V tomto receptu se skrývá hned několik receptů. Kromě toho, jak na vepřový steak na grilu tady najdete i postup na sladkokyselou nakládanou červenou cibulku anebo i naprosto jednoduchý recept, jak na chutné pesto ze sušených rajčat a mandlí. Kromě toho, že si můžete všechny tyto komponenty vychutnat dohromady, dám vám i pár tipů, kam dále je lze využít. Nakládaná cibule je skvělá do sendvičů, burgerů, tortill, ale i jako příloha k hotovému jídlu – můžete si ji přidat i ke klasice jako je řízek s bramborovou kaší, ke které se sladkokyselá chuť přesně hodí. Dále touto cibulí můžete dochutit všemožné saláty, např. salát z grilovaných rajčat, na nějž najdete postup níže. Pesto se pak hodí samozřejmě než k těstovinám, ale i jakýmkoliv masům – ať už drůbež, vepřové nebo hovězí, a to v mleté variantě. Při smíchání pesta se zakysanou smetanou vytvoříte skvělý dip. Postup na vepřový steak je zde popsán pro gril, na kterém je asi opravdu úplně nejlepší:). V zimních měsících si jej můžete ale také připravit. A to buď na domácím grilu vhodném do interiéru anebo přímo na pánvi.
Náročnost: malá-střední
Doba přípravy: do 60 minut (+2 h hodiny naložení cibule)
Počet porcí: 2 porce
Ingredience
Ingredience na steak
- 2 ks vepřového tomahawk steaku
- čerstvý rozmarýn
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Ingredience na pesto
- 50 g sušených rajčat v oleji
- 1/2 stroužku česneku
- 15 g mandlí
- 10 g čerstvé bazalky
- 10 g parmazánu
- 2 lžíce oleje z rajčat
- 3 lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Ingredience na salát
- 6 masitých (beef) rajčat
- 2 hrsti polníčku
- libovolné bylinky
- olivový olej
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Ingredience na nakládanou cibuli
- 300 g oloupané červené cibule
- 900 g vody
- 150 g octa
- 90 g cukru
- 20 g soli
- 3 ks bobkového listu
- 5 kuliček pepře
Postup
Postup na steak
- Maso si vyndejte s dostatečným předstihem ven z lednice, aby získalo pokojovou teplotu.
- Steak osolte a posypte nasekaným rozmarýnem
- Rozpálený gril potřete tukovou částí masa (popř. špekem) a steak grilujte postupně z obou stran – každé straně dejte zhruba 5 minut dle tloušťky steaku. Vepřové maso nesmí být uvnitř syrové.
- Hotový tomahawk dejte stranou a nechte 5 minut odpočívat. Nakonec posolte, opepřete a podávejte s pestem ze sušených rajčat a rajčatovým salátem s nakládanou cibulí.
Postup na pesto
- Veškeré ingredience na pesto dejte do sekáčku/mixéru a rozemelte na hrubší pastu.
Postup na nakládanou cibuli
- Oloupanou červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky/kolečka.
- Ve středním hrnci společně ohřejte vodu, ocet, a cukr – dokud se zcela nerozpustí. Směs se nesmí vařit.
- Nakonec nálev osolte a přidejte bobkový list.
- Cibuli přesuňte do velké uzavíratelné nádoby a zalijte ji nálevem.
- Nechte vychladnout, poté zavřete a nechce v pokojové teplotě.
- První cibuli můžete použít už po pár hodinách. Zbytek poté uchovávejte v chladu a temnu.
Postup na salát
- Rajčata omyjte, osušte, zbavte stopky a rozřízněte podélně napůl.
- Osolte, opepřete a dejte na rozpálený gril. Grilujte z obou stran, dokud rajčata nezměknout a lehce se neopečou.
- Na talíře si připravte hrst omytého a okapaného polníčku, na který pokládejte půlky opečených rajčat.
- Osolte, zakápněte olivovým olejem, přidejte bylinky dle vaší chuti a dozdobte nakládanou cibulkou. Můžete i lehce pokapat nálevem z cibule.
Tento recept byl vytvořen pro Košík.cz – příspěvek však není sponzorovaný.
Žádné komentáře