Na práci, kterou dělám pro Penny mě baví to, že mi často zadají nafotit jídlo, které jsem třeba nikdy nedělala a jeho přípravu jsem neměla ani v plánu. Rozšiřují tak moje obzory a už jsem narazila na nejeden pokrm, který mě naprosto dostal a já nechápala, proč jsem jej nikdy nezkusila. Stejně tomu bylo s roládou. V nejnovějším časopise má Penny totiž několik receptů na rolády a já měla jednu takovou právě upéct. Ta jednoduchost na přípravu se mi tak líbila, že jsem vyzkoušela i svoji verzi. Verzi bez mouky – s moukou mandlovou a bez klasického cukru – sladila jsem medem. Vznikla tak odlehčenější roláda, která mě bavila péct i jíst:). Chutnala i strávníkům, kteří mají rádi klasické dezerty. Přesto, můžete med zaměnit za cukr a klidně si roládu přisladit. Fungovat to určitě bude, záleží jen na vašich chuťových preferencích:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut (+chlazení těsta a rolády cca 2 hodiny)
Počet porcí: 10-12 kousků
Ingredience
Ingredience na těsto
- 4 vejce od slepic z volného chovu
- 50 g medu
- 75 g mandlové mouky
- 20 g kvalitního kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 2 lžíce přepuštěného másla nebo řepkového oleje
- špetka soli
Ingredience na krém
- 250 ml smetany ke šlehání (min. 33% obsah tuku) – doporučuji značku Moravia, šlehačka z ní opravdu drží
- 50 g mascarpone
- 1 lžíce medu (pokud budete chtít krém sladší, přidejte medu více)
- zrníčka z 1 vanilkového lusku/ 1 lžička mleté vanilky
- 3 čerstvé marakuji (mučenky)
+
- kvalitní kakao na posypání
Postup
Postup na těsto
- Vejce si vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice.
- Pokud se rozhodnete použít do těsta přepuštěné máslo – předem si jej rozpusťte v malém kastrůlku a nechte vychladnout.
- Společně promíchejte mandlovou mouku, prosáté kakao a prášek na pečení.
- Vejce oddělte na bílky a žloutky – bílky si dejte do větší mísy vhodné na šlehání, žloutky dejte do jiné větší mísy.
- K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je v tuhý sníh.
- Žloutky prošlehejte spolu s medem a tukem (máslem nebo olejem).
- Do žloutkové směsi poté vmíchejte směs suchých ingrediencí.
- Následně pomocí stěrky opatrně zapracujte i bílkový sníh – vznikne vám jednotné, hladké a tekutější těsto.
- Plech vyložte pečicím papírem, který vymažte důkladně máslem.
- Na plech rovnoměrně rozprostřete kakaové těsto do tenčí vrstvy.
- Pečte na 180°C 9-10 minut.
- Ihned jak plech vytáhnete, opatrně z něj sesuňte pečicí papír s upečeným těstem.
- Těsto nechte na pečicím papíru a srolujte a nechte takto vychladnout.
Postup na krém
- Smetanu vyšlehejte v pevnou šlehačku.
- Ve střední míse prošlehejte mascarpone spolu s medem a vanilkou.
- K ochucenému mascarpone přidejte šlehačku a zapracujte krátkým zašleháním – stačí opravdu malá chvilka, aby se krém spojil, ale šlehačka se nesrazila.
- Vychladlou roládu rozmotejte a rovnoměrně potřete vrstvou krému.
- Seshora na krém naneste vydlabanou marakuju.
- Poté roládu opět zarolujte – tentokrát již bez pečicího papíru. Dávejte si pozor, ať není roláda příliš utažená (krém by se vytlačil stranami) ani příliš volná (vznikly by vzduchové kapsy bez krému).
- Takto dejte roládu alespoň na 1 hodinu vychladit do lednice.
- Poté roládu zasypte vrstvou kakaa a krájejte na plátky.
TIP: Božsky chutná i přelitá rozpuštěnou a zchladlou hořkou čokoládou.
TIP: Pokud nejste fanoušek do marakuji, můžete ji samozřejmě vynechat. Popřípadě můžete zvolit třeba čerstvé maliny.
Žádné komentáře