Jablíčka k podzimu neodmyslitelně patří! A pokud vám už nebaví péct jen štrúdl, zkuste tyto jablečné kynuté rolky! Jsou takovým spojením podzimu a blížících se Vánoc, protože obsahují perníkové koření i strouhaný perník a navíc jsou přelité sladkou perníčkovou polevou!
Náročnost: střední
Doba přípravy: do 35 minut + 60 minut kynutí + cca 40 minut pečení
Počet porcí: 8-10 rolek
Ingredience
Ingredience na těsto
- 25 g čerstvého droždí
- 30 g cukru krupice, krystal nebo třtinového
+
- 250 g plnotučného mléka
- 85 g rozpuštěného a vychladlého másla
- 1 žloutek
- 25 g cukru krupice, krystal nebo třtinového
- 425 g hladké pšeničné mouky
- mletá vanilka/vanilkový extrakt nebo lze část cukru nahradit vanilkovým cukrem
- špetka soli
+
- 1 vejce na potření rolek
Ingredience na náplň
- 300 g oloupaných a jadřince zbavených jablek (vychází na cca 3 jablka)
- 20 g strouhaného perníku
- 20 g vanilkového cukru (popř. použijte vanilku nebo extrakt a klasický cukr)
- 2,5 lžičky perníkového koření
- 2 lžičky mleté skořice
- 30 g rozpuštěného másla
Ingredience na polevu
- 35 g moučkového cukru
- 1,5 lžíce perníkového koření
- 1 lžička mleté skořice
- 10 g strouhaného perníku
- šťáva z 1/2 menšího citronu
- 15 g mléka
Postup
Postup na těsto
- Droždí rozdrolte v misce a zasypte 30 g cukru. Promíchejte a nechte jen tak být 5-10 minut, dokud se droždí nerozpustí a neaktivuje.
- Do mísy od robotu nalijte vlažné mléko, do něj přidejte aktivované droždí s cukrem a promíchejte pomocí metličky.
- Dále přidejte máslo, žloutek, zbylých 25 g cukru a opět promíchejte .
- Pokračujte přidáním prosáté mouky, vanilky, špetky soli a pomocí stěrky začnete míchat a jakmile se začnou suroviny pojit v těsto, přesuňte mísu do robotu a za použití nástavce typu hák nechte vypracovat hladké těsto – nechte robot pracovat cca 10 minut.
- Pokud nemáte robot k dispozici můžete těsto vypracovat i ručně.
- Vypracované těsto nechte kynout cca 60 minut na teplém místě přikryté utěrkou.
Postup na náplň a rolky
- Omytá jablka oloupejte a nakrájejte na malinké kostičky max cca 0,5×0,5 cm. Jablka smíchejte s najemno nastrouhaným perníkem, cukrem, kořením a vše zalijte rozpuštěným, avšak ne příliš horkým, máslem a vše smíchejte. Pokud by byla směs vlažná, nechte ji vychladnout.
- Nakynuté těsto vyválejte do podoby velkého plátnu ve tvaru obdélníku o tloušťce 0,5 -1 cm. Rovnoměrně potřete jablečno-perníkovou náplní.
- Plát na těsno zarolujte a krájejte na asi 3-4 cm silné rolky. Rolky vkládejte do pekáče vymazaného máslem s menšími rozestupy od sebe. Rolky můžete pokládat i na plech vyložený pečicím papírem s většími rozestupy a upéct každou zvlášť-v tomto případě bude doba pečení o něco kratší.
- Dále potřete vyšlehaným vejcem a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C na cca 40 minut. Zdali jsou i uvnitř upečené, poznáte díky testu se špejlí – pokud je po vpichu do těsta suchá, máte hotovo. U tohoto typu pečiva můžete ale nechat pečivo tzv. dojít v již vypnuté troubě – budete mít jistotu, že se nespálí a uvnitř bude zcela upečené.
Postup na náplň
- V misce společně smíchejte moučkový cukr, koření, na co nejjemněji nastrouhaný perník, citronovou šťávu a mléko. Polevou polévejte upečené jablečné rolky.
Žádné komentáře