Dezerty Jídlo Recepty Sladké

Citronový dortík s olivovým olejem s pistáciovým krémem

Sérii receptů pro olivové oleje Borges zakončím sladkou tečkou. Vlastně hned dvěma tečkami, protože mám pro vás recepty hned dva. Tento na citronovo-makový chlebíček z Borges Extra Mild olivového oleje, který je vhodný právě i pro přípravu dezertů díky své jemné chuti a vůni. Borges ale letos slaví své 125. výročí a tak si to samo o sobě říkalo o tvorbu dortu. A tak jsem připravila i ten! Z podobného základu jako je chlebíček, doplněný pistáciovým krémem.

 

Ingredience

(na průměr dortové formy cca 22 cm)

 

Ingredience na korpus

 

  • 3 vejce od slepic z volného chovu
  • 125 – 150 g třtinového cukru (dle toho, jak sladíte)
  • kůra ze 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 85 g Borges Extra Mild olivového oleje
  • 150 g plnotučného mléka
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 200 g hladké mouky
  • 3 g prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkový extrakt
  • špetka soli

 

Ingredience na krém

 

  • 2 vejce od slepic z volného chovu
  • 120 g cukru krupice nebo krystal
  • 250 g mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 100 g nesolených loupaných pistácií (lze nahradit mletým mákem a vytvořit makový krém)
  • 1 lžička mletého kardamomu

 

 

Postup

 

Postup na korpus

 

  1. Vejce a mléko si vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
  2. Cukr promíchejte s najemno nastrouhanou kůrou z citronu.
  3. Vejce šlehejte do pěny. Jakmile začnou vejce nabývat, po lžicích postupně zašlehejte cukr promíchaný s kůrou. Vzniknout by měla hustá lesklá a nadýchaná směs. Šlehejte minimálně 5 minut.
  4. K vaječné pěně postupně a pomalu přilévejte a zašlehávejte olivový olej.
  5. Dále pomalu a postupně zašlehejte i mléko a šťávu z 1/2 citronu.
  6. Nakonec vmíchejte či zašlehejte směs prosáté mouky, prášku do pečiva a koření. Vzniknout by mělo polotekuté těsto.
  7. Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem – pokud máte nepřilnavou formu, postačí vyložit jen dno. Popř. vymažte/vystříkejte formu důkladně olejem a vysypte moukou.
  8. Těsto přesuňte do formy a pečte na 165°C po dobu cca 40 -45 minut, dokud není střed těsta hotový.
  9. Po vyndání z trouby nechte lehce vychladnout a poté vyndejte s formy a nechte vychladnout na mřížce.

Postup na krém

 

  1. Vejce šlehejte spolu s cukrem na vodní lázni, dokud směs nezhoustne a vejce se neprohřejí (cca 5 minut). Použijte ideálně ruční elektrický šlehač.
  2. Vaječnou směs přelijte do studené nádoby a nechce vychladnout.
  3. Dále společně promíchejte mascarpone a ricottu – nešlehejte elektrickým šlehačem, ricotta by pustila vodu a směs by zřídla!
  4. Pistácie rozemelte najemno a přidejte k mascarpone s ricottou. (Pokud zvolíte mák, přidejte jej namísto pistácií).
  5. Nakonec přidejte kardamom a vychladlou vaječnou směs, kterou pomocí stěrky nebo metličky postupně zapracujte v nadýchaný krém.
  6. Krém nechte před použitím ideálně 1 hodinu zatuhnout v lednici.

 

Dokončení

 

  1. Korpus rozkrojte uprostřed.
  2. Pomocí lžíce naneste na spodní část korpusu zhruba polovinou z připraveného krému.
  3. Přiklopte druhou částí korpusu a navrstvěte zbytek krému.
  4. Nakonec můžete zdobit mletými pistáciemi, citrony, popř. ovocem nebo jedlými květy.

 

 

TIP: Korpus můžete před vrstvením krému potřít citronovou polevou vytvořenou z moučkového cukru a citronové šťávy.

TIP: Solené pistácie můžete propláchnout a nechat uschnout v troubě při teplotě do 100°C. Pak nechte pistácie vychladnout,

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď