Hlavní jídla Jídlo Kuřecí Recepty

Zeleninové stir-fry s nudlemi a kuřecím masem

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut (+ marinování masa)

Počet porcí: 2 porce

 

 

Ingredience

 

  • 200 g kuřecích prsou
  • vaječných nudlí (popř. lze zaměnit i za nudle rýžové)
  • 1 velká cibule
  • 1/2 červené cibule
  • 1 menší červená paprika
  • 1/3 pórku
  • 1 menší mrkev
  • 150 g žampionů
  • 50 g arašídů
  • čerstvé bylinky
  • kvalitní rostlinný olej (řepkový nebo arašídový)
  • sůl

 

Ingredience na marinádu

 

  • 3 velké lžíce sójové omáčky
  • šťáva z 1/2 menšího citronu
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • (popř. sušené či čerstvé chilli)

 

 

Postup

 

  1. Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na nudličky. Zlehka osolte.
  2. Ve větší misce smíchejte ingredience na marinádu – sójovou omáčku, citronovou šťávu, třtinový cukr, utřený nebo prolisovaný česnek a lžičku škrobu (popř. chilli dle chuti).
  3. Nakrájené maso vložte do marinády, důkladně promíchejte a nechte alespoň 30 minut marinovat – klidně však ale i přes noc.
  4. Nudle připravte dle návodu na obale – většina těchto nudlí se vlastně nevaří  a pouze se dává povolit do horké nebo vroucí vodu, kterou ale ihned dáváte z plotýnky stranou spolu s vloženými nudlemi. Nudle ve vodě nenechávejte déle než je uvedeno v návodu přípravy a sceďte je. Vaječné nudle můžete propláchnout studenou vodu, aby se neslepily – nechte je pak ale i důkladně okapat. Rýžové nudle zase po scezení promíchejte s troškou oleje.
  5. Obě cibule oloupejte a nakrájejte na silnější proužky.
  6. Papriku omyjte, zbavte jadřince a nakrájejte na proužky obdobné velikosti jako u cibule.  Pórek opláchněte a krájejte na silnější kolečka, popř. proužky. Mrkev oloupejte, omyjte a pomocí škrabky nastrouhejte na tenké dlouhé plátky, případně nakrájejte na tenké nudličky. Žampiony očistěte vlhkým hadříkem a nakrájejte na plátky.
  7. Ve velké vyšší pánvi rozehřejte cca 2-3 lžíce oleje. Začněte s restováním cibule – pracujte spíše při vyšší teplotě, aby se cibule smažila a nedusila. Opékejte cca 3 minuty.
  8. Dále přidejte papriku a restujte další minutu. Pokračujte přidáním pórku, mrkve a žampionů. Restujte 1 – 2 minuty. Zelenina by měla být opečená do zlatova. Zároveň by měla být stále křupavá.
  9. Zeleninu odložte stranou do čisté misky. Pánev vraťte na plotnu a dejte do ní opéct namarinované kuřecí (marinádu z misky do pánve zatím nedávejte s odložte si ji) – zprudka opékejte. Pokud by se marináda připékala přidejte trošku oleje anebo podlijte 1-2 lžícemi vody, které ale nechte zcela odpařit.
  10. Jakmile je maso téměř hotové, přidejte do pánve i nudle a zbytek marinády z masa. Opět pracujte při vyšších teplotách – nechceme, aby se suroviny dusily, ale opékaly.
  11. Nakonec přidejte i orestovanou zeleninu, vše důkladně promíchejte a ještě asi 1 minutu restujte.
  12. Podávejte s na suché pánvi opraženými arašídy a čerstvými bylinkami.

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď