Náročnost: malá-střední
Doba přípravy: 30 minut + marinování přes noc + 90 minut pečení
Počet porcí: 5 porcí
Ingredience
- 1 menší kuře nebo 3-4 kuřecí stehna
- 250 ml smetany (min 30% tuku)
- 1 střední jablko
- 1 střední cibule
- 5 hřebíčků
- 2 celé skořice
- mletá skořice
- mleté červená paprika
- kurkuma
- máslo
- sůl
- čerstvě mletý pepř
+
- 8-10 menších brambor
- 4 plátky slaniny
- hrst růžičkové kapusty
- máslo
Postup
- Smetanu spolu s celou skořicí 5 minut povařte. Poté nechte vychladnout.
- Kuře omyjte, osušte a bohatě osolte – i uvnitř.
- Posypte mletou paprikou a vmasírujte spolu se solí do kůže.
- Jablko umyjte a nakrájejte na měsíčky.
- Do každého kousku jablka zapíchněte hřebíček a jablka dejte dovnitř kuřete.
- Cibuli oloupejte, rozkrojte napůl a taktéž vložte dovnitř kuřete.
- Kuře vložte do pekáče a přelijte vychladlou smetanou.
- Skořici přidejte do kuřete.
- Přikryjte alobalem nebo horním dílem pekáče a marinujte v přes noc v lednici.
- Než půjdete spát, otočte kuře.
- Druhý den kuře přendejte do remosky i s veškerou smetanou – znovu osolte a posypte mletou paprikou.
- Pečte cca 45 minut a poté obraťte a pečte dalších 45 minut.
- Hotové kuře vyndejte a výpek se smetanou slijte do malého hrnce.
- Smetana bude sražená. Použijte proto tyčový mixér a vše rozmixujte v hladkou omáčku.
- Přidejte lžičku kurkumy a nechte omáčku provařit.
- Doporučuji podávat s bramborami a růžičkovou kapustou.
- Brambory stačí i se slupkou omýt a celé uvařit.
- Vychladlé brambory rozkrojte napůl a přidejte na poslední půl hodinu pečení ke kuřeti.
- Růžičkovou kapustu opláchněte, seřízněte a zbavte vrchních lístků.
- Na 3 minuty vhoďte do vroucí vody, poté ihned přesuňte do misky s ledovou vodou – zachová barvu.
- Na suché pánvi opražte slaninu a přidejte lžící másla a napůl rozkrojené blanšírovanou kapustu. Opečte do zlatova.
- Kuře podávejte s omáčkou, bramborami ve slupce a růžičkovou kapustou se slaninou.
TIP: Na stehna vám postačí menší 2l Remoska, pro celé kuře doporučuji Remosku 4l.
TIP: Smetana má tendence rychle tmavnout. Neznamená to, že je ale kuře spálené. Přesto jej však po celou dobu hlídejte. Můžete vzít i kus alobalu, položit ho přes nádobu Remosky a přiklopit horním dílem, který teplo produkuje.
Recept vznikl ve spolupráci s Remoskou.
Žádné komentáře