Když se pustím do pečení, tak se často trošku zblázním a peču i několik věcí za den. Ani tato bábovka se na první dobru nepovedla. Byla sice šíleně dobrá, ale celá se mi rozsypala. Na její chuť jsem ale vzpomínala každý den a tak jsem se do ní pustila znovu. Tentokrát ve formě mini bábovek. Pro jistotu jsem recept poslala i kamarádce, aby ho vyzkoušela ve velké formě. Fungoval v obou případech a tak se o něj podělím i s vámi. Jediné na co si dejte pozor je OPRAVDU DŮKLADNÉ VYMAZÁNÍ A VYSYPÁNÍ FORMY. Pokud byste měli strach, že by se přeci jen těsto někde přichytilo a bábovka by nešla vyklopit, zvolte místo formy na bábovku formu na chlebíček, který můžete vyložit pečícím papírem a hotový produkt pak jednoduše vytáhnout. Chuť bábovky (ještě ve spojení s kokosovou čokoládovou polevou) je opravdu božská, takže za to opravdu stojí!:)
Náročnost: malá – střední
Doba přípravy: + 20 – 25 minut pečení
Počet porcí: 6 mini bábovek ( pro představu přidávám odkaz na formu, se kterou jsem pracovala)
Ingredience
Ingredience na bábovku
(vychází na 6 mini bábovek nebo 1 menší bábovku – pro velkou bábovkovou formu navyšte suroviny na dvojnásobek)
- 2 celá vejce od slepic z volného chovu
- 1 žloutek z vejce od slepic z volného chovu
- 105 g cukru krupice
- 105 g másla
- 170 g kokosového mléka (nikoliv nápoje)
- 55 g strouhaného kokosu
- 190 g pšeničné polohrubé mouky
- 7 g prášku do pečiva
- 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
- špetka soli
+
- 3 lžíce kvalitního kakaa
- 1 lžíce kokosového mléka
Ingredience na polevu
- 110 g kvalitní hořké čokolády (min. 70% obsah kakaa)
- 90 g kokosového mléka
- 45 g plnotučného mléka
Postup
- Vejce si vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Pokud byste měli kokosové mléko v lednici, také jej vytáhněte.
- Máslo rozpusťte a nechte vychladnout.
- 2 celá vejce a 1 žloutek začněte šlehat do pěny. Jakmile začnou vejce nabývat po lžicích postupně zašlehejte cukr. Vzniknout by měla hustější lesklá a nadýchaná směs. V robotu šlehejte alespoň 10 minut, ručním šlehačem až 10 minut.
- K vaječné pěně postupně a pozvolna přilévejte a zašlehávejte rozpuštěné a vychlazené máslo.
- Dále opět velmi pomalu přilévejte a zašlehávejte kokosové mléko (Pokud by kokosové mléko mělo po otevření oddělenou bílou tuhou část a průhlednou vodnatou část, před použitím jej rozmixujte, aby se obě části propojily).
- Nakonec vmíchejte či zašlehejte směs strouhaného kokosu, prosáté mouky, prášku do pečiva, vanilky a špetky soli.
- Z těsta si oddělejte větší 1/3 stranou do menší misky a vmíchejte do ní prosáté kakao a lžíci kokosového mléka.
- Formičky na malé bábovky (popř. klasickou bábovkovou formu) vymažte opravdu důkladně máslem nebo olejem (doporučuji olej ve spreji, který nevynechá žádný kout) a vysypte polohrubou moukou, strouhankou nebo jejich kombinací. U této bábovky je správná příprava formy zcela zásadní, protože nepatří mezi ty, které z formy samy vyklouznou. Z malých formiček to jde ale lépe než formy velké. Možností je bábovku upéct i v chlebíčkové formě, kterou lze vyložit pečicím papírem a s vyklápěním pak nejsou žádné větší starosti. Popř. můžete těsto upéct i v muffinových formičkách.
- Formičky plňte nejprve světlým těstem, poté tmavým kakaovým těstem a nakonec zbytkem těsta světlého.
- Pečte na 175°C asi 20 – 25 minut. Ve velké formě nechte bábovku péct asi 40-45 minut.
- Po upečení nechte pár minut vychladnout a poté opatrně vyklopte. Těsto je po upečení velmi měkké, proto pracujte opatrně.
- V malém hrnci přiveďte k varu kokosové a klasické mléko. Stáhněte z plotny a vhoďte do něj nalámou čokoládu. Ihned mícháním spojte do podoby lesklé kompaktní polevy. Polevu můžete nechat 10 minut odstát, aby více zatuhla a poté lít na bábovky, bábovku či chlebíček.
Žádné komentáře