Dezerty Hlavní jídla Jídlo Recepty Sladké Snídaně

Krupičná kaše s mascarpone, pečeným ovocem a ořechy

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut

Počet porcí: 3 – 4 porce

 

 

Ingredience

 

Ingredience na kaši

 

  • 800 ml plnotučného mléka
  • 100 g pšeničné krupice
  • 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkový lusk (popř. část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
  • špetka mleté skořice
  • špetka soli
  • 2 velké lžíce třtinového cukru
  • rum dle chuti – nemusí být, jen pokud máte rádi

+

  • 250 g mascarpone

 

Ingredience na pečené ovoce s ořechy

 

  • 7 – 8 švestek
  • 1 větší hruška
  • 2 hrsti ořechů – např. mix vlašských ořechů a mandlí nebo pistácie
  • med, čekankový nebo javorový sirup (popř. cukr)
  • špetka skořice

 

Dokončení

 

  • mletá skořice
  • med, čekankový nebo javorový sirup nebo moučkový cukr na dochucení

 

 

Postup

 

Postup na pečené ovoce s ořechy

 

  1. Švestky i hrušku důkladně omyjte. Švestky rozkrojte podélně napůl, hrušku nakrájejte také podélně, ale na širší plátky – popř. můžete rozkrájet na měsíčky.
  2. Ovoce rovnoměrně rozprostřete do pekáče nebo na plech tak, aby se jednotlivé kousky nepřekrývaly.
  3. Posypte nahrubo nasekanými ořechy, troškou mleté skořice a zakápněte medem nebo sirupem (popř. lehce zasypte cukrem).
  4. Pečte v troubě předehřáté na cca 180°C , dle výkonosti vaší trouby. Potřebujeme, aby ovoce pozvolna změklo, lehce pustilo šťávu a ta zkaramelizovala. Stejně tak chceme, aby se ořechy hezky opekly. Dejte si tedy pozor, aby se ovoce jen nedusilo, zároveň se však nesmí spálit a zůstat příliš tvrdé.

 

Postup na kaši

 

  1. Mléko nalijte do středně velkého hrnce se silnějším dnem, přidejte krupici a důkladně spolu s mlékem promíchejte metličkou.
  2. Dále přidejte vanilku, skořici a špetku soli. Pokud použijete vanilkový lusk, podélně jej rozřízněte a pomocí špičky nože vyškrábněte semínka. Ty i spolu s luskem dejte do hrnce a lusk vytáhněte až jakmile je kaše hotová. Můžete použít i polovinu lusku nebo jen lusk samotný a semínka použít např. do jiného receptu – lusk je sám o sobě velmi aromatický a do kaše se z něj vyvaří i zbytek nevyškrábnutých semínek.
  3. Obsah hrnce začněte pozvolna zahřívat na středním ohni za stálého míchání metličkou. Od kaše neodcházejte a opravdu stále míchejte. Jen tak dosáhnete hladké a nadýchané konzistence. Kaše by se měla vařit zhruba 5 minut.
  4. Ke konci vaření přidejte cukr a ještě krátce povařte, aby se rozpustil.
  5. Dle chuti a preferencí můžete přidat trošku rumu.
  6. Krupičnou kaši stáhněte z plotny a před zapracováním mascarpone nechte zlehka zchladnout – zkrátka nepřidávejte do ještě vařící krupice. Mascarpone poté zapracujte pomocí metličky, dokud se dokonale nespojí s kaší.

 

Dokončení

 

  1. Krupičnou kaši s mascarpone rozdělte na 3 větší nebo 4 menší porce a na každou z nich položte několik kousků pečených švestek, hrušek a ořechů.
  2. Dozdobit můžete mletou skořicí a dosladit medem, sirupem nebo práškovým cukrem.

 

TIP: Na každou ze švestek můžete před pečením dát lžičku mandlového másla. Máslo můžete osladit troškou medu nebo sirupu.

TIP: Kaši můžete před dozdobením pečeným ovocem posypat i kakaem. Také lze do kaše samotné pro ozvláštnění přidat i špetku mletého kardamomu.

 

 

Více inspirace na vaření s produkty Billa najdete na gustoacademy.cz  – Recept vznikl ve spolupráci s Billou.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď