Kdo mě zná, ten ví, že kuře s broskví a sýrem je moje oblíbené jídlo! Klidně mě odsuďte, ale já to mám prostě od malička ráda :D! A ano, v té retro podobě s broskví z konzervy a plátkem sýra! Tak:D. Musím ale i přiznat, že je to tak trochu kulinářský bizár. To zas né, že ne. Takže když už jsem spolu s Billou domluvila na tomto retro receptu, musela jsem ho pojmout trošku jinak. Jasné bylo to, že broskve z konzervy nahradím broskvemi čerstvými, dokud mají sezónu. U sýru jsem se neodpustila jeho formu v zapečené podobě (miluju zapečený sýr všude a vždy!:D), ale taky jsem ho vpašovala do krémové omáčky. Jako komponent, který stáhne sladkost jídla, jsem zvolila slané prosciutto, které při upečení do křupava ještě více chuťově zintenzivní.
Náročnost: malá – střední
Doba přípravy: do 60 minut
Počet porcí: 3 porce
Ingredience
Ingredience na kuře s broskví
- 3 kuřecí prsa (cca 400 g)
- 1 – 2 stroužky česneku
- 100 ml vývaru nebo vody
- 1 lžíce přepuštěného másla (ghí) nebo kvalitního rostlinného oleje
- sůl
+
- 3 čerstvé broskve (vybírejte zralé, ale pevnější)
- 50 g strouhaného sýru (ideálně mix sýrů použitých do omáčky)
- 50 g prosciutta
- čerstvé oregano
Ingredience na sýrovou omáčku
- 55 g čedaru
- 70 g ementálu nebo zralé goudy
- 20 g parmazánu nebo grana padano
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 ml výpeku z kuřete
- špetka čerstvě mletého pepře
Ingredience na bramborovou kaši
- 650 g oloupaných brambor
- 130 g másla
- 200 g plnotučného mléka
- sůl
Postup
Postup na kuře s broskví
- Maso omyjte, očistěte a osušte. Osolte z obou stran.
- V pánvi vhodné do trouby rozpalte tuk a kuřecí prsa zprudka z obou stran opečte tak, aby na povrchu vznikla zlatavá krusta. Opékejte z každé strany cca 3-4 minuty podle tloušťky plátků.
- Jakmile je maso opečené, přidejte prolisovaný nebo utřený česnek a krátce opečte.
- Opečené maso odložte z pánve stranou.
- Dále do pánve dejte omyté, osušené a na poloviny nebo na měsíčky nakrájené broskve a opečte z obou stran.
- Opečené broskve dejte také stranou k masu a do pánve vlijte 100 ml vývaru nebo vody. Nechte krátce provařit, aby se výpek z pánve vyvařil do tekutiny a nechte lehce zredukovat.
- Výpek slijte a odložte si jej pro přípravu omáčky. Pánev stáhněte z plotny a vraťte do ní kuřecí prsa, broskve a posypte jemně nastrouhaným sýrem a kolem masa rozprostřete plátky prosciutta. Nakonec přidejte čerstvé oregano.
- Pečte v troubě předehřáté na 170-180°C asi 20 minut, dokud není maso uvnitř hotové a sýr zapečený dozlatova. Na posledních 5 minut můžete teplotu zvednout na 200°C.
Postup na sýrovou omáčku
- Nastrouhané sýry dejte menšího hrnce a zalijte odloženým výpekem a smetanou.
- Začněte za stálého míchání pozvolna zahřívat, dokud se sýr nerozpustí a omáčka lehce nezhoustne.
- Dále omáčku rozmixujte tak, aby byla hladká a nadýchaná.
- Nakonec dochuťte čerstvě mletým pepřem. Díky slanosti sýrů by nemělo být třeba dosolovat.
Postup na bramborovou kaši
- Brambory nakrájejte na menší kousky a několikrát důkladně propláchněte ve studené vodě. Poté je dejte do středního hrnce, zalijte studenou vodou, přidejte větší špetku soli a přiveďte k varu. Nato plamen mírně stáhněte a vařte, dokud nezměknou.
- Brambory důkladně sceďte. Hrnec, ve kterém se vařily, osušte a brambory do něj vraťte.
- Dále je třeba brambory rozšťouchat nebo prolisovat. Málokdo má však lis na brambory, proto postačí důkladné rozšťouchání – dejte si však záležet, ať je kaše co nejjemnější.
- K bramborám dále postupně zašlehejte pomocí metličky nebo ručního šlehače máslo.
- Pokud chcete mít kaši opravdu jemnou, nyní ji můžete propasírovat přes jemné sítko a zbavit se tak případných zbylých kousků.
- Mléko lehce ohřejte, přidejte k základu a hrnec vraťte na plotnu. Za stálého míchání metličkou zahřívejte několik minut, dokud nevznikne nadýchaná kaše. Dochuťte solí.
Postup na dokončení
- Kuřecí prsa podávejte s opečenými broskvemi, křupavým prosciuttem a sýrovou omáčkou. Jako přílohu můžete zvolit máslovou bramborovou kaši, ale třeba i domácí hranolky, pečené či vařené brambory. Dozdobit můžete čerstvým oreganem nebo bazalkou.
Více inspirace na vaření s produkty Billa najdete na gustoacademy.cz – Recept vznikl ve spolupráci s Billou.
Žádné komentáře