Velká spousta z nás každý den řeší, co zase připravit na oběd nebo večeři. Netýká se to už jen nás maminek na mateřské, ale všech, kteří pracují z domu, apod. U nás je to ještě omezené tím, že Miki není velký jedlík a třeba s takovým (mým milovaným) holandským řízkem nebo špenátem bych u něj nepochodila. Vděčné jsou ale těstoviny. Ty miluje a já si můžu připravit i těstoviny v celozrnné variantě. Tento recept na špagety je rychlý a přitom si díky kombinaci několika složek jídla opravdu pochutnáte.
Náročnost:malá
Doba přípravy: do 30 minut
Počet porcí: 2 porce
Ingredience
- 300 g kvalitních špaget
- 200 g sýra vhodného ke grilování (halloumi, grillami, apod.)
- 50 g čerstvé rukoly
- mandle
Ingredience na omáčku
- 1 menší šalotka nebo malá cibule
- 2 – 3 stroužky česneku
- 50 ml suchého bílého vína (pokud připravujete pro děti, můžete vynechat)
- 400 g sekaných rajčat v plechovce (vychází na jednu plechovku)
- cca 100 ml vývaru (nebo vody a lžička/kousek kvalitního bujónu)
- 50 g tvrdého výrazného sýru (parmazán, jiný sýr parmazánového typu jako gran moravie nebo grana padano, pecorino, apod.)
- 1 lžíce olivového oleje nebo přepuštěného másla
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Ingredience na pesto
- 50 g čerstvé rukoly (skvěle bude fungovat ale i např. baby špenát nebo tradiční bazalka)
- 25 g tvrdého výrazného sýru (parmazán, jiný sýr parmazánového typu jako gran moravie nebo grana padano, pecorino, apod.)
- 30 g mandlí
- olivový olej
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup
- Jako první ze všeho si připravte pesto. Rukolu opláchněte a důkladně osušte. Vložte do mixéru a spolu s mandlemi, sýrem, olejem, solí a pepřem a rozmixujte v pesto. Olej přidávejte postupně dle potřeby. Pesto lze vytvořit i ve hmoždíři.
- Těstoviny uvařte dle návodu na obale. (Nikdy nedávejte těstoviny do studené vody a vždy vodu dostatečně osolte! Také si hlídejte ať jsou uvařené „al dente“, tedy na skus. Po uvaření budete těstoviny ještě krátce prohřívat v omáčce, kde ještě lehce dojdou.)
- Během vaření těstovin si připravte omáčku.
- Šalotku či cibuli nakrájejte nadrobno. Česnek také nasekejte na co nejdrobnější kousky.
- V pánvi na lžíci olivového oleje nebo přepuštěného másla zpěňte šalotku.
- Přidejte česnek a lehce orestujte tak, aby se rozvoněl.
- Dále zalijte základ bílým vínem a nechte jej zredukovat do objemu cca 1 lžíce.
- Do pánve přidejte plechovku rajčat, vývar a špetku soli. Na mírném ohni nechte probublávat asi 5 minut.
- Mezitím začněte na suché pánvi nebo grilu opékat na plátky nakrájený grilovací sýr. Halloumi např. zpočátku pouští vodu, proto se nebojte pracovat při vyšší teplotě, aby se voda odpařila a sýr opekl do zlatova. Grilujte z obou stran.
- Poté se vraťte k omáčce a dochuťte ji nastrouhaným tvrdým výrazným sýrem, čerstvě mletým pepřem a solí. Pokud by se omáčka příliš zredukovat, můžete přidat vývar nebo vodu z těstovin.
- Hotové těstoviny sceďte a přesuňte do pánve s omáčkou, společně promíchejte a krátce prohřejte.
- Těstoviny s rajčatovou omáčkou podávejte s několika plátky grilovaného sýru a několika lžičkami rukolového pesta. Nakonec můžete zasypat i opraženými mandlemi.
Žádné komentáře