Bezlepkové Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční Vegetariánské

Kakaová roláda s vanilkovým krémem a marakujou

Na práci, kterou dělám pro Penny mě baví to, že mi často zadají nafotit jídlo, které jsem třeba nikdy nedělala a jeho přípravu jsem neměla ani v plánu.  Rozšiřují tak moje obzory a už jsem narazila na nejeden pokrm, který mě naprosto dostal a já nechápala, proč jsem jej nikdy nezkusila. Stejně tomu bylo s roládou. V nejnovějším časopise má Penny totiž několik receptů na rolády a já  měla jednu takovou právě upéct. Ta jednoduchost na přípravu se mi tak líbila, že jsem vyzkoušela i svoji verzi. Verzi bez mouky – s moukou mandlovou a bez klasického cukru – sladila jsem medem. Vznikla tak odlehčenější roláda, která mě bavila péct i jíst:). Chutnala i strávníkům, kteří mají rádi klasické dezerty. Přesto, můžete med zaměnit za cukr a klidně si roládu přisladit. Fungovat to určitě bude, záleží jen na vašich chuťových preferencích:).

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut (+chlazení těsta a rolády cca 2 hodiny)

Počet porcí: 10-12 kousků

 

 

Ingredience

 

Ingredience na těsto

 

  • 4 vejce od slepic z volného chovu
  • 50 g medu
  • 75 g mandlové mouky
  • 20 g kvalitního kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 2 lžíce přepuštěného másla nebo řepkového oleje
  • špetka soli

 

Ingredience na krém

 

  • 250 ml smetany ke šlehání (min. 33% obsah tuku) – doporučuji značku Moravia, šlehačka z ní opravdu drží
  • 50 g mascarpone
  • 1 lžíce medu (pokud budete chtít krém sladší, přidejte medu více)
  • zrníčka z 1 vanilkového lusku/ 1 lžička mleté vanilky
  • 3 čerstvé marakuji (mučenky)

+

  • kvalitní kakao na posypání

 

 

Postup

 

Postup na těsto

 

  1. Vejce si vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice.
  2. Pokud se rozhodnete použít do těsta přepuštěné máslo – předem si jej rozpusťte v malém kastrůlku a nechte vychladnout.
  3. Společně promíchejte mandlovou mouku, prosáté kakao a prášek na pečení.
  4. Vejce oddělte na bílky a žloutky – bílky si dejte do větší mísy vhodné na šlehání, žloutky dejte do jiné větší mísy.
  5. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je v tuhý sníh.
  6. Žloutky prošlehejte spolu s medem a tukem (máslem nebo olejem).
  7. Do žloutkové směsi poté vmíchejte směs suchých ingrediencí.
  8. Následně pomocí stěrky opatrně zapracujte i bílkový sníh – vznikne vám jednotné, hladké a tekutější těsto.
  9. Plech vyložte pečicím papírem, který vymažte důkladně máslem.
  10. Na plech rovnoměrně rozprostřete kakaové těsto do tenčí vrstvy.
  11. Pečte na 180°C 9-10 minut.
  12. Ihned jak plech vytáhnete, opatrně z něj sesuňte pečicí papír s upečeným těstem.
  13. Těsto nechte na pečicím papíru a srolujte a nechte takto vychladnout.

Postup na krém

 

  1. Smetanu vyšlehejte v pevnou šlehačku.
  2. Ve střední míse prošlehejte mascarpone spolu s medem a vanilkou.
  3. K ochucenému mascarpone přidejte šlehačku a zapracujte krátkým zašleháním – stačí opravdu malá chvilka, aby se krém spojil, ale šlehačka se nesrazila.
  4. Vychladlou roládu rozmotejte a rovnoměrně potřete vrstvou krému.
  5. Seshora na krém naneste vydlabanou marakuju.
  6. Poté roládu opět zarolujte – tentokrát již bez pečicího papíru. Dávejte si pozor, ať není roláda příliš utažená (krém by se vytlačil stranami) ani příliš volná (vznikly by vzduchové kapsy bez krému).
  7. Takto dejte roládu alespoň na 1 hodinu vychladit do lednice.
  8. Poté roládu zasypte vrstvou kakaa a krájejte na plátky.

 

 

TIP: Božsky chutná i  přelitá rozpuštěnou a zchladlou hořkou čokoládou.

TIP: Pokud nejste fanoušek do marakuji, můžete ji samozřejmě vynechat. Popřípadě můžete zvolit třeba čerstvé maliny.

 

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď