Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční Vánoce Vegetariánské

Skořicové cookies s pomerančovou kůrou, lískovými oříšky a bílou čokoládou

Cookiesky jsem si v poslední době dost oblíbila. Asi to budou tou kupou cukru, která se v těchto sušenkách ukrývá a fakt, že s druhým těhotenstvím mám opět velké chutě na sladké:D. V kuchařce najdete recept na „klasické“ cookies s čokoládou. Tento recept je malinko pozměněný a přidala jsem i malinko více cukru než to cookies kuchařkových. V těch tradičních amerických bývá i 300 g cukru na jednu dávku těsta – já si ale myslím, že 170 g cukru je až až. Sušenky mají i tak skvělou strukturu a jsou výborné.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 45 minut

Počet porcí: 2 plechy sušenek (cca 18 ks)

 

 

Ingredience

 

  • 170 g změklého másla
  • 110 g hnědého cukru (ideálně typu muscovado) + 60 g bílého cukru (krupice nebo krystal)
  • 2 vejce od slepic z volného chovu
  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • ½ lžičky sody
  • ⅓ lžičky soli
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého sušeného zázvoru
  • ½ lžičky mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
  • Kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
  • 100 g kvalitní bílé čokolády
  • 100 g lískových oříšků

+

  • Čerstvé nebo mrazem sušené brusinky/klikva (popř. klasické sušené)

 

 

Postup

 

  1. Vejce si spolu s máslem vytáhněte z lednice alespoň 2 hodiny předem, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C.
  3. Pokud nemáte k dispozici loupané lískové ořechy, opečte je na sucho na pánvi nebo v troubě. Ještě z horkých ořechů odstraňte slupky. Ideální je třít ořechy v čisté látkové utěrce.
  4. Ve středně velké míse utřete máslo s cukrem.
  5. Dále přidejte všechny ostatní suroviny kromě čokolády a lískových oříšků.
  6. Nejprve míchejte pomocí lžíce nebo stěrky. Jakmile se začne těsto spojovat, důkladně jej propracujte v rukou.
  7. Do mísy přidejte nasekanou bílou čokoládu (nebo čokoládové pecky – viz tip), 75 g nahrubo nasekaných oříšků a zapracujte do těsta. Pokud se rozhodnete do sušenek použít i brusinky – hrst také nyní zapracujte. Čerstvé brusinky nakrájejte na plátky, mrazem sušené jen nasypte a sušené nasekejte nahrubo.
  8. Z těsta ihned tvořte kuličky o váze cca 20 g – kuličky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a na plechu vždy přimáčkněte do podoby sušenky. Poté posypte zbylými lískovými oříšky, případně brusinkami a jemně poprašte mletou skořicí.
  9. Pečte v předehřáté troubě po dobu 10–12 minut. Sušenky hlídejte stejně, jako když pečete vánoční cukroví. Během malé chvíle se mohou začít připalovat. Okraje sušenek by měly být lehce zlatavé.
  10. Po vytažení z trouby nechejte sušenky mírně vychladnout, poté je můžete z plechu sundat.
  11. Po úplném vychladnutí můžete uchovávat ve vzduchotěsné nádobě.

 

 

 

TIP : Na přípravu cookies se nejlépe hodí čokoládové pecky. Ty koupíte v cukrářských potřebách nebo v některém z množství e-shopů. Sušenky můžete ale samozřejmě vytvořit z nasekané tabulkové čokolády – zvolte však kvalitní čokoládu.

TIP: Do těsta můžete přidat i pár kapek pomerančové šťávy.

 

 

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď