Asi bych měla začít příběhem o rodinném receptu na vinné cukroví, ale úplně v klidu se přiznám, že jsem ho letos jak jedla, tak pekla úplně poprvé. A proč jsem se jej tedy vůbec pekla? Byla jsem přizvána do spolupráce na sváteční kampani s víny z Moravy a Čech, a to bych nebyla já, abych do toho nezakomponovala i recept:D. Hned jsem si tak vzpomněla, že jsem někde viděla právě toto cukroví a začala pátrat po jeho správné receptuře. Ta se skládá jen z másla, mouky a vína. Až tak jednoduché to je. Žádné vejce ani žádný cukr. A tak jsem v základu kostky másla zkusila těsto po svém. Pořád se drží základu, ale přidala jsem do těsta vanilku, špetku skořice a i malinko cukru. Ale nebojte, sladkost bohatě vynahradí obalení ve vanilkovém cukru! A jak bych toto cukroví jednoduše popsala, pokud jej neznáte? To nejkřehčí a nejjednodušší cukroví, které jste kdy jedli. Rozpadá se a rozplývá na jazyku a božsky po vanilce a másle.
Náročnost: malá
Počet plechů: 2 – 3 plechy
Ingredience
- 250 g povoleného másla
- 280 g pšeničné hladké mouky
- 30 g bílého vína
- 10 – 15 g cukru (krupice, krystal nebo třtinový)
- 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
- špetka skořice (volitelné)
- špetka soli
+
- moučkový cukr s vanilkou na obalení *
*Můžete smíchat moučkový cukr s mletou vanilkou, rozmixovat krupicový, krystalový nebo třtinový cukr s mletou vanilkou či vanilkovým luskem nebo spojit moučkový cukr s kupovaným vanilkovým cukrem. Možností je celá řada, ale čím více pravé vanilky, tím bude cukroví voňavější a lepší.
Postup
- Suché ingredience společně promíchejte, vsypte je na pracovní plochu a doprostřed vytvořte důlek.
- Do důlku nakrájejte povolené máslo, přidejte víno a vypracujte v měkké těsto.
- Pokud máte robot, zvládne udělat celou práci za vás. Zvolte nástavec na třená těsta, suroviny odvažte do mísy od robotu a za pár chvil je těsto na světě.
- Z těsta vytvořte válec, zabalte jej do potravinové fólie a dejte na cca 2 hodiny odpočinou do lednice.
- Těsto vytáhněte cca 10 minut před pečením ven z lednice, aby lehce povolilo. Pokud by v lednici odpočívalo delší dobu, vytáhněte jej klidně i s dvouhodinovým předstihem.
- Těsto si rozdělte na 3 části. Každou část pak postupně rozválejte na pomoučené pracovní ploše na plát o tloušťce 0, 3 – 0, 5 mm a vykrajujte z těsta vybrané tvary.
- Vykrájené tvary přesouvejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte na 180°C asi 10 minut. Výsledné cukroví se nafoukne, ale nemělo by být zlatavé.
- Po dopečení nechte chvíli vychladnout, protože vinné cukroví je velmi křehké a lehce se drolí a poté obalujte ve vanilkovém moučkovém cukru. I během obalování pracujte opatrně. Obalení cukroví můžete zopakovat ještě po úplném vychladnutí cukroví.
- Po vychladnutí uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
Žádné komentáře