Makový cheesecake není žádnou novinkou pod sluncem, ale za to je velkým překvapením pro mě samotnou:). Když jsem ho totiž pekla, moc velké naděje jsem mu nedávala. Mák sice miluju, ale u cheesecaku dávám přednost oříškům, čokoládě a karamelu (já to snad píšu pořád dokola tuto moji milovanou kombinaci:D). Každopádně makový cheesecake s povidly mě fakt nadchnul a hlavně je to jeden z mých výtvorů, který si dokonce zasloužil nějaká ty slova chvály:D. Takže jsem si řekla, že vám sem moji další moji cheesecakovou variaci musím dát. Samotný cheesecake je fajn, ale s těmi povidly je to úplně někde jinde, takže ty určitě nevynechte – klidně můžete použít kupovaná nebo čistě švestková. Mně se doma válelo x jablek, které už nebyly nic moc. Tak jsem jim vymyslela tuto super záchranu ve formě povidel:). Jablíček teď bude všude hromada, tak třeba i vy využijete tento tip. Jen prosím vás, jsou určený k okamžité konzumaci. Nějakou delší dobu v lednici nezaručuji. Jo a funguje to i z hrušek:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut + 2 hodiny pečení/vaření povidel
Počet porcí: cca 10 porcí
Ingredience
Ingredience na cheesecake
- 200 g sušenek
- 50 g másla
- 500 g mascarpone
- 500 g polotučného tvarohu
- 2 vejce od slepic z volného chovu
- 100 g mletého máku
- 65 g cukru
Ingredience na povidla
- 600 g oloupaných jablek bez jadřinců
- 1 lžička skořice
- vanilka nebo vanilkový cukr
- 30 g cukru
- 1 panák rumu nebo pálenky
- 150 ml vody
- 2 lžíce švestkových povidel
- pár kapek citrónové šťávy
+
- 1/2 lžičky jemně mleté želatiny
Postup
Postup na cheesecake
- Ve food procesoru rozemelte sušenky najemno.
- Přidejte na plátky nakrájené máslo a opět pomocí mixování spojte ve drolivou hmotu.
- Dno dortové formy (nejlépe o průměru 20 cm) vyložte pečicím papírem.
- Na dno pomocí prstů rovnoměrně namačkejte sušenkovou hmotu.
- Pečte asi 5-10 minut na 180°C – vyndejte ven, jakmile jsou okraje zlatavé.
- Ve větší míse společně vyšlehejte tvaroh a mascarpone. Všechny suroviny na krém by měly mít ideálně stejnou teplotu.
- Poté přidejte vejce a opět zašlehejte.
- Nakonec vmíchejte mletý mák a cukr.
- Směs přesuňte na předpečený korpus a pečte na 150°C asi 60 minut. Poté troubu vypněte a nechte v ní ještě tak hodinu – cheesecake se vám díky tomu nepropadne a bude krásně pevný. Po vytažení by se neměl uprostřed třást.
- Venku nechte cheesecake zcela vychladnout a poté přesuňte do lednice.
Postup na povidla
- Jablka oloupejte a zbavte jadřinců. Poté je nakrájejte na čtvrtky.
- Do hrnce se silnějším dnem vhoďte jablka, zasypte je vanilkovým cukrem a skořicí.
- Jablka jen zlehka orestujte a zalijte vodou. Přikryté nechte na mírném ohni dusit asi 60 minut. Hlídejte si však, ať se vám nezačnou jablka připalovat a občas je zkontrolujte a zamíchejte.
- Dále vše rozmixujte dohladka a vraťte na plotnu.
- Přidejte zbývající cukr a panák alkoholu. Promíchejte a nechte takto další asi půl hodinu pomalinku zahřívat – můžete popř. i péct v troubě.
- Poté k jablečným povidlům přidejte 2 lžíce švestkových povidel, trošku citrónové šťávy a důkladně promíchejte.
- Nakonec přimíchejte želatinu a velmi krátce prohřejte. Stačí opravdu troška, aby vám povidla pak držela. Nechceme z nich ale vytvořit želé:).
Dokončení
- Na vychlazený cheesecake položte vrstvu mírně zchladlých povidel.
- Zdobit můžete čerstvými švestkami nebo jablky a sušenkami.
TIP: Pokud se vám do domácích povidel nechte, zvolte zkrátka ty kupované – vybírejte ale pečlivě a koukejte na kvalitu – odrazí se to na chuti:)
Žádné komentáře