Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční

Hot cross buns

Hot cross buns můžeme volně přeložit jako horké/teplé křížové bochánky, což zní docela zvláštně:D. I proto jsem ponechala originální anglický název. Tohle sladké pečivo pochází z Británie a patří k tradičním nejen britským Velikonocům. Konkrétně se peče na Velký pátek. S čímž je spjato i to, jak tohle pečivo vypadá. Bochánek hot cross bun poznáte podle světlého křížku, který má symbolizovat ukřižování Ježíše Krista. Stejně tak koření v těstě má svůj symbolický charakter. Tolik k historii. Samotný recept jsem označila jako středně náročný, ale nemusíte se ho bát. S těstem se dobře pracuje a výsledkem jsou úžasně vláčné a voňavé bochánky. Ideálně je podávejte ještě teplé, třeba s troškou marmelády a másla.

 

Náročnost: střední

Doba přípravy: do 30 minut + kynutí cca  120 minut + 20 minut pečení

Počet porcí: 12 bochánků/bunů

 

 

Ingredience

 

Ingredience na kvásek

 

  • 100 g plnotučného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 5 g cukru
  • 5 g soli
  • 10 g hladké mouky

 

Ingredience na těsto

 

  • 150 g plnotučného mléka
  • 100 g másla
  • 600 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 vejce od slepic z volného chovu
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu

+

  • 100 g oloupaného jablka
  • 65 g rozinek nebo sušených brusinek (+ možno předem namočit v rumu)

 

Ingredience na křížek

 

  • 6 lžic hladké mouky
  • 4-5 lžic vody

 

Ingredience na glazuru

 

  • 35 g cukru
  • 35 g vody
  • 5 g citrónové šťávy

 

 

Postup

 

Postup na kvásek

 

  1. Droždí rozdrolte v misce a zasypte 5 g cukru.
  2. Zlehka promíchejte a nechte jen tak být.
  3. Během zhruba 10-15 minut se droždí spolu s cukrem zcela rozpustí a začne nabývat. Tento proces je mnohem rychlejší v teplých dnech. Pokud je chladněji, může se vám nejprve zdát, že se nic neděje – po chvíli, ale uvidíte, jak se droždí opravdu začíná rozpouštět.
  4. Do aktivovaného droždí s cukrem přidejte 10 g mouky, 5 g soli, 100 g vlažného mléka, důkladně rozmíchejte a nechte vzejít kvásek – trvá to cca 10 minut.

 

Postup na těsto

 

  1. V malém hrnci ohřejte společně 150 g mléka a 100 g másla.
  2. Do mísy od robotu prosejte mouku, cukr a smíchejte s kardamomem, skořicí, vanilkou a citrónovou kůrou.
  3. K suchých surovinám přidejte vyšlehané vejce, směs másla a mléka a kvásek.
  4. Začněte míchat pomocí stěrky. Až se začne tvořit těsto, přesuňte mísu do robotu a pomocí nástavce typu hák nechte vypracovat těsto asi 8 minut.
  5. Poté těsto vyndejte, přidejte jablko nakrájené na malé kousky, rozinky a pomocí rukou krátce zapracujte.
  6. Těsto vraťte do robotu a nechte ještě 2-3 minut propracovat. Výsledné těsto by nemělo být lepivé.
  7. Z těsta vytvořte kouli, přikryjte utěrkou a nechte cca 90 minut kynout na teplém místě.
  8. Nakynuté těsto si rozdělte na 12 stejně velkých kousků – vychází to asi na 100 g/ks.
  9. Každý kousek propracujte krouživými pohyby na pracovní ploše pomocí obou rukou do tvaru hladkého bochánku. Pokud by vám nevypadlo při zpracování nějaké ovoce, dejte jej stranou.
  10. Pekáč vymažte máslem a pokládejte bochánky na něj s dostatečnými rozestupy. Každý bochánek potřete ze všech stran rozpuštěným máslem – ne horkým.
  11. Až je pekáč plný, přikryjte jej utěrkou a nechte kynout asi 30-45 minut, dokud nezvětší svůj objem.
  12. Hmotu na vytvoření křížku si vytvořte smícháním hladké mouky s vodou a troškou cukru.
  13. Vznikne hutné těstíčko, které si přesuňte do zdobícího sáčku a táhlými pohyby přes bochánky vytvořte křížky.
  14. Nejlepší je jet vždy jedním tahem a nepouštět linku mezi jednotlivými bochánky. Také doporučuji tenčí zdobicí špičku nebo dírku v sáčku – křížky se rády rozjíždí.
  15. Takto připravený plech dejte péct do trouby vyhřáté na 190°C na 25-35 minut – těsto bude vláčné i když je budete péct o malou chvíli déle. Můžete také vypnout troubu a nechat v ní bochánky chvíli dojít.
  16. Upečené bochánky/buny ihned pomažte připravených rozvarem z cukru, vody a citrónové šťávy.
  17. Ideálně podávejte ještě teplé.

 

 

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď