Bezlepkové Jídlo Paleo Přílohy Recepty Slané pečení Základní recepty

Brazilské sýrové bochánky – Pão de queijo

Pokud milujete sýr, jako já, budete milovat i tyto sýrové bochánky! Na tento recept jsem přišla díky jedné z mých sledujících, která mi odpověděla na ankteu, že právě toto brazilské pečivo připravuje nejčastěji za použití olivového oleje. Když jsem si pak hledala, o jaký recept vlastně jde, uvědomila jsem si, že jej přece znám! Kdysi jsem pão de queijo ochutnala totiž v brazilské restauraci. Hned jsem si vybavila jejich božskou chuť a že jsem jich snědla poměrně dost :D. Co jsem si ale nepamatovala bylo to, že jde o bezlepkové pečivo z tapiokové mouky. S klasickou pšeničnou moukou pracovat umím, ale s tapiokou tolik zkušeností nemám. Tak jsem začala studovat recepty a videopostupy, dala dohromady vlastní poměry a výběr sýru (tradičně se používá brazilský sýr) a řekla si, že to alespoň zkusím. Během práce s těstem jsem si říkala, že to nemůže dopadnout dobře :D. K mému velkému a milému překvapení to ale dopadlo více než dobře. Bochánky se během pečení zvedly a krásně voněly. Ještě větší nadšení se dostavilo, když jsem pečivo napůl roztrhla a pak ochutnala! OMG! Chutnalo to přesně tak, jak jsem si pamatovala! A snědli jsme se téměř hned všechny, tak dobré jsou!

Tento recept jsem vytvořila v jarní kampaně s olivovými oleji Borges a Pão de queijo mají představovat můj snídaňový chod. K tomu si připravte skvělou frittatu a máte dokonalou snídani nebo brunch! Do bochánku jsem použila Borges Extra Mild olivový olej, který je vhodný právě na pečení, ale také na smažení. Tento olej je specifický tím, že je opravdu velmi jemný  a nemá typické aroma a chuť, kterou má panenský olivový olej. Díky tomu je skvělý i do bábovek a jiných těst na sladké pečení. Pokud byste ale raději výraznější chuť, lze do bochánků použít i Borges Extra panenský olivový olej.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut

Počet porcí: 12 bochánků

 

 

Ingredience

 

  • 180 g plnotučného mléka
  • 85 g Borges Extra Mild olivového oleje (pro výraznější chuť oleje lze použít i
  • )
  • 1 lžička soli
  • 300 g tapiokový škrob/mouka
  • 1 střední vejce od slepic z volného chovu
  • 65 g parmazánu, grana padano nebo pecorina
  • 65 g čedaru, gruyére nebo comté

 

 

Postup

 

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Do menšího rendlíku nalijte mléko, olej, lžičku soli a přiveďte k varu.
  3. Jakmile začne směs vřít, stáhněte z plotny.
  4. Tapiokový škrob/mouku nasypte do větší mísy, kde se vám bude dobře vypracovávat těsto, a postupně k ní přilévejte a zapracovávejte ohřátou směs tekutých surovin. Míchejte ideálně pomocí stěrky nebo vařečky. Můžete pracovat i rukama nebo použít kuchyňský robot s hnětacím hákem. Důležité ale je, aby se tapioka dobře spojila s tekutinou. Směs bude hodně lepivá.
  5. Dále zapracujte pomocí stěrky nebo vařečky vejce.
  6. A nakonec přidejte i najemno nastrouhaný sýr (oba druhy) a vypracujte měkké lepivé těsto – opět můžete pracovat pomocí stěrky či vařečky.
  7. Z těsta tvarujte naolejovanými rukama jednotlivé bochánky a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Těsto by mělo vyjít na 12 bochánku, jejichž gramáž za syrova vychází na cca 40 g.
  8. Jakmile je plech plný, vložte jej do trouby a teplotu snižte na 180 °C a pečte 20–25 minut, dokud se bochánky lehce nenafouknou a lehce nezačnou praskat – barvou však budou stále bílé. Pokud chcete bochánky zlatavé, zvedněte v této chvíli teplotu na maximum nebo zvolte funkci grilu a za stálého hlídání dopečte do zlatova.
  9. Tyto sýrové bochánky se konzumují nejlépe ještě horké. Také platí, že čím dřív je sníte, tím chutnější budou. Rozhodně je ale snězte hned v den pečení, do druhého dne ztvrdnou.

 

 

Tento recept vznikl ve spolupráci s olivovými oleji Borges.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď