Jídlo Přílohy Recepty Slané pečení Vegetariánské Základní recepty

Parmazánový chléb se zeleným pestem

Péct si doma vlastní chléb se stává čím dál tím více běžnou záležitostí. Asi to je tím, že kvalitní chleba na každém rohu (bohužel) stále neseženete a tak se lidé vracejí k jeho vlastní výrobě. Podle mě je to skvělé. Návrat k takovýmto tradičním věcem. Musím se ale přiznat, že kváskový chleba jsem doma ještě nezkoušela. Za to ale ráda peču tento „toastový“ a tohle je nová jarní variace, která se myslím fakt povedla:).

 

Náročnost: střední

Doba přípravy: do 30 minut + 75 minut kynutí + 40 minut pečení

Počet chlebů: 1 chléb

 

 

Ingredience

 

Ingredience na pesto

 

  • 120 g zelených lístků (ideálně mix medvědího česneku, baby špenátu a bazalky)
  • 30 g kešu oříšků nebo mandlí
  • 30 g parmazánu
  • 30 g olivového oleje
  • sůl

 

Ingredience na těsto

 

  • 450 ml vlažné vody
  • 35 g čerstvého droždí
  • 10 g soli
  • 5 g cukru
  • 50 ml olivového oleje
  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 250 g celozrnné hladké pšeničné mouky
  • 30 g strouhaného parmazánu

 

 

Postup

 

Postup na pesto

 

  1. Mix zelených lístků opláchněte a nechte okapat.
  2.  Vložte do mixéru spolu s oříšky, parmazánem a olivovým olejem a rozmixujte.
  3. Dochuťte solí.

 

Postup na chléb

 

  1. Do mísy od robotu nalijte vlažnou vodu, přidejte rozdrobené droždí, cukr, sůl a rozmíchejte pomocí metličky.
  2. Dále přidejte olivový olej, mouku a nastrouhaný sýr.
  3. Mísu vložte do robotu s hnětacím hákem a nechte pracovat cca 8 – 10 minut.
  4. Čistou mísu vysypte moukou a uhnětené těsto do ní přendejte. Zaprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 60 minut.
  5. Formu na chléb důkladně vymažte rostlinným olejem, popř. navíc i vyložte pečicím papírem.
  6. Nakynuté těsto rozválejte do tloušťky asi 1,5 cm a po celé ploše potřete vrstvou pesta.
  7. Zamotejte do podoby závinu a kraje založte pod chleba tak, aby měl délku formy na chléb.
  8. Přesuňte do formy, lehce přimáčkněte a seshora nařežte
  9. Zakryjte utěrkou a nechce kynout 10-15 minut.
  10. Poté potřete mlékem a vložte do trouby předehřáté na 220°C. Nakynutý chléb pečte při této teplotě prvních cca 8-10 minut.
  11. Poté snižte teplotu na 180°C a pečte dalších zhruba 35-40 minut, dokud není chleba hotový.
  12. Po upečení, vyklopte chléb z formy a nechte vychladnout na mřížce.

 

 

TIP: Chleba je skvělý sám o sobě, dokonale se ale doplňuje s pomazánkou ze zakysané smetany, Lučiny, ředkvičky, jarní cibulky – jen dochucené solí a pepřem:).

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď