Hlavní jídla Jídlo Recepty Vegetariánské

Špagety s rajčatovou omáčkou, rukolovým pestem a grilovaným sýrem

Velká spousta z nás každý den řeší, co zase připravit na oběd nebo večeři. Netýká se to už jen nás maminek na mateřské, ale všech, kteří pracují z domu, apod. U nás je to ještě omezené tím, že Miki není velký jedlík a třeba s takovým (mým milovaným) holandským řízkem nebo špenátem bych u něj nepochodila. Vděčné jsou ale těstoviny. Ty miluje a já si můžu připravit i těstoviny v celozrnné variantě. Tento recept na špagety je rychlý a přitom si díky kombinaci několika složek jídla opravdu pochutnáte.

 

Náročnost:malá

Doba přípravy: do 30 minut

Počet porcí: 2 porce

 

 

Ingredience

 

  • 300 g kvalitních špaget
  • 200 g sýra vhodného ke grilování (halloumi, grillami, apod.)
  • 50 g čerstvé rukoly
  • mandle

 

Ingredience na omáčku

 

  • 1 menší šalotka nebo malá cibule
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 50 ml suchého bílého vína (pokud připravujete pro děti, můžete vynechat)
  • 400 g sekaných rajčat v plechovce (vychází na jednu plechovku)
  • cca 100 ml vývaru (nebo vody a lžička/kousek kvalitního bujónu)
  • 50 g tvrdého výrazného sýru (parmazán, jiný sýr parmazánového typu jako gran moravie nebo grana padano, pecorino, apod.)
  • 1 lžíce olivového oleje nebo přepuštěného másla
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

Ingredience na pesto

 

  • 50 g čerstvé rukoly (skvěle bude fungovat ale i např. baby špenát nebo tradiční bazalka)
  • 25 g tvrdého výrazného sýru (parmazán, jiný sýr parmazánového typu jako gran moravie nebo grana padano, pecorino, apod.)
  • 30 g mandlí
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

 

Postup

 

  1. Jako první ze všeho si připravte pesto. Rukolu opláchněte a důkladně osušte. Vložte do mixéru a spolu s mandlemi, sýrem, olejem, solí a pepřem a rozmixujte v pesto. Olej přidávejte postupně dle potřeby. Pesto lze vytvořit i ve hmoždíři.
  2. Těstoviny uvařte dle návodu na obale. (Nikdy nedávejte těstoviny do studené vody a vždy vodu dostatečně osolte! Také si hlídejte ať jsou uvařené „al dente“, tedy na skus. Po uvaření budete těstoviny ještě krátce prohřívat v omáčce, kde ještě lehce dojdou.)
  3. Během vaření těstovin si připravte omáčku.
  4. Šalotku či cibuli nakrájejte nadrobno. Česnek také nasekejte na co nejdrobnější kousky.
  5. V pánvi na lžíci olivového oleje nebo přepuštěného másla zpěňte šalotku.
  6. Přidejte česnek a lehce orestujte tak, aby se rozvoněl.
  7. Dále zalijte základ bílým vínem a nechte jej zredukovat do objemu cca 1 lžíce.
  8. Do pánve přidejte plechovku rajčat, vývar a špetku soli. Na mírném ohni nechte probublávat asi 5 minut.
  9. Mezitím začněte na suché pánvi nebo grilu opékat na plátky nakrájený grilovací sýr. Halloumi např. zpočátku pouští vodu, proto se nebojte pracovat při vyšší teplotě, aby se voda odpařila a sýr opekl do zlatova. Grilujte z obou stran.
  10. Poté se vraťte k omáčce a dochuťte ji nastrouhaným tvrdým výrazným sýrem, čerstvě mletým pepřem a solí. Pokud by se omáčka příliš zredukovat, můžete přidat vývar nebo vodu z těstovin.
  11. Hotové těstoviny sceďte a přesuňte do pánve s omáčkou, společně promíchejte a krátce prohřejte.
  12. Těstoviny s rajčatovou omáčkou podávejte s několika plátky grilovaného sýru a několika lžičkami rukolového pesta. Nakonec můžete zasypat i opraženými mandlemi.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď