Kuře ve smetanové hořčičné omáčce jsem měla na „to do listu“ už dlouhou dobu a musím říct, že dokonce předčilo mé očekávání. Jak vám znám, tak si myslím, že i vás bude tento recept moc bavit. Kombinace výpeku z kuřete, bílého vína, hořčice, smetany a rozmarýnu je fantastická. Navíc recept máte do 30 minut hotový i včetně jednoduché přílohy a to nás všechny baví:). Rychlé recepty plné chuti. A že tady té chuti teda je. Až mi bylo líto, že to není recept do kuchařky:D. Na druhou stranu mám radost, že přináším zase něco nového na blog, co můžete vyzkoušet už teď. Recept vznikl ve spolupráci s francouzskou značkou Maille. Historie této značky sahá až do roku 1747 a ve svém portfóliu má kromě kvalitních hořčic i vinné octy nebo nakládané okurky. Na českém trhu seženete dijonskou, hrubozrnnou a medovou hořčici Maille a v Makru nebo Globusu dokonce Provensálskou. Koukala jsem ale na oficiální web a tam je k dostání i v kombinaci s lanýži a nádherných obalech. Nicméně ty klasické jsou u nás zcela běžně k dostání, tak až budete zase jednou v oddělení s hořčicemi, zkuste tu od Maille – za sebe doporučuji Dijon Originale a al Ancienne – hrubozrnná.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut
Počet porcí: 2 porce
Ingredience
- 400 g kuřecích prsou
- 2 lžičky přepuštěného másla (ghí) nebo másla
- 1 šalotka nebo malá cibule
- 1/2 stroužku česneku
- 100 ml suchého bílého vína
- 2 lžičky dijonské hořčice Maille
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička medu
- 2 snítky rozmarýnu
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup
- Maso omyjte, očistěte a osušte. Každé prso podélně rozřízněte na 2 plátky. Osolte a opepřete z obou stran.
- Ve vyšší pánvi rozpalte tuk a kuřecí prsa zprudka z obou stran opečte tak, aby na povrchu vznikla zlatavá krusta. Opékejte z každé strany cca 3-4 minuty podle tloušťky plátků.
- Opečené maso odložte z pánve stranou.
- Ve stejné pánvi rozehřejte další lžíci tuku a orestujte nadrobno nakrájenou šalotku nebo cibulku.
- Asi po 1 minutě přidejte na jemno nasekaný česnek, zarestujte, poté přilijte do pánve bílé víno a nechte jej zcela zredukovat do objemu zhruba 1 lžíce hustější tekutiny.
- Přidejte 2 lžičky dijonské hořčice a orestujte.
- Dále vše zalijte 250 ml smetany, přidejte med , zamíchejte a vhoďte do pánve 1 snítku rozmarýnu. Nechte omáčku zhruba 3 minuty probublávat, dokud nezhoustne.
- Rozmarýn vytáhněte a vyhoďte.
- Omáčku rozmixujte dohladka a vraťte do pánve. Do omáčky zamíchejte 1 snítku nadrobno nasekaného rozmarýnu a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
- Nakonec do omáčky vložte zpět kuřecí prsa a nechte společně krátce prohřát.
- Doporučuji podávat s bramborovým pyré nebo jinou bramborovou přílohou, popř. čerstvým pečivem. Dozdobit můžete čerstvými bylinkami a hrubozrnnou hořčicí.
Recept vznikl ve spolupráci s Maille.
Žádné komentáře