Jídlo Recepty Slané pečení Vegetariánské

Houbový quiche

Quiche – ten nejlepší slaný koláč na světe. A variacím se meze nekladou. Mám dvě oblíbená těsta, ze kterých jej připravuji. Tohle je inspirováno skvělou Kitchenette. Náplň je už ale zcela moje:).

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 minut (+ 1 hodina na odležení těsta)

Počet porcí: cca 10 porcí

 

 

Ingredience

 

Ingredience na těsto

  • 110 g studeného másla
  • 80 g hladké špaldové mouky
  • 85 g hladké pšeničné mouky
  • špetka soli
  • 70 ml studené vody

Ingredience na náplň

  • 1 lžíce másla
  • 500 g žampionů
  • 35 g sušených hub
  • 2 větší šalotky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 vejce (nejlépe z ekologického chovu)
  • 100 g strouhaného ementálu
  • 100 g creme fraiche
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • jarní cibulka nebo pažitka

Dále se bude hodit

  • forma na quiche
  • potravinová fólie
  • váleček

 

 

Postup

 

Těsto

  1. Ve větší míse smíchejte obě mouky se špetkou soli.
  2. Máslo nakrájejte malé kostky a přidejte k moukám.
  3. Prsty vytvořte z másla a mouky drobenku.
  4. Přilijte opravdu studenou vodu a pomocí stěrky začnete od stran vodu přimíchávat k ostatním surovinám, dokud se nezačne tvořit těsto.
  5. Párkrát zlehka prohněťte, jen tak, aby se vše spojilo.
  6. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici.
  7. Odležené těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše a přesuňte do máslem dokonale vymazané formy na quiche. Přesahující kraje odřízněte.
  8. Pomocí vidličky udělejte do těsta dírky a pečte na 190°-200°C cca 10 minut.

Náplň

  1. Sušené houby namočte do vlažné vody.
  2. Žampiony omyjte a nakrájejte na plátky.
  3. Šalotky oloupejte a nakrájejte také na plátky.
  4. Na lžíci másla orestujte  šalotku, poté přidejte žampiony.
  5. Namočené houby vymačkejte, nakrájejte a přihoďte do pánve.
  6. Vše osolte a zalijte troškou vody z hub.
  7. Zalijte smetanou a nechte pár minut zlehka probublávat.
  8. Osolte, opepřete a stáhněte z plotny.
  9. Do mírně vychladlé směsi přidejte vejce.
  10. Směs nalijte na předpečené těsto, zasypte strouhaným ementálem, nasekanou jarní cibulkou nebo pažitkou a přidejte nočky z creme fraiche.
  11. Pečte na 180-190°C cca 25-35 minut.

 

Related Posts

2 komentáře

  • Odpovědět
    Kris
    12. 2. 2018 at 21:15

    Máš skvělý recepty, ale kolikrát doma nemám tolik ingrediencí, abych je mohla zkusit rovnou. Můžeš napsat k receptu i čím obyčejným by se případně daly ingredience nahradit? Díky 🙂

    • Odpovědět
      Martina
      12. 2. 2018 at 21:36

      Moc děkuju:) Špaldovou mouku můžeš nahradit moukou pšeničnou, creme fraiche zakysanou smetanou, šalotku cibulí:). Houby se dají použít takřka jakékoliv. Ty sušené mají ale výraznější chuť a odrazí se to na výsledku:). Jinak ale všechny uvedené suroviny v receptu koupíš v Lidlu za přijatelné ceny;).

    Zanechat odpověď