Už několikátý týden držím tzv. eliminační protokol. U tohoto druhu „diety“ jde o vyřazení největších dráždičů jako je lepek, cukr a mléko spolu s potravinami, které mi vyšly v testu potravinových intolerancí. Musím říct, že kvůli svatbě nejlepší kamarádky, dovolené, dokončování kuchařky jsem jej dost porušovala. Během prvního měsíce jsem si alespoň vytvořila určité návyky a teď „naostro“ se mi protokol lépe dodržuje. Proč o tom ale píšu, tyto tyčinky jsem si vytvořila jako něco sladkého, co bych v rámci této stravy mohla. Nakonec mi tento pokus o něco, co jsem nevěděla, jak vlastně dopadne, ani jakou bude mít podobu, tak zachutnal, že jsem jej musela sepsat i pro vás. Tyčinky jsou skvělé třeba na snídani s kokosovým jogurtem a čerstvým ovocem anebo jen tak jako svačina:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 10 minut + 40 minut pečení
Počet porcí: 5 tyčinek
Ingredience
- 100 g strouhaného kokosu (ideálně tučnější)
- 65 g kešu nebo mandlové mouky (na jemno rozemletých oříšků)
- 100 g kokosového mléka (nikoliv kokosového nápoje)
- 15 g tuku – ghí, máslo nebo kokosový olej
- 1 bílek z vejce od slepic z volného chovu
- cca 10 g medu nebo javorového sirupu (lze vynechat)
- zrníčka z vanilkového lusku nebo mletá vanilka nebo vanilkový extrakt
- velká hrst lesním borůvek (pokud použijete kanadské borůvky, doporučuji je překrájet na menší kousky)
Postup
- Troubu si předehřejte na 160°C.
- Ve střední míse smíchejte kokos, kešu nebo mandlovou mouku a vanilku.
- Přidejte kokosové mléko a rozpuštěný tuk. Promíchejte.
- Dále do kokosové směsi vmíchejte bílek. Poté zapracujte i med nebo javorový sirup. Postačí míchání klasickou lžící.
- Nakonec do těsta přidejte borůvky a zlehka zapracujte.
- Formu na chlebíček/toastový chléb vyložte pečicím papírem a kokosovou hmotu do něj přesuňte. Pomocí lžíce nebo vidličky těsto natlačte rovnoměrně na dno.
- Pečte v předehřáté troubě asi 40 minut, dokud nebude povrch zlatavý.
- Nechte vychladnout a pomocí ostrého nože rozdělte na 5 porcí.
- Uchovávejte v chladu.
TIP: Tyčinky můžete po upečení přelít rozpuštěnou vysokoprocentní hořkou čokoládou.
Žádné komentáře