Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Kuřecí Recepty

Butter chicken

 

Náročnost: malá-střední

Doba přípravy: do 60 minut + 2 hodiny

Počet porcí: 2-3 porce

 

 

Ingredience

 

  • 500 g kuřecích prsou
  • himalájská sůl

 

Ingredience na pastu

 

  • 3 stroužky česneku
  • malý kousek zázvoru (asi jako palec)
  • 1 lžička sušených chilli vloček nebo 1/2 chilli papričky

 

Ingredience na marinádu

 

  • 250 g bílého jogurtu s vysokým obsahem tuku
  •  1/2 lžičky skořice
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1/2 lžíce mletého římského kmínu

 

Ingredience na omáčku

 

  • 2  lžíce másla
  • 1 celá skořice
  • 4 hřebíčky
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru (sušený nebo čerstvý)
  • 1/2 cibule
  • 7 lžic rajčatového pyré
  • 1 lžička kurkumy
  • 250 ml smetany (min. 30% obsah tuku)
  • 1 lžíce zakysané smetany (možno vynechat)
  • himalájská sůl
  • citrónová šťáva

 

 

 

Postup

 

  1. Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na středně velké kostky. Osolte.
  2. V hmoždíři (nebo pokud stejně jako já hmoždíř nemáte, použijte výkonný chopper/sekáček) vytvořte z česneku, čerstvého zázvoru a chilli co nejhladší pastu.
  3. Ve větší míse smíchejte bílý jogurt, mletou skořici, mletý koriandr, mletý římský kmín a nakonec přimíchejte i připravenou pastu.
  4. Kostky osoleného kuřecího masa zamíchejte do marinády a nechte alespoň 2 hodiny v chladu.
  5. Maso i s marinádou přesuňte do pekáče a nepřikryté pečte při vysoké teplotě – 250°C 20-25 minut. Pravidelně maso otáčejte a hlídejte.
  6. Zatímco se maso peče, připravte si základ pro omáčku.
  7. Ve středním až větším hrnci rozehřejte máslo – při mírném ohni.
  8. Do másla vhoďte skořici, hřebíček a restujte, dokud se koření nerozvoní.
  9. Přidejte na jemno nasekanou cibuli a nechte zesklovatět.
  10. Dále pokračujte přidáním rajčatového pyré.
  11. Ihned můžete zalít smetanou a přidat lžičku kurkumy.
  12. Jakmile bude maso upečené, přendejte ho i s veškerým výpekem do omáčky. Dochuťte solí.
  13. Na mírném ohni nechte omáčku vařit zhruba 15 minut.
  14. Nakonec můžete přimíchat lžíci zakysané smetany a kapku šťávy z citrónu.
  15. Podávejte s jasmínovou rýží nebo domácím indickým chlebem naan.

 

 

TIP: Moje verze butter chicken je mírně pálivá. Pokud chcete pikantnější, přidejte chilli ke skořici a hřebíčku na rozehřáté máslo. Naopak pokud např. pálivé nemůžete, chilli vynechejte.

TIP: Přiznám se, že toto jídlo často vařím velmi inuitivně. Proto se nebojte přidat koření dle vaší chuti a potřeby.

 

Related Posts

4 Komentáře

  • Odpovědět
    Veronika
    22. 1. 2020 at 9:13

    Chutove super, jen nám nějak vzniklo hrozně málo omáčky (asi jak zde na rozdíl od jiných receptů nejsou konzervovaná rajčata – smetana s protlakem příliš tekutiny neudělala)…

  • Odpovědět
    Nikola Ismail
    24. 1. 2021 at 12:07

    Dnes jsem udělala Váš recept, byl výborný !!!

  • Odpovědět
    Zuzka
    10. 12. 2021 at 14:59

    Marti, díky za tento recept, už jsem to vařila potřetí a je to vždy velká dobrota.

    • Odpovědět
      Martina
      15. 12. 2021 at 14:06

      Děkujuu:))

    Zanechat odpověď