Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Kuřecí Recepty

Kuře s grilovanou broskví, sýrovou omáčkou a prosciuttem

Kdo mě zná, ten ví, že kuře s broskví a sýrem je moje oblíbené jídlo! Klidně mě odsuďte, ale já to mám prostě od malička ráda :D! A ano, v té retro podobě s broskví z konzervy a plátkem sýra! Tak:D. Musím ale i přiznat, že je to tak trochu kulinářský bizár. To zas né, že ne. Takže když už jsem spolu s Billou domluvila na tomto retro receptu, musela jsem ho pojmout trošku jinak. Jasné bylo to, že broskve z konzervy nahradím broskvemi čerstvými, dokud mají sezónu. U sýru jsem se neodpustila jeho formu v zapečené podobě (miluju zapečený sýr všude a vždy!:D), ale taky jsem ho vpašovala do krémové omáčky. Jako komponent, který stáhne sladkost jídla, jsem zvolila slané prosciutto, které při upečení do křupava ještě více chuťově zintenzivní.

 

 

Náročnost: malá – střední

Doba přípravy: do 60 minut

Počet porcí: 3 porce

 

 

Ingredience

 

Ingredience na kuře s broskví

 

  • 3 kuřecí prsa (cca 400 g)
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 100 ml vývaru nebo vody
  • 1 lžíce přepuštěného másla (ghí) nebo kvalitního rostlinného oleje
  • sůl

+

  • 3 čerstvé broskve (vybírejte zralé, ale pevnější)
  • 50 g strouhaného sýru (ideálně mix sýrů použitých do omáčky)
  • 50 g prosciutta
  • čerstvé oregano

 

Ingredience na sýrovou omáčku

 

  • 55 g čedaru
  • 70 g ementálu nebo zralé goudy
  • 20 g parmazánu nebo grana padano
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml výpeku z kuřete
  • špetka čerstvě mletého pepře

 

Ingredience na bramborovou kaši

 

  • 650 g oloupaných brambor
  • 130 g másla
  • 200 g plnotučného mléka
  • sůl

 

 

Postup

 

Postup na kuře s broskví

 

  1. Maso omyjte, očistěte a osušte. Osolte z obou stran.
  2. V pánvi vhodné do trouby rozpalte tuk a kuřecí prsa zprudka z obou stran opečte tak, aby na povrchu vznikla zlatavá krusta. Opékejte z každé strany cca 3-4 minuty podle tloušťky plátků.
  3. Jakmile je maso opečené, přidejte prolisovaný nebo utřený česnek a krátce opečte.
  4. Opečené maso odložte z pánve stranou.
  5. Dále do pánve dejte omyté, osušené a na poloviny nebo na měsíčky nakrájené broskve a opečte z obou stran.
  6. Opečené broskve dejte také stranou k masu a do pánve vlijte 100 ml vývaru nebo vody. Nechte krátce provařit, aby se výpek z pánve vyvařil do tekutiny a nechte lehce zredukovat.
  7. Výpek slijte a odložte si jej pro přípravu omáčky. Pánev stáhněte z plotny a vraťte do ní kuřecí prsa, broskve a posypte jemně nastrouhaným sýrem a kolem masa rozprostřete plátky prosciutta. Nakonec přidejte čerstvé oregano.
  8. Pečte v troubě předehřáté na 170-180°C asi 20 minut, dokud není maso uvnitř hotové a sýr zapečený dozlatova. Na posledních 5 minut můžete teplotu zvednout na 200°C.

 

Postup na sýrovou omáčku

 

  1. Nastrouhané sýry dejte menšího hrnce a zalijte odloženým výpekem a smetanou.
  2. Začněte za stálého míchání pozvolna zahřívat, dokud se sýr nerozpustí a omáčka lehce nezhoustne.
  3. Dále omáčku rozmixujte tak, aby byla hladká a nadýchaná.
  4. Nakonec dochuťte čerstvě mletým pepřem. Díky slanosti sýrů by nemělo být třeba dosolovat.

 

Postup na bramborovou kaši

 

  1. Brambory nakrájejte na menší kousky a několikrát důkladně propláchněte ve studené vodě. Poté je dejte do středního hrnce, zalijte studenou vodou, přidejte větší špetku soli a přiveďte k varu. Nato plamen mírně stáhněte a vařte, dokud nezměknou.
  2. Brambory důkladně sceďte. Hrnec, ve kterém se vařily, osušte a brambory do něj vraťte.
  3. Dále je třeba brambory rozšťouchat nebo prolisovat. Málokdo má však lis na brambory, proto postačí důkladné rozšťouchání – dejte si však záležet, ať je kaše co nejjemnější.
  4. K bramborám dále postupně zašlehejte pomocí metličky nebo ručního šlehače máslo.
  5. Pokud chcete mít kaši opravdu jemnou, nyní ji můžete propasírovat přes jemné sítko a zbavit se tak případných zbylých kousků.
  6. Mléko lehce ohřejte, přidejte k  základu a hrnec vraťte na plotnu. Za stálého míchání metličkou zahřívejte několik minut, dokud nevznikne nadýchaná kaše. Dochuťte solí.

 

Postup na dokončení

 

  1. Kuřecí prsa podávejte s opečenými broskvemi, křupavým prosciuttem a sýrovou omáčkou. Jako přílohu můžete zvolit máslovou bramborovou kaši, ale třeba i domácí hranolky, pečené či vařené brambory. Dozdobit můžete čerstvým oreganem nebo bazalkou.

 

 

Více inspirace na vaření s produkty Billa najdete na gustoacademy.cz  – Recept vznikl ve spolupráci s Billou.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď