Postup na zelí
- Žlutou i červenou cibuli oloupejte, rozkrojte napůl a nakrájejte na plátky.
- Omyté červené zelí nasekejte na proužky.
- Připravte si dva hrnce s rozpáleným olejem.
- V jednom orestujte červenou cibuli, ve druhém cibuli žlutou.
- Ve chvíli, kdy je cibule opečená, v obou případech přidejte lžíci třtinového cukru a za stálého míchaní jej nechte zkaramelizovat.
- K červené cibuli přidejte nasekané červené zelí, zarestujte a na mírném ohni nechte cca 15 minut dusit. Občas promíchejte.
- Červené zelí má být mírně na skus. Hotové zelí dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
- Ke zkaramelizované žluté cibuli přidejte bílé kysané zelí. Také takto duste po dobu 15 minut.
- Nakonec doslaďte třtinovým cukrem a ochuťte solí.
Další postup
- Kachní kůži, kterou jste si odložili, nakrájejte na kostičky.
- Pražte na suché rozpálené pánvi do podoby škvarků.
- Hotové křupavé škvarky si odložte i s větší části tuku stranou.
- Na zbytku kachního tuku osmažte dohněda žampiony nakrájené na plátky.
Dokončení
- Pivní housky rozkrojte napůl.
- Na spodní část dejte velkou lžíci bílého kysaného nebo červeného zelí.
- Pokračujte pořádnou porcí trhaného kachního masa na pivě s česnekem.
- Přidejte několik plátků žampionů a pár škvarků.
- Nakonec posypte řeřichou nebo přidejte pár lístků červené řepy.
TIP: Kachní škvarky si můžete připravit hned na začátku vaření a použít je na „posypaní“ pivních housek.
TIP: Část syrového červeného zelí si můžete nechat a přidat jak do varianty s bílým, tak s červeným zelím.
Žádné komentáře