Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut (+ marinování masa)
Počet porcí: 2 porce
Ingredience
- 200 g kuřecích prsou
- vaječných nudlí (popř. lze zaměnit i za nudle rýžové)
- 1 velká cibule
- 1/2 červené cibule
- 1 menší červená paprika
- 1/3 pórku
- 1 menší mrkev
- 150 g žampionů
- 50 g arašídů
- čerstvé bylinky
- kvalitní rostlinný olej (řepkový nebo arašídový)
- sůl
Ingredience na marinádu
- 3 velké lžíce sójové omáčky
- šťáva z 1/2 menšího citronu
- 1 lžička třtinového cukru
- 2 – 3 stroužky česneku
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- (popř. sušené či čerstvé chilli)
Postup
- Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na nudličky. Zlehka osolte.
- Ve větší misce smíchejte ingredience na marinádu – sójovou omáčku, citronovou šťávu, třtinový cukr, utřený nebo prolisovaný česnek a lžičku škrobu (popř. chilli dle chuti).
- Nakrájené maso vložte do marinády, důkladně promíchejte a nechte alespoň 30 minut marinovat – klidně však ale i přes noc.
- Nudle připravte dle návodu na obale – většina těchto nudlí se vlastně nevaří a pouze se dává povolit do horké nebo vroucí vodu, kterou ale ihned dáváte z plotýnky stranou spolu s vloženými nudlemi. Nudle ve vodě nenechávejte déle než je uvedeno v návodu přípravy a sceďte je. Vaječné nudle můžete propláchnout studenou vodu, aby se neslepily – nechte je pak ale i důkladně okapat. Rýžové nudle zase po scezení promíchejte s troškou oleje.
- Obě cibule oloupejte a nakrájejte na silnější proužky.
- Papriku omyjte, zbavte jadřince a nakrájejte na proužky obdobné velikosti jako u cibule. Pórek opláchněte a krájejte na silnější kolečka, popř. proužky. Mrkev oloupejte, omyjte a pomocí škrabky nastrouhejte na tenké dlouhé plátky, případně nakrájejte na tenké nudličky. Žampiony očistěte vlhkým hadříkem a nakrájejte na plátky.
- Ve velké vyšší pánvi rozehřejte cca 2-3 lžíce oleje. Začněte s restováním cibule – pracujte spíše při vyšší teplotě, aby se cibule smažila a nedusila. Opékejte cca 3 minuty.
- Dále přidejte papriku a restujte další minutu. Pokračujte přidáním pórku, mrkve a žampionů. Restujte 1 – 2 minuty. Zelenina by měla být opečená do zlatova. Zároveň by měla být stále křupavá.
- Zeleninu odložte stranou do čisté misky. Pánev vraťte na plotnu a dejte do ní opéct namarinované kuřecí (marinádu z misky do pánve zatím nedávejte s odložte si ji) – zprudka opékejte. Pokud by se marináda připékala přidejte trošku oleje anebo podlijte 1-2 lžícemi vody, které ale nechte zcela odpařit.
- Jakmile je maso téměř hotové, přidejte do pánve i nudle a zbytek marinády z masa. Opět pracujte při vyšších teplotách – nechceme, aby se suroviny dusily, ale opékaly.
- Nakonec přidejte i orestovanou zeleninu, vše důkladně promíchejte a ještě asi 1 minutu restujte.
- Podávejte s na suché pánvi opraženými arašídy a čerstvými bylinkami.
Žádné komentáře