Většina receptů, které pro vás v poslední době připravuji, nevychází z experimentů, ale u jídel, která doma vařím často a ráda:). Tyto křupavé rybí prsty patří mezi moje hodně oblíbená jídla! Miluju to, že i bez smažení lososové rybí prsty krásně křupou a celkové spojení kukuřičné strouhanky, sýru a lososa. Jo, jasně! Ryba a sýr k sobě nejde :D, ale v případě takovýchto receptů, tuto zásadu velmi ráda porušuji :D. A aby byl recept kompletní, přidala jsem i seznam surovin a postup na hranolky z trouby a svěží salát s kefírem a pažitkou, který k tomuto jídlu ráda připravuji.



Náročnost: malá
Doba přípravy:
Počet porcí: 2 – 3 porce
Ingredience
Ingredience na rybí prsty
- 400 g lososa
- sůl
+
- 1 vejce od slepic z volného chovu
- 55 g mléka nebo smetany
- 1/2 lžičky sladké nebo uzené mleté papriky
- špetka sušeného česneku – volitelné
- špetka soli
+
- 100 g kukuřičné nebo panko strouhanky (ideální je jejich mix)
- 55 g parmazánu nebo sýru typu parmazán
- špetka sušeného česneku – volitelné
+
- řepkový olej nebo pečicí papír
Postup
- Lososa zbavte kůže, nakrájejte na silné proužky/hranoly a osolte.
- Připravte si dvě větší misky – v jedné společně rozšlehejte vejce s mlékem nebo smetanou, kořením a solí.
- Ve druhé míse smíchejte strouhanku, najemno nastrouhaný sýr a případně i česnek.
- Dále si připravte plech, který potřete tenkou vrstvou oleje nebo jej vyložte pečicím papírem.
- Jednotlivé kousky lososa nejprve obalte v tekuté směsi z vejce a mléka/smetany a poté v ochucené strouhance. Obalení můžete opakovat pro silnější a křupavější krustu.
- Takto pokračujte se všemi kousky lososa a obalené kousky ryby pokládejte na plech.
- Pečte v troubě předehřáté na 190°C 20-30 minut, dokud nebudou jednotlivé kousky krásně zlatavé a křupavé.
- Lososové rybí prsty můžete podávat s domácími, v troubě pečenými, hranolky, bramborovou kaší nebo si je třeba zabalit se zeleninou a dipem do tortilly.
- Já jsem pro tento recept jako přílohu zvolila právě domácí hranolky, kečup a osvěžující salát z okurky, rajčat, pažitky a kefíru.
TIP: Tyto rybí prsty můžete kromě lososa připravit ze pstruha lososovitého nebo divokého lososa. U divokého lososa ale pamatujte na to, že je méně tučný než losos obecný, proto nebudou tolik šťavnaté a je třeba je nepřepéct, aby nebyly suché.
TIP: Pokud budete lososové prsty připravovat spolu s hranolky, můžete je péct zároveň. Já jsem použila horkovzduch a pekla jsem na 200°C asi 10 minut, potom jsem teplotu snížila na 190°C. Lososa jsem vytáhla dříve, teplotu jsem opět zvedla a pokračovala dle postupu na hranolky.
Ingredience – příloha
Ingredience na hranolky
- cca 500 g brambor
- 1 lžička sladké nebo uzené mleté papriky
- 1 lžička sušeného česneku (popř. stroužek česneku)
- sůl
- řepkový olej
+
- najemno nastrouhaný parmazán nebo sýr typu parmazán
Ingredience na salát
- 1 salátová okurka
- hrst menších rajčat
- hrst nasekané pažitky
- kapka olivového oleje – volitelné
- cca 250-300 ml kefíru
- čerstvě mletý pepř
- špetka soli
Postup – příloha
Postup na hranolky
- Brambory oloupejte a omyjte a nakrájejte na středně silné, stejně velké hranolky.
- Nakrájené hranolky dejte ideálně na 30 minut do studené vody. Pokud nechcete čekat, předvařte
hranolky ve vroucí vodě po dobu 3 minut. Tímto krokem se zbavíte přebytečného škrobu
v bramborách. - Pokud jste hranolky vařili, následně je zchlaďte pod studenou tekoucí vodu. Chlazení může
trvat 1 minutu. Brambory by se zbytkovým teplem dále „vařily“, což by nebylo žádoucí pro
požadovaný výsledek. - Další důležitým bodem pro co nejlepší výsledek je dostatečně předehřátá trouba –
předehřejte ji na 200°C. - Brambory důkladně osušte papírovou utěrkou a promíchejte s olejem, červenou paprikou a
sušeným česnekem. Přidat můžete i třeba drcený kmín nebo bylinky jako je rozmarýn. - Na plech vyložený pečicím papírem dejte okořeněné brambory a rovnoměrně rozmístěte. Hranolky
se nesmí překrývat! - Pečte 20 minut, poté hranolky promíchejte.
- Pečte dalších asi 10 minut, hranolky by měly již začínat chytat krásnou barvu.
- Na posledních 5 minut zvyšte teplotu na 250°C. V tuto chvíli můžete také přidat k hranolkům
hrst parmazánu a promíchat. - Nakonec dochuťte solí. Ihned podávejte.
Postup na salát
- Zeleninu omyjte a osušte.
- Okurku nastrouhejte na plátky nebo nakrájejte na co nejtenčí plátky.
- Rajčata nakrájejte na měsíčky.
- Obojí dejte do mísy, přidejte nasekanou pažitku, zalijte kefírem a popř. zakápněte olivovým olejem.
- Dochuťte čerstvě mletým pepřem a solí.
TIP: Pokud nemáte zrovna kefír, poslouží i acidofilní mléko, podmáslí nebo tekutější bílý jogurt.
Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.





Žádné komentáře