Dezerty Jídlo Recepty Sladké Vegetariánské

Cheesecake s vaječným likérem a medovými perníčky

Cheesecaky jsou jeden z mých nejoblíbenějších dezertů – na přípravu:D. Existuje nekonečně mnoho možných příchutí, jeho příprava je jednoduchá a vždy se u nás sní:D. Tento je jako stvořen pro adventní období – najdete v něm totiž pořádnou porcí vaječného likéru!:)

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut (+ pečení + chlazení přes noc)

Počet porcí: 8 – 10 porcí

 

 

Ingredience

(na dortovou formu o průměru 20 cm)

 

Ingredience na korpus

 

  • 100 g medových perníčků nebo perníkových sušenek (lze použít i klasické máslové sušenky se špetkou perníkového koření)
  • 50 g mandlí (popř. vlašských ořechů)
  • 15 g másla

 

Ingredience na krémovou část

 

  • 250 g krémového sýru (typu Philadephia, Matylda, smetanové žervé, apod.)
  • 250 g mascarpone
  • 2 vejce od slepic z volného chovu
  • 1 žloutek z vejce od slepic z volného chovu
  • 40 g cukru
  • 150 g vaječného likéru

Ingredience na dokončení

 

  • 125 g smetany ke šlehání (s min. 33% obsahem tuku)
  • mletá vanilka nebo vanilkový extrakt
  • mandle
  • cukr
  • medové perníčky

 

 

Postup

Postup na korpus

 

  1. Ve food procesoru/sekáčku rozemelte společně perníčky nebo sušenky, ořechy a máslo do podoby drolivé hmoty.
  2. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Na dno pomocí prstů rovnoměrně namačkejte hmotu z perníčků a mandlí. Pečte asi 10 minut na 180 °C – korpus z trouby vyjměte, jakmile jsou okraje zlatavé.

Postup na krémovou část

 

  1. Všechny ingredience vyndejte z lednice ideálně 2 hodiny předem, aby se zahřály na pokojovou teplotu.
  2. Ve větší míse pomocí metličky vyšlehejte vejce a žloutek. Poté zašlehejte i cukru.
  3. Dále přidejte krémový sýr, mascarpone a opět zašlehete.
  4. Nakonec do krému postupně zapracujte i vaječný likér (můžete použít i ruční šlehač).
  5. Směs přesuňte na předpečený korpus a pečte na 155 °C asi 30–35 minut.
  6. Poté troubu vypněte a nechte v ní cheesecake vychladnout. Měl by být nanejvýš lehce vlažný. Dort tak uchráníte od teplotního šoku a velkých prasklin. (Hotový cheesecake se bude uvnitř stále lehce třást, na povrchu musí být však pevný. )
  7. Cheesecake poté nechte zchladit a zatuhnout přes noc v lednici.

 

Dokončení

  1. Cheesecake obkružte nožem, aby se oddělil od dortové formy a formu odstraňte.
  2. Dort seshora posypte nadrolenými perníčky a karamelizovanými mandlemi (na suché pánvi mandle lehce opražte, zasypte cukrem a míchejte, dokud se nerozpustí v karamel a mandle neobalí. Přesuňte na pečicí papír.)
  3. Vychlazenou smetanu spolu s vanilkou vyšlehejte do podoby husté šlehačky. Šlehačkou pomocí zdobicího sáčku cheesecake ozdobte.
  4. Nakonec přidejte pár medových perníčků.
  5. Před servírování můžete šlehačku pokapat troškou vaječného likéru.
  6. Hotový cheesecake uchovávejte v chladu.

 

 

TIP: Cheesecake krájejte nahřátým nožem – stačí jej dát na chvíli pod tekoucí horkou vodu, otřít a krájet. Při dalším řezu si nůž ideálně opět opláchněte. Vzniknou vám tak čisté a úhledné řezy.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď