Hlavní jídla Jídlo Recepty Ryby

Křupavé lososové rybí prsty

Většina receptů, které pro vás v poslední době připravuji, nevychází z experimentů, ale u jídel, která doma vařím často a ráda:). Tyto křupavé rybí prsty patří mezi moje hodně oblíbená jídla! Miluju to, že i bez smažení lososové rybí prsty krásně křupou a celkové spojení kukuřičné strouhanky, sýru a lososa. Jo, jasně! Ryba a sýr k sobě nejde :D, ale v případě takovýchto receptů, tuto zásadu velmi ráda porušuji :D. A aby byl recept kompletní, přidala jsem i seznam surovin a postup na hranolky z trouby a svěží salát s kefírem a pažitkou, který k tomuto jídlu ráda připravuji.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy:

Počet porcí: 2 – 3 porce

 

 

Ingredience

 

Ingredience na rybí prsty

 

  • 400 g lososa
  • sůl

+

  • 1 vejce od slepic z volného chovu
  • 55 g mléka nebo smetany
  • 1/2 lžičky sladké nebo uzené mleté papriky
  • špetka sušeného česneku – volitelné
  • špetka soli

+

  • 100 g kukuřičné nebo panko strouhanky (ideální je jejich mix)
  • 55 g parmazánu nebo sýru typu parmazán
  • špetka sušeného česneku – volitelné

+

  • řepkový olej nebo pečicí papír

Postup

 

  1. Lososa zbavte kůže, nakrájejte na silné proužky/hranoly a osolte.
  2. Připravte si dvě větší misky – v jedné společně rozšlehejte vejce s mlékem nebo smetanou, kořením a solí.
  3. Ve druhé míse smíchejte strouhanku, najemno nastrouhaný sýr a případně i česnek.
  4. Dále si připravte plech, který potřete tenkou vrstvou oleje nebo jej vyložte pečicím papírem.
  5. Jednotlivé kousky lososa nejprve obalte v tekuté směsi z vejce a mléka/smetany a poté v ochucené strouhance. Obalení můžete opakovat pro silnější a křupavější krustu.
  6. Takto pokračujte se všemi kousky lososa a obalené kousky ryby pokládejte na plech.
  7. Pečte v troubě předehřáté na 190°C 20-30 minut, dokud nebudou jednotlivé kousky krásně zlatavé a křupavé.
  8. Lososové rybí prsty můžete podávat s domácími, v troubě pečenými, hranolky, bramborovou kaší nebo si je třeba zabalit se zeleninou a dipem do tortilly.
  9. Já jsem pro tento recept jako přílohu zvolila právě domácí hranolky, kečup a osvěžující salát z okurky, rajčat, pažitky a kefíru.

 

TIP: Tyto rybí prsty můžete kromě lososa připravit ze pstruha lososovitého nebo divokého lososa. U divokého lososa ale pamatujte na to, že je méně tučný než losos obecný, proto nebudou tolik šťavnaté a je třeba je nepřepéct, aby nebyly suché.

 

TIP: Pokud budete lososové prsty připravovat spolu s hranolky, můžete je péct zároveň. Já jsem použila horkovzduch a pekla jsem na 200°C asi 10 minut, potom jsem teplotu snížila na 190°C. Lososa jsem vytáhla dříve, teplotu jsem opět zvedla a pokračovala dle postupu na hranolky.

 

 

Ingredience – příloha

 

Ingredience na hranolky

 

  • cca 500 g brambor
  • 1 lžička sladké nebo uzené mleté papriky
  • 1 lžička sušeného česneku (popř. stroužek česneku)
  • sůl
  • řepkový olej

+

  • najemno nastrouhaný parmazán nebo sýr typu parmazán

 

Ingredience na salát

 

  • 1 salátová okurka
  • hrst menších rajčat
  • hrst nasekané pažitky
  • kapka olivového oleje – volitelné
  • cca 250-300 ml kefíru
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka soli

Postup – příloha

 

Postup na hranolky

 

  1. Brambory oloupejte a omyjte a nakrájejte na středně silné, stejně velké hranolky.
  2. Nakrájené hranolky dejte ideálně na 30 minut do studené vody. Pokud nechcete čekat, předvařte
    hranolky ve vroucí vodě po dobu 3 minut. Tímto krokem se zbavíte přebytečného škrobu
    v bramborách.
  3. Pokud jste hranolky vařili, následně je zchlaďte pod studenou tekoucí vodu. Chlazení může
    trvat 1 minutu. Brambory by se zbytkovým teplem dále „vařily“, což by nebylo žádoucí pro
    požadovaný výsledek.
  4. Další důležitým bodem pro co nejlepší výsledek je dostatečně předehřátá trouba –
    předehřejte ji na 200°C.
  5. Brambory důkladně osušte papírovou utěrkou a promíchejte s olejem, červenou paprikou a
    sušeným česnekem. Přidat můžete i třeba drcený kmín nebo bylinky jako je rozmarýn.
  6. Na plech vyložený pečicím papírem dejte okořeněné brambory a rovnoměrně rozmístěte. Hranolky
    se nesmí překrývat!
  7. Pečte 20 minut, poté hranolky promíchejte.
  8. Pečte dalších asi 10 minut, hranolky by měly již začínat chytat krásnou barvu.
  9. Na posledních 5 minut zvyšte teplotu na 250°C. V tuto chvíli můžete také přidat k hranolkům
    hrst parmazánu a promíchat.
  10.  Nakonec dochuťte solí. Ihned podávejte.

 

Postup na salát

 

  1. Zeleninu omyjte a osušte.
  2. Okurku nastrouhejte na plátky nebo nakrájejte na co nejtenčí plátky.
  3. Rajčata nakrájejte na měsíčky.
  4. Obojí dejte do mísy, přidejte nasekanou pažitku, zalijte kefírem a popř. zakápněte olivovým olejem.
  5. Dochuťte čerstvě mletým pepřem a solí.

 

TIP: Pokud nemáte zrovna kefír, poslouží i acidofilní mléko, podmáslí nebo tekutější bílý jogurt.

 

Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď