Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční Vánoce

Lísko-oříškové kuličky s bílou čokoládou (ala Kinder Bueno/Ferrero Rocher)

Vánoce se blíží a Mikuláš je už skoro za dveřmi. Pro obě dvě příležitosti jsem pro vás ve spolupráci s Ochutnej ořech vymyslela tento naprosto boží recept! Nemám moc v oblibě chválit své vlastní recepty, ale tyto kuličky obsahují pražené lískové oříšky a čokoládu, což je vlastně nugát, takže jsem odzbrojila samu sebe:D. U nás kuličky zmizely rychlostí blesku! Mojí vizí bylo udělat něco na styl „kinder bueno“ a nakonec nezůstalo jen u něj. Kuličky obalené v hořké čokoládě nám totiž chuťově připomínají tolik oblíbené „ferrero“. Což mě ale hned vedlo k myšlence, pokusit se recepturu k této pralince ještě více přiblížit. Výroba by byla ale o něco náročnější a tento recept uspokojí chuťové buňky zcela dokonale:). Kuličky můžete připravit jako vánoční cukroví nebo jako jedlý dárek či jimi potěšit děti v mikulášské nadílce:). Ochutnej ořech má navíc i vlastní oříškové mikulášské  nebo vánoční balíčky , tak můžete mrknout.

Na recept je fajn mít dostatek času a chuť tvořit!:D Začnete totiž pražením a loupáním oříšků, což se může občas zdát jako nekonečný proces :D. Zkuste ale zapojit třeba i děti. Mně pětiletý Míša dokonce zakázal vyloupávat bez něj :D. No a nebo si kupte již loupané oříšky. S velkým pytlem neloupaných lískáčů ale můžete udělat velkou parádu a bude vás to stát i méně peněz. Já jsem rovnou opražila celé 1 kg balení a udělala i domácí „kinder bueno“ másla a domácí „nuttelu“ bez cukru. Zbytek oříšků můj muž, jak já říkám, vycucl :D. Obecně se vyplatí jít teď před svátky do větších balení, jelikož je bez problému spotřebujete a nemusíte mít strach, že by vám ořechy někde ležely a žlukly. Hodit by budou beze sporu i vlašské oříšky. A nemůžu nezmínit i můj oblíbený oříškový krém slaný karamel. Plus miluji i tento nugátový krém. No a letos naposledy (tedy pro vánoční nákupy a nákupy na pečení) pro vás mám i KÓDÍČEK na 10% slevu na celý nákup na Ochutnej ořech. Kód MAMACHEF10 je platný od 16.- 30.11.2022 a zadáte jej v nákupním košíku.

Náročnost: malá-střední

Doba přípravy: do 90 minut

Počet porcí: cca 25-30 kuliček

Ingredience

  • 200 g lískových oříšků 
  • 140 g kvalitní bílé čokolády (s vysokým obsahem kakaového másla)
  • 50 g smetany ke šlehání
  • 40 g máslových sušenek
  • špetka mleté vanilka nebo lžička vanilkového extraktu (neplést si s esencí) – volitelné

+

  • 50 g kvalitní hořké čokolády (ideálně se 70% obsahem kakaa)
  • 50 g kvalitní bílé čokolády (s vysokým obsahem kakaového másla)
  • 180 g lískových oříšků 

TIP: Lze kuličky připravit i pouze z oříšků a bílé čokolády. Textura je pak jen méně krémovější a o něco sladší. Na druhou stranu je ale výraznější „kinder bueno“ chuť (:D) a stačí vám na přípravu kuliček pouze 2 suroviny. Pokud byste šli do této verze použijte na základ kuliček : 200 g lískových oříšků a 200 g kvalitní bílé čokolády, případně vanilku. Smetanu a sušenky vynechejte.

Postup

  1. Všechny lískové oříšky (200 g + 180 g) nasypte na plech, rozprostřete a pečte na 150°C 20-30 minut za občasného promíchání. Hotovo máte, jakmile oříšky výrazně voní, slupky se nezvedávají a oříšky začínají uvnitř zlátnout.
  2. Ořechy nechte částečně vychladnout a poté je zbavte slupek. Díky pečení by měla jít většina oříšků bez problému slupky zbavit. Dejte si hrst oříšků do rukou a třete jimi od sebe, aby se slupky od ořechu oddělily. Také můžete použít ke tření ořechů utěrku.*
  3. 200 g oloupaných oříšků dejte do mixéru a rozemelte do co nejjemnější konzistence a dejte do středně velké misky.
  4. Ze zbylých oříšků si můžete cca 20 kusů odložit na naplnění do středu kuliček a zbytek rozemelte, nechte jim však hrubší konzistenci – tyto oříšky si odložte stranou na závěrečné obalování.
  5. Bílou čokoládu rozpusťte na vodní lázni a poté k čokoládě přimíchejte smetanu. Můžete také postupovat tak, že smetanu přivedete k varu, stáhnete z plotny a vmícháte do ní nalámanou čokoládu, dokud se nerozpustí a nevytvoří lesklou ganache/ganáž.
  6. Ganache z bílé čokolády nalijte k 200 g najemno rozemletým oříškům a smíchejte.
  7. Nakonec do směsi na základ kuliček vmíchejte na prášek rozmixované sušenky a dejte směs chladit na alespoň 40 minut do lednice, dokud neztuhne.
  8. Jakmile je základ ztuhlý, začněte tvarovat kuličky. Do jejích středu můžete dát jeden opražený oříšek. Nedělejte ale kuličky příliš velké, jelikož díky obalování v čokoládě a oříšcích ještě zvětší svůj objem.
  9. Připravené kuličky dejte zatím opět do lednice a dále si na vodní lázni rozpusťte zvlášť hořkou a bílou čokoládu. K bílé čokoládě můžete dle potřeby přidat lžíci až dvě másla  (některé čokolády mají tendenci se totiž rozpouštět a ihned srážet a tuhnout, máslo vám pomůže dosáhnout tekuté konzistence).
  10. Polovinu kuliček obalujte v hořké čokoládě a následně v namletých oříšcích a druhou polovinu v bílé čokoládě a oříšcích.
  11. Hotové kuličky dejte zatuhnout do lednice, kde je pak i skladujte

*Krok s loupáním oříšků si můžete ulehčit zakoupením loupaných lískových oříšků (ale i ty opražte do rozvonění v troubě). Nicméně neloupané lískové ořechy jsou cenově výhodnější než oříšky loupané. Doporučuji koupit např. 1 kg balení (které se vyplatí úplně nejvíc – aktuálně vychází na 269 Kč, což máte 26,9 Kč za 100g) a kromě těchto kuliček si vyrobit domácí „kinder bueno“ máslo nebo domácí „nuttelu“. Další oříšky pak můžete využít do vánoční granoly apod. Pražené lískové ořechy skáčou do pusy ale skoro samy, takže se nebojte, že by vám doma oříšky zůstaly:).

Tento recept vznikl ve spolupráci s Ochutnej ořech.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď