Jo, jasně! Je to kalorická bomba! Ale taky je to strašně dobrý!:D Na úvod tedy řeknu jen to, ať to nesníte celý a podělíte se. Každopádně je to jeden z úplně nejvíc jednoduchých cheesecaků, co tu mám. Jde totiž vlastně jen o to, rozpustit 3 druhy čokolád s arašídovým máslem a pak to zamíchat s krémem a navrstvit. Peče se jen sušenkový základ, jinak je celý dortík nepečený. O ochucení se navíc postará sama čokoláda a arašídy a tak není třeba přidávat cukr ani nic dalšího. Proto si dejte záležet na výběru čokolád! Čím lepší čokolády si vyberete, tím lepší bude i výsledek. Sáhněte tedy po tom, co vám nejvíce chutná. Stejně tak vybírejte jen 100% arašídová másla bez přidaných cukrů a dalších nesmyslů. Chceme pouze oříškovou, teda vlastně luštěninovou, chuť:D. Víte, že arašídy jsou luštěnina?:D…A ač je tohle recept na cheesecake arašídový nugát, stejně bude fungovat i jako lískooříškový nebo mandlový nugát. A třeba i jako nugát pistáciový! Pokud nevíte, kam pro oříšková másla – za sebe doporučuji Ochutnej ořech. Vlastně jejich arašídové máslo s bílou čokoládou mě spolu s arašídovým nugátem od čokoládovny Janek inspirovalo k tomuto receptu.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 40 minut
Počet porcí: 12 porcí
Ingredience
(na dortovou formu o průměru 18 – 22 cm)
Ingredience na korpus
- 150 g máslových sušenek
- 35 g másla
Ingredience na cheesecake
- 500 g mascarpone
- 240 g smetanového sýru (typu Philadephia, Matylda, smetanové žervé, apod.)
+
Bílý nugát
- 120 g kvalitní bílé čokolády
- 125 g 100% arašídového másla (může být jemné nebo křupavé s kousky arašídů)
+
Mléčný nugát – světle hnědý
- 100 g kvalitní mléčné čokolády
- 125 g 100% arašídového másla (může být jemné nebo křupavé s kousky arašídů)
+
Hořký nugát – tmavě hnědý
- 90 g kvalitní hořké čokolády s min. 70% obsahem kakaa
- 125 g 100% arašídového másla (může být jemné nebo křupavé s kousky arašídů)
Postup
Postup na korpus
- Ve food procesoru/mixéru rozemelte společně sušenky s máslem do podoby drolivé ale lehce lepivé hmoty.
- Dno dortové formy vyložte pečicím papírem.
- Na dno pomocí prstů rovnoměrně namačkejte hmotu z sušenek a másla.
- Pečte asi 10 minut na 180°C – vyndejte ven, jakmile jsou okraje zlatavé.
- Nechte zcela vychladnout.
Postup na krémovou část
- Bílou čokoládu na bílý nugát rozpusťte spolu se 125 g arašídového másla v tepluvzdorné míse na vodní lázni do podoby jednotného krému. Nugát přesuňte do studené misky, odložte stranou a nechte zchladnout – během chladnutí občas promíchejte. *
- Do stejné tepluvzdorné mísy nalámejte mléčnou čokoládu na světle hnědý nugát a přidejte 125 g arašídového másla. Opět nechte rozpustit na vodní lázni, poté přesuňte do studené misky, odložte stranou a nechte zchladnout.
- Stejně postupujte i se surovinami na hořký nugát. Vzniknou tak 3 misky se třemi druhy nugátu.
- Ve větší míse společně metličkou vyšlehejte mascarpone a krémový sýr. Krém rozdělte na 3 stejně velké části – mělo by to vycházet na cca 240 g/1 část.
- Ke každé jedné části krému vždy přimíchejte jeden druh, alespoň částečně vychladlého, nugátu.
- Na zcela vychladlý korpus poté postupně vrstvěte jednotlivé barvy – začněte světle hnědým – mléčným nugátem, pokračujte vrstvou bílého nugátu a nakonec rozprostřete tmavě hnědý – hořký nugát. Každou z vrstev důsledně rozprostřete po celém obvodu formu a zarovnejte.
- Dejte vychladit do lednice alespoň na 5 h, nejlépe přes noc.
- Po vychlazení a vytažení z lednice obkružte cheesecake dokola teplým nožem – nahřejte jej pod horkou tekoucí vodou a otřete.
- Zdobit můžete arašídy, kousky nugátu nebo oblíbeným ovocem.
*Začíná se s bílou čokoládou, aby bylo možné další druhy čokolády rozpustit poté ve stejné míse bez nutnosti omývání. Pokud byste začali čokoládou hořkou, zbývající druhy by vám zabarvila.
TIP: Cheesecake krájejte nahřátým nožem – stačí jej dát na chvíli pod tekoucí horkou vodu, otřít a krájet. Při dalším řezu si nůž ideálně opět opláchněte. Vzniknou vám tak čisté a úhledné řezy.
Žádné komentáře