Jídlo Polévky Vegetariánské

Dýňový krém s pečeným česnekem a tymiánem

Zase je to tady. Dýňová sezóna. Teprve tedy pomalu začíná, ale trhy jsou dýní už plné a tak je tu i první dýňový recept. A takový ten „nejzákladnější“ – polévka. Na starém blogu jsem měla hned dvě dýňové polévky. Pravda totiž je, že se dá vařit tak na milion způsobů a vždycky je to prostě boží. Původně jsem měla tento recept namyšlený jako cuketový krém s tím vším okolo. Jenže jsem cuketu nechala v autě, kam se mi nechtělo a místo toho měla doma dýni z místního trhu. Díky mé lenosti vznikl asi nejlepší dýňový krém, co jsem kdy udělala. Což jsem si neřekla já sama:D, ale Majk se mě při její konzumaci dokonce zeptal, jestli ji mám prý na blogu. Majk komentuje jídlo fakt jen když mu to moooc chutná. A tohle mám prý vařit častěji. Takže Majkí approved recept je tu:)

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 45 minut

Počet porcí: 3-4 porce

 

 

Ingredience

 

  • 1 středně velká dýně hokaido
  • 1 větší palice česneku
  • 750 ml vývaru
  • 150 ml smetany (min. 30% obsah tuku)
  • 5 lžic creme fraiche (tučnější zakysaná smetana – má lahodnější chuť)
  • čerstvý tymián (ideálně ten, který koupíte v květináči)
  • máslo
  • sůl
  • (uzená paprika)

 

 

Postup

  1. Dýni omyjte, vydlabejte (zbavte všech semínek a vláken uvnitř – ideálně vám to půjde pomocí lžíce) a nakrájejte na menší kousky.
  2. Přidejte oloupaný česnek (větší stroužky rozřízněte napůl) a pár snítek tymiánu.
  3. Osolte a přidejte trošku uzené papriky (můžete použít i přímo sůl s uzenou paprikou, kterou má třeba La Chinata, stejně jako uzenou papriku samotnou).
  4. Pečte si spolu s tlustým plátkem másla na 220°C 20 minut zakryté a pak ještě 10-15 minut odkryté.
  5. Upečenou dýni s česnekem přesuňte do středně velkého hrnce. Přidejte i lístečky tymiánu, který se s dýní pekl – větvičky vyhoďte.
  6. Zalijte vývarem a přiveďte k varu.
  7. Poté teplotu snižte, přidejte smetanu a lístečky tymiánu dle chuti (čerstvý tymián, který koupíte ve vaničkách je výraznější než ten v květináči a také záleží na daném kusu).
  8. Vše poté přesuňte do výkonného mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladký lehký krém. Můžete použít i tyčový mixér, ale textura polévky nebudu nikdy tak jemná.
  9. Nakonec vše dochuťte solí a do hotové polévky přimíchejte creme fraiche.
  10. Podávejte s chlebovými chipsy nebo krutóny a trošku creme fraiche.

 

 

TIP: Pokud máte doma chleba, který začíná tvrdnout, udělejte z něj chlebové chipsy. Chleba nakrájejte na co nejtenčí plátky, ty rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a na sucho pečte na 200°C pár minut. Chipsy hlídejte, snadno se rychle spálí. Můžete je pak uložit ve vzduchotěsné nádobě a podávat k polévkám nebo třeba pomazánkám a dipům.

Related Posts

1 komentář

  • Odpovědět
    Viki
    12. 9. 2019 at 18:30

    ja nemôžem z toho ako krásne dokážeš to jedlo nafotiť 😀 ale aj recept vypadá super smaozrejme ! 😀 ale tie fotky !!!!

    WHEN PIGS FLY

  • Zanechat odpověď