Kdo by nemiloval křupnutí skvělého pečiva? Já teda rozhodně. Původem italský salát Panzanella se skládá z hromady rajčat, červené cibule a právě i velkého množství křupavých kousků chleba či jiného vhodného pečiva. Kromě toho je jeho nedílnou součástí i olivový olej. A právě proto jsem si tento recept vybrala v rámci spolupráce s olivovými oleji Borges k přestavení jejich Extra panenského olivového oleje. Extra panenský olivový olej Borges se vyrábí z oliv té nejvyšší kvality, které se pěstují pod středomořským sluncem. Díky tomu si tento olej zachovává původní chuť a vůni a je tak vhodný právě do salátů, zálivek, dressingů, pest a dalšího.
Tento recept se vám bude rozhodně hodit do nadcházejícího jara a léta. Skvělý je totiž samotný jako hlavní chod, tak jako příloha třeba ke grilovaní nebo steaku z pánve. Můžete si jej navíc doplnit i dle vašich chuťových preferencí a aktuálních zásob lednice o další druhy zeleniny, doplnit různými sýry anebo spotřebovat starší pečivo. V rámci pečiva doporučuji sáhnout po takovém, jehož střídka tvoří větší bubliny. Skvělé jsou pšeničné kváskové chleby, popř. i pšenično-žitné, kváskové bagety a ciabatta. Tyto druhy pečiva budou po upečení krásně křupavé na povrchu, ale přitom příjemně žvýkavé uvnitř. Nedoporučuji ale klasický kmínový chléb.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut
Počet porcí: 2 porce (hlavní chod)/ 4 porce (příloha)
Ingredience
Ingredience na bazalkový olej
- 80 ml Borges extra panenského olivového oleje
- 1 větší hrst čerstvé bazalky + 5 velkých lístků bazalky
- 1 stroužek česneku – volitelné
Ingredience na salát
- 170 g světlého chleba italského nebo francouzského typu, bagety nebo ciabatty
- 800 g čerstvých zralých rajčat (druh rajčat zvolte dle možností a preferencí, můžete mixovat více druhů pro pestrost salátu)
- 1 střední červená cibule
- menší lístků čerstvé bazalky nebo petrželové nati
- 1 lžíce vinného nebo jablečného octa
- čerstvě mletý pepř
- sůl
+
- 100 g mozzarelly nebo burraty nebo 50 g parmazánu či pecorina
- čerstvá bazalka nebo mikrobylinky na ozdobu
Postup
Postup na bazalkový olej
- Olivový olej rozmixujte spolu s hrstí bazalky pomocí tyčového mixéru.
- Přeceďte přes jemné sítko.
- Poté do oleje přidejte 5 lístků bazalky a opět krátce promixujte – tuto bazalku v oleji již necháme.
TIP: Olej si můžete předem ohřát se lehce rozdrceným stroužkem česneku. Ohřívejte max. do teploty 40°C, dokud se česnek nerozvoní. Poté nechte olej vychladnout a pokračujte dle postupu.
Postup na salát
- Pečivo nakrájejte nebo natrhejte na středně velké kousky. Rozprostřete na plech a pečte v troubě předehřáté na 150°C 10 – 15 minut, dokud kousky pečiva nezezlátnou a nebudou na povrchu křupavé. Uvnitř by mělo pečivo zůstat lehce „žvýkavé“.
- Rajčata omyjte a nakrájejte. Krájet můžete na plátky, na čtvrtiny, na měsíčky, na poloviny – záleží na velikosti a typu rajčat. Dejte do mísy.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Přidejte do mísy.
- Pokračujte přidáním nasekané nebo natrhané bazalky či petržele.
- Přelijte bazalkovým olejem, přidejte ocet, sůl, pepř a promíchejte pomocí dvou lžící. Salát spíše nadzvedávejte a prohazujte lžícemi, aby se rajčata neponičila.
- Nakonec přisypte i křupavé kousky chleba a opět promíchejte tak, aby chléb nasákl vzniklou zálivku.
- Dle potřeby dochuťte znovu solí a pepřem.
- Mozzarellu či parmazán můžete rovnou do salátu přimíchat nebo salát servírovat na talíře a sýrem každou porci dozdobit. Další možností podávání je promíchaný salát přesunout na větší servírovací talíř. Zdobte bazalkou nebo mikrobylinkami.
TIP: Salát si můžete doplnit dle svých chutí např. kousky salátové okurky nebo kousky ančoviček.
TIP: Naopak pro rostlinnou/veganskou verzi vynechejte sýr.
Tento recept vznikl ve spolupráci s olivovými oleji Borges.
Žádné komentáře