V tomto receptu jsem propojila hned dvě sezóny. Sezónu medvědího česneku a sezónu pečení:D. Česká republika se totiž pustila do pečení ve velkém a droždí je snad nejprodávanějším artiklem. Rozhodla jsem se tak také přispět svoji troškou do mlýna a tak tu pro vás mám recept na domácí pečivo – tohle je z těsta obsahující vařené brambory. A to bych nebyla já, abych nepřidala něco navíc. Tentokrát to je medvědí česnek, který má zrovna sezónu a mnoho z nás teď vyráží do lesů, kde na něj může narazit.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut + 105 minut kynutí + 30 minut pečení
Počet porcí: 10 housek
Ingredience
Ingredience na kvásek
- 20 g čerstvého droždí (popř. 2 lžičky sušeného droždí)
- 5 g cukru
- 230 g vlažné vody
- 5 g soli
- 10 g hladké mouky
Ingredience na těsto
- 450 g hladké mouky
- 100 g ve slupce vařených a vychladlých brambor
- 50 g rostlinného oleje
- 2 lžičky soli
- velká hrst medvědího česneku (popř. můžete do těsta použít 1-2 stroužky utřeného klasického česneku)
Postup
Postup na kvásek
- Droždí rozdrolte v misce a zasypte 5 g cukru.
- Zlehka promíchejte a nechte jen tak být.
- Během zhruba 10-15 minut se droždí spolu s cukrem zcela rozpustí a začne nabývat. Tento proces je mnohem rychlejší v teplých dnech. Pokud je chladněji, může se vám nejprve zdát, že se nic neděje – po chvíli, ale uvidíte, jak se droždí opravdu začíná rozpouštět.
- Do aktivovaného droždí s cukrem přidejte 10 g mouky, 5 g soli, 230 g vlažné vody, důkladně rozmíchejte a nechte vzejít kvásek – trvá to cca 10 minut.
Postup na těsto
- Než se do samotné přípravy těsta pustíte, uvařte si zhruba 120 g brambor ve slupce do měkka. Brambory nechte zcela zchladnout a poté oloupejte. Do těsta přijde 100 g uvařených oloupaných brambor.
- Do mísy od robotu prosejte hladkou mouku, přidejte nahrubo nastrouhané brambory, olej, sůl, nasekaný medvědí česnek (popř. klasický česnek nebo jiné bylinky) a kvásek.
- Použijte nástavec typu hák a nechte robot vypracovat hladké a spíše lepivé těsto – cca 8 minut.
- Vypracované těsto nechejte přikryté kynout asi 90 minut na teplém místě.
- Nakynuté těsto si přesuňte na bohatě pomoučenou pracovní plochu.
- Těsto zlehka obalte v mouce, aby se vám příliš nelepilo na ruce a rozdělte jej na 10 stejně velkých kousků.
- Každou část párkrát prohněťte a v rukou vytvořte krouživými pohyby bochánky.
- Jednotlivé housky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Jakmile je plech plný, přikryjte jej utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.
- Poté potřete vyšlehaným vejcem a seshora lehce nařízněte do křížku. Také můžete housky seshora posypat libovolnými semínky.
- Pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 5 minut, poté snižte teplotu na 180°C a pečte dalších cca 25 minut.
- Povrch housek musí být krásně zlatavý a při testu při vpichu špejlí musí zůstat dřívko čisté.
TIP: Brambory je třeba mít opravdu vychlazené. Pokud byste použili brambory teplé, těsto by se roztékalo – stejně jak je tomu u těsta na bramborové knedlíky nebo gnocchi.
Žádné komentáře