Klasické mazance mám na blogu už hned dva. Jeden opravdu ten klasický a jeden špaldový. Tak jsem letos vymyslela něco trošku jiného a do mazancového těsta zamotala čokoládu a vše posypala lískovými ořísky. Budete to milovat!:)
Náročnost: střední
Doba přípravy:
Počet porcí: 9 mini mazanců
Ingredience
Ingredience na kvásek
- 140 g plnotučného mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce krupicového (nebo třtinového) cukru
Ingredience na těsto
- 2 žloutky
- 65 g třtinového nebo krupicového cukru
- 125 g změklého másla (nebo rozpuštěného a vychladlého)
- 100 g smetany (min. 30% obsah tuku)
- 275 g hladké pšeničné mouky
- 225 g polohrubé pšeničné mouky
- 5 g soli
- vanilka (popř. můžete nahradit část cukru vanilkovým cukrem)
- volitelné: špetka skořice, kardamomu, rozinky předem namočené v rumu nebo malý panák rumu přímo do těsta
Ingredience na náplň
- 250-300 g kvalitní čokolády (min. 55% obsah kakaa)
+
- 1 vejce
- 100 g lískových oříšků (ideálně loupaných)
- 2 lžíce másla
- 1 panák rumu (dle chuti)
- moučkový cukr
Postup
Postup na kvásek
- Droždí rozdrolte v misce a zasypte 1 lžíci cukru.
- Zlehka promíchejte a nechte jen tak být.
- Během zhruba 10-15 minut se droždí spolu s cukrem zcela rozpustí a začne nabývat. Tento proces je mnohem rychlejší v teplých dnech. Pokud je chladněji, může se vám nejprve zdát, že se nic neděje – po chvíli, ale uvidíte, jak se droždí opravdu začíná rozpouštět.
- Do aktivovaného droždí s cukrem přidejte lžíci mouky, 140 g vlažného mléka, důkladně rozmíchejte a nechte vzejít kvásek – trvá to cca 10 minut.
Postup na těsto
- Do mísy od robotu dejte žloutky spolu s cukrem a pomocí šlehacího nástavce zašlehejte, dokud cukr nepovolí a směs žloutky nezesvětlají.
- Poté postupně zašlehávejte změklé máslo, dokud nevznikne hladká nadýchaná máslová směs.
- K máslové pěně přidejte předem smíchané obě mouky, sůl , kvásek, smetanu, vanilku (popř. rozinky, rum nebo další koření) a pomocí stěrky začnete míchat těsto.
- Jakmile se začnou suroviny pojit, přemístěte mísu zpět do robotu (šlehací nástavec vyměňte za nástavec typu hák) a nechte jej vypracovat těsto – cca 10 minut.
- Těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout – cca 60-90 minut (záleží na teplotě v místnosti).
- Nakynuté těsto rozdělte na 9 stejně velkých kousků.
- Každý kousek propracujte v rukou do podoby koule a vyválejte na lehce pomoučené pracovní ploše do tvaru čtverce/obdelníku.
- Dále máte dvě možnosti jak těsto naplnit čokoládou: 1. těsto rovnoměrně potřete rozpuštěnou a vychladlou čokoládou (čokoláda nesmí být horká, aby se vám těsto pod ní neroztékalo, ale musí mít konzistenci, kterou lze po těsta roztírat). 2. Těsto zlehka potřete rozpuštěným máslem a bohatě posypte čokoládovými pecičkami nebo hrubě nasekanou čokoládou.
- V obou případech dále těsto srolujte a poté rozkrojte uprostřed na dvě části.
- Obě části obraťte rozříznutou stranou vzhůru a spleťte je dohromady.
- Dále cop zamotejte pevně dokola a konec přimáčkněte dolů do středu mazance.
- Upletené mazance přesouvejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 10 – 15 minut kynout.
- Pokud by se nějaký konec oddělit, opět jej přimáčkněte pod mazanec.
- Mazance potřete vyšlehaným vejcem a bohatě posypte nasekanými lískovými oříšky.
- Pečte v troubě rozehřáté na 220°C 5-8 minut.
- Poté teplotu snižte na 175°C a pečte dalších cca 25-30 minut přikryté alobalem. Ke konci pečení alobal oddělejte, aby mazanec chytl krásnou zlatavou barvu.
TIP: Hotové mazance můžete potřít směsí rozpuštěného másla s rumem – nešetřete, mazanec se musí tekutinou pořádně „napít“. Nakonec zacukrujte moučkovým cukrem – cukrování můžete také opakovat, jelikož první cukr se do mazance vsaje. Navíc z cukru v kombinaci s máslem a rumem vznikne skvělá krusta.
TIP: Upečené mazance můžete také potřetí cukrem rozpuštěným v teplé vodě – bude se ještě o něco více lesknout.
Žádné komentáře