Hlavní jídla Jídlo Recepty Saláty Vegetariánské

Salát Panzanella se sýrem a bazalkovým olejem

Kdo by nemiloval křupnutí skvělého pečiva? Já teda rozhodně. Původem italský salát Panzanella se skládá z hromady rajčat, červené cibule a právě i velkého množství křupavých kousků chleba či jiného vhodného pečiva. Kromě toho je jeho nedílnou součástí i olivový olej. A právě proto jsem si tento recept vybrala v rámci spolupráce s olivovými oleji Borges k přestavení jejich Extra panenského olivového oleje. Extra panenský olivový olej Borges se vyrábí z oliv té nejvyšší kvality, které se pěstují pod středomořským sluncem. Díky tomu si tento olej zachovává původní chuť a vůni a je tak vhodný právě do salátů, zálivek, dressingů, pest a dalšího.

 

Tento recept se vám bude rozhodně hodit do nadcházejícího jara a léta. Skvělý je totiž samotný jako hlavní chod, tak jako příloha třeba ke grilovaní nebo steaku z pánve. Můžete si jej navíc doplnit i dle vašich chuťových preferencí a aktuálních zásob lednice o další druhy zeleniny, doplnit různými sýry anebo spotřebovat starší pečivo. V rámci pečiva doporučuji sáhnout po takovém, jehož střídka tvoří větší bubliny. Skvělé jsou pšeničné kváskové chleby, popř. i pšenično-žitné, kváskové bagety a ciabatta.  Tyto druhy pečiva budou po upečení krásně křupavé na povrchu, ale přitom příjemně žvýkavé uvnitř. Nedoporučuji ale klasický kmínový chléb.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut

Počet porcí: 2 porce (hlavní chod)/ 4 porce (příloha)

 

 

Ingredience

 

Ingredience na bazalkový olej

 

 

Ingredience na salát

 

  • 170 g světlého chleba italského nebo francouzského typu, bagety nebo ciabatty
  • 800 g čerstvých zralých rajčat (druh rajčat zvolte dle možností a preferencí, můžete mixovat více druhů pro pestrost salátu)
  • 1 střední červená cibule
  • menší lístků čerstvé bazalky nebo petrželové nati
  • 1 lžíce vinného nebo jablečného octa
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

+

  • 100 g mozzarelly nebo burraty nebo 50 g parmazánu či pecorina
  • čerstvá bazalka nebo mikrobylinky na ozdobu

 

 

Postup

 

Postup na bazalkový olej

 

  1. Olivový olej rozmixujte spolu s hrstí bazalky pomocí tyčového mixéru.
  2. Přeceďte přes jemné sítko.
  3. Poté do oleje přidejte 5 lístků bazalky a opět krátce promixujte – tuto bazalku v oleji již necháme.

 

TIP: Olej si můžete předem ohřát se lehce rozdrceným stroužkem česneku. Ohřívejte max. do teploty 40°C, dokud se česnek nerozvoní. Poté nechte olej vychladnout a pokračujte dle postupu.

 

Postup na salát

 

  1. Pečivo nakrájejte nebo natrhejte na středně velké kousky. Rozprostřete na plech a pečte v troubě předehřáté na 150°C 10 – 15 minut, dokud kousky pečiva nezezlátnou a nebudou na povrchu křupavé. Uvnitř by mělo pečivo zůstat lehce „žvýkavé“.
  2. Rajčata omyjte a nakrájejte. Krájet můžete na plátky, na čtvrtiny, na měsíčky, na poloviny – záleží na velikosti a typu rajčat. Dejte do mísy.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Přidejte do mísy.
  4. Pokračujte přidáním nasekané nebo natrhané bazalky či petržele.
  5. Přelijte bazalkovým olejem, přidejte ocet, sůl, pepř a promíchejte pomocí dvou lžící. Salát spíše nadzvedávejte a prohazujte lžícemi, aby se rajčata neponičila.
  6. Nakonec přisypte i křupavé kousky chleba a opět promíchejte tak, aby chléb nasákl vzniklou zálivku.
  7. Dle potřeby dochuťte znovu solí a pepřem.
  8. Mozzarellu či parmazán můžete rovnou do salátu přimíchat nebo salát servírovat na talíře a sýrem každou porci dozdobit. Další možností podávání je promíchaný salát přesunout na větší servírovací talíř. Zdobte bazalkou nebo mikrobylinkami.

 

TIP: Salát si můžete doplnit dle svých chutí např. kousky salátové okurky nebo kousky ančoviček.

TIP: Naopak pro rostlinnou/veganskou verzi vynechejte sýr.

 

Tento recept vznikl ve spolupráci s olivovými oleji Borges.

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď