Další recept vhodný nejen pro děti je tu. Tenkrát jde o jedno z mých, ano mých:D, nejoblíbenějších jídel – omáčku z pečených rajčat a paprik s masovými kuličkami a těstovinami. Pravdou sice je, že rozmixovat si rajčata z konzervy je jednodušší, ale nedá se to srovnat s chutí omáčky z pečené zeleniny – ještě když zvolíte opravdu dobrá a kvalitní rajčata. Od té doby, co si Mikin oblíbil výhradně jídla s rajčatovou omáčkou, moc ráda toto jídlo vařím. Pro nás s Majkem (manželem) stačí jen lehce dosolit a Miki si pochutná bez jakékoliv přichucování. Když vyšla nová řada od Hami Viaggio d´Italia a ochutnala jsem jejich písmenkové a kachničkové těstoviny, věděla jsem, že to bude skvělá kombinace. Těstoviny jsou opět v BIO a kojenecké kvalitě. Jsou tak maličké, že je z nich možné udělat dokonce takové „risotto“. Dobře se tak jí i dětem, které ještě nezvládnou větší kousky:). V receptu najdete variantu jak právě pro ty nejmenší, tak variantu vhodnou od 3 let.
Náročnost: malá
Doba přípravy: 60-75 minut
Počet porcí: 2 porce
Recept je vhodný pro děti od ukončeného 12 měsíce. Při použití parmazánu a soli až od 3 let.
Ingredience
- 1 velká červená paprika
- 250 g bio rajčat
- 50 ml smetany ke šlehání
- 250 g mletého krůtího masa
- 1 menší jarní cibulka
- malá hrst čerstvé bazalky
- hrst parmazánu nebo mozzarelly
- 150 g písmenkových těstovin Viaggio d´Italia
- popř. sůl a cukr
Postup
Postup na omáčku
- Papriku i rajčata důkladně omyjte.
- Rajčata seřízněte na straně s „bubákem“ a z druhé strany nařízněte do křížku.
- Papriku i rajčata pečte na 180°C – každou zeleninu dejte péct zvlášť do jiného pekáčku.
- Asi po 30-40 minutách, když je paprika zcela měkká, ji vyndejte a přesuňte do čisté misky. Misku přikryjte potravinářskou fólií a nechte cca 5 minut zapařit.
- Poté zbavte papriku slupky i semínek a dejte ji zatím stranou.
- Jakmile jsou i rajčata měkká a začnou praskat (pečení trvá dle velikosti rajčat, počítejte se 30-50 minutami), vyndejte je a zbavte slupky. Díky naříznutí slupky by to mělo jít snadno.
- Připravená rajčata i papriku spolu rozmixujte dohladka. Poté přidejte smetanu a ještě chvíli mixujte.
- Omáčku přesuňte do menšího hrnce a prohřejte.
- Dochutit ji můžete čerstvými bylinkami jako je bazalka nebo petrželka a pro strávníky starší 3 let můžete omáčku také lehce osolit, popř. přidat trošku cukru.
Postup na masové koule
- V ideálním případě si krůtí maso na koule umelte sami – máte tak jistotu, z jakého kusu masa pochází. Popř. zvolte osvědčeného lokálního dodavatele krůtího masa.
- Mleté maso smíchejte s na jemno nasekanou jarní cibulkou a čerstvou bazalkou – u mladších dětí do směsi přidejte na malé kousky nakrájenou mozzarellu, u starších 3 let nastrouhaný parmazán a trošku soli.
- Z masové směsi tvořte malé koule a pokládejte je na pekáč vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 160°C asi 30-40 minut – dle velikosti kuliček. Uvnitř musejí být zcela hotové.
Dokončení
- Písmenkové těstoviny Viaggio d´Italia uvařte dle návodu na obale.
- Jakmile budou hotové, zceďte je a přidejte do omáčky.
- Krátce spolu prohřejte.
- Podávejte s pečenými krůtími kuličkami a čerstvou bazalkou.
Recept byl vytvořen ve spolupráci s Nutricia a.s.
Žádné komentáře