Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Kuřecí Recepty

Peanut Chicken

Nikdy jsem vlastně nebyla v zemi, kde bych mohla ochutnat pravé curry. Ať už butter chicken nebo třeba thajské curry. Takové butter chicken jsem ale ochutnala z opravdu velké spousty indických podniků (a nejen v rámci ČR, naposledy jsme zkoušeli ve Skotsku) a pokaždé chutnalo poměrně dost jinak. Když jsem se před rokem do butter chicken pouštěla, měla jsem trošku obavy, že se bude recept odsouzen s tím, že není autentický, ale že je to zkrátka moje butter chicken. Ohromě jste mě ale překvapili a butter chicken milujete. Mango chicken se setkalo se stejným úspěchem a protože mě práce s exotickým kořením a netradičními surovinami baví, mám tu pro vás další ze série „stejně na pohled vypadajících receptů“:D.  Říkám si, že jsem mohla nafotit jedno jídlo a jen obměňovat recepty:D. Peanut chicken je opravdu jednoduché. Nepotřebujete vyrábět pastu ani maso marinovat (ač je to vždy lepší). Zkrátka se stačí spontánně rozhodnout a můžete do receptu pustit.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 45 minut

Počet porcí: 3-4 porce

 

 

 

Ingredience

 

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1-2 lžičky curry koření – mírně pálivého (můžete použít např. madras nebo koření z M&S)
  • 2 hřebíčky
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 400 ml kokosového mléka
  • 4 lžíce 100% arašídového másla (můžete zvolit jak jemné, tak to s kousky arašídů)
  • arašídy
  • přepuštěné máslo/rostlinný olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

 

Postup

 

  1. Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na středně velké kostky. Osolte a obalte v curry koření.
  2. Větší vysokou pánev rozpalte a opečte naložené kuřecí dozlatova. Pracujte při vysoké teplotě.
  3. Maso odložte stranou a na stejné pánvi si rozpalte trošku přepuštěného másla/rostlinného oleje.
  4. Do tuku vhoďte hřebíček, přidejte mletý koriandr, kurkumu a restujte, dokud se koření nerozvoní. Dávejte však pozor, ať se koření nezačne pálit.
  5. Dále přidejte utřený česnek a na jemno nastrouhaný zázvor a krátce orestujte.
  6. Maso vraťte do pánve a vše zalijte vývarem a kokosovým mlékem.
  7. Na středním ohni nechte odkryté probublávat tak, aby se tekutina pomalu redukovala do podoby omáčky.
  8. Omáčka by se měla vařit cca 20-25 minut. Po zhruba 10 minutách přidejte arašídové máslo a za občasného míchání jej nechte v omáčce rozpustit.
  9. Nakonec dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Dle chuti můžete přidat i více arašídového másla.
  10. Arašídy nasekejte a na sucho opečte na pánvi.
  11. Část můžete vmíchat přímo do omáčky a částí zdobit.
  12. Podávat můžete i s nočkem našlehaného kokosového mléka nebo třeba s čerstvým koriandrem.

 

 

Ve spolupráci s Kulina a.s.

Related Posts

2 Komentáře

  • Odpovědět
    Petra Melicherová
    15. 11. 2019 at 12:28

    Dobrý den, poprvé jsem vařila indické jídlo a poprvé podle Vašeho receptu. Peanut chicken bylo vynikající a ihned se po něm slehla zem:-)
    Chtěla bych se zeptat, jestli v curry obalujete každou kostku masa extra? Po rozležení tam bylo curry cítit trochu víc, než jsem čekala:-D poradíte? Díky, Petra

    • Odpovědět
      Martina
      9. 1. 2020 at 17:51

      Krásný den:) Jsem ráda, že chutnalo!:) V koření neobaluji každou kostku masa zvlášť, ale vše promíchám. Taky je třeba říct, že každý druh (značka) koření je malinko jiná. Některé je opravdu intenzivní, jiné může být horší kvality a může být vyčpělé, tedy slabší. Nicméně, pokud je na Vás jídlo příliš výrazné, vždy pomůže přidat více kokosového mléka ke zjemnění chuti:). Snad jsem pomohla. M.

    Zanechat odpověď