Dezerty Jídlo Recepty Sladké Vegetariánské

Banánovo-arašídová bábovka

Před nějakým časem jsem publikovala na Instagramu recept na banánovou bábovku. Takový ten hodně rychlý recept, který se sice dařil mně, ale třeba kamarádce se těsto během pečení srazilo. Během posledního měsíce jsem upekla už asi 6 bábovek – tvarohové a pak tyto banánové. Obě mají společné to, že jak tvarohová, tak banánová složka se může srazit. U tvarohové mi stačí nedodržet malou drobnost během postupu a nepovede se. Banánová není tak „citlivá“, ale přesto doporučuji dodržovat následující body:

 

1. Používejte vždy suroviny o stejné teplotě. Mléko i vejce si vyndejte alespoň 2 hodiny před pečením z lednice. Máslo je nejlepší použít předem rozpuštěné a následně vychladlé na pokojovou teplotu.

2. Nemíchejte vše dohromady, ale nejprve vyšlehejte mokré suroviny a až potom zapracujte suroviny sypké.

3. Nepodceňujte prosetou mouku:).

4. Používejte vždy nový balíček prášku do pečiva + navíc přidávám ještě 1 lžičku navíc.

5. Nechte bábovku alespoň částečně zchladnout v pootevřené troubě.

6. A nakonec používejte osvědčené druhy mouky a ostatních surovin. Každá mouka se chová malinko jinak, stejně tak máslo nebo kypřící prášek.

 

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 20 minut + cca 60  minut pečeni (+ cca 60 minut navíc v troubě)

Počet porcí: cca 10 porcí

 

 

Ingredience

 

Ingredience na bábovku

 

  • 3 + 1 hodně zralé banány
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 4 velké lžíce 100% arašídového másla
  • 1/2 hrnku rozpuštěného a vychladlého másla
  • 2 vejce od slepic z volného chovu
  • 1/2 – 3/4 hrnku cukru
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů+ 1 lžička navíc  (vychází na cca 15 g)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce kvalitního kakaa
  • velká hrst nesolených arašídů

 

Ingredience na polevu

 

  • 3 lžíce 100% arašídového másla
  • cca 10 lžic smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru

 

 

Postup

 

Postup na bábovku

 

  1. Tři banány spolu s mlékem rozmixujte.
  2. Poté k banánům s mlékem postupně zašlehejte arašídové máslo, rozpuštěné máslo, vejce a nakonec zašlehejte cukr.
  3. K mokrým surovinám přidejte obě prosáté mouky, prášek do pečiva a pomocí šlehače nebo stěrky spojte v hladké těsto.
  4. 1/3 těsta přesuňte do malé mísy a smíchejte se skořicí a kakaem.
  5. Do zbytku těsta přimíchejte hrst nasekaných arašídů.
  6. Formu na bábovku opravdu důkladně vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.
  7. Nejprve do formy vlijte polovinu ze světlého těsta, potom polovinu tmavého těsta, pokračujte zbytkem světlého těsta a jako poslední přijde zbytek tmavého těsta – abyste docílili mramorovaného efektu.
  8. Zbývající banán podélně rozkrojte a položte seshora bábovky – nebo jej můžete ponořit do těsta.
  9. Pečte na 180 stupňů 35-45 minut. Poté teplotu snižte na 160°C a pečte dalších asi 15-20 minut.
  10. Troubu vypněte a bábovku v nich nechte nejlépe vychladnout – jde o to zabránit tomu, aby se těsto srazilo. Stejně jako tvarohová bábovka, nemá ani ta banánová ráda příliš prudké pohyby a rychlé změny teplot.

 

Postup na polevu

 

  1. V hrnci na mírném ohni rozehřejte arašídové máslo.
  2. Postupně přimíchávejte smetanu, dokud nevznikne požadovaná konzistence polevy – nesmí být příliš tuhá, musí téct (ale nesmí být zase příliš tekutá, aby se na bábovce udržela). Množství smetany záleží i na použitém druhu másla, každé má malinko jinou konzistenci.
  3. Nakonec přimíchejte moučkový cukr. Pokud máte raději sladší dezerty, přidejte dle chuti cukru více.
  4. Hotovou bábovku přelijte arašídovou polevou a posypte nasekanými arašídy.

 

 

TIP: Použijte arašídové máslo složené ze 100% arašídů – tedy bez přidaných olejů (nejčastěji se setkáte s palmovým) a přidaných cukrů a sladidel. Zvolit můžete jak jemné arašídové máslo, tak to s kousky arašídů

 

TIP: Pro nejlepší výsledek použijte opravdu přezrálé banány. Takové ty černé:D. Když mi doma banány začnou tmavnout a vím, že je nespotřebuji na pečení ihned, schovávám je do lednice a před plánovaným pečením je předem vyndám, aby získaly pokojovou teplotu.

Related Posts

3 Komentáře

  • Odpovědět
    Viki
    30. 9. 2019 at 16:55

    to vypadá luxusne 😛

    WHEN PIGS FLY

  • Odpovědět
    Monika
    14. 5. 2022 at 10:41

    Tak to joo. Tahle čuňárnička za to stojí, díky za recept, Marti! Pekla jsem ji chlapům po práci na zahradě a celou mi ji sežrali, stihla jsem jen ochutnat 🙂 Je úžasně cítit po banánech a to arašídové máslo (kór ještě domácí)… no slast!

    • Odpovědět
      Martina
      23. 7. 2022 at 12:08

      Tak to je bozi! Moc dekuju a jsem opravdu rada, ze chutnalo🥰

    Zanechat odpověď