Tento cheesecake vznikl vlastně tak trošku v kooperaci s vámi:). Na Instagramu jsem se ptala, s čím byste cheesecake obsahující bílou čokoládu chtěli a tip na pistácie mi hned padl do oka. V receptu jsou opravdu pistácie, žádná pasta ani máslo, aby se vám suroviny dobře sháněly. Každopádně, pokud něco takového doma máte, nebojte se použít – chuť pistácií se tak zintenzivní. Rozhodně v receptu nevynechejte lesní ovoce, celkový chuťový dojem osvěží a dodá cheesecaku další rozměr. Recept jsem si původně chtěla nechat jen do příspěvku na Instagram, ale pak mě holky Kačí ze Smooth&Cooking a Kačka z Milluji po ochutnání přesvědčily o tom, že by měl určitě být i tady:). A tak mám zase jednou velkou radost, že vám přináším náročnými degustátory schválený recept:D.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 minut (+ chlazení)
Počet porcí: 6-8 porcí
Ingredience
(na dortovou formu o průměru 16-18 cm)
Ingredience na korpus
- 100 g máslových sušenek
- 30 g mletých pistácií
- 30 g másla
Ingredience na cheesecake – náplň
- 350 g krémového sýra (typu Philadephia)
- 250 g mascarpone
- 1 vejce od slepic z volného chovu
- 30 ml smetany ke šlehání
- 150 g bílé čokolády
- 30 g cukru
- 70 g mletých pistácií
Ingredience na ozdobení
- celé a mleté pistácie
- čerstvé maliny
- čerstvé ostružiny
+
- 50 g bílé čokolády
- 10 ml smetany ke šlehání
Postup
- V malém kastrůlku přiveďte smetanu k varu, stáhněte z plotny a vhoďte do ní nalámanou bílou čokoládu.
- Ihned míchejte, dokud se suroviny nespojí v hladkou ganache.
- Hotovou ganache z bílé čokolády si odložte stranou, aby vychladla.
- Sušenky nalámejte do nádoby od food procesoru a rozemelte na jemno.
- Přidejte mleté pistácie (popř. i celé), máslo a opět pomocí mixování spojte ve drolivé těsto.
- Dno dortové formy s odnímatelným okrajem vyložte pečicím papírem a vymažte máslem – i včetně okrajů.
- Připravenou hmotu na korpus natlačte rovnoměrně na dno dortové formy a dejte péct na 5 minut do trouby vyhřáté na 180°C.
- Během pečení si připravte krém.
- Ve větší míse vyšlehejte smetanový sýr, mascarpone, cukr a vejce.
- Přidejte ganache z bílé čokolády – opět krátce zašlehejte.
- Polovinu z krému, který by měl být spíše hustší konzistence, přesuňte na předpečený sušenkový základ a zarovnejte.
- Do druhé poloviny krému přimíchejte namleté pistácie a přesuňte jej na první bílou vrstvu cheesecaku. Opět zarovnejte.
- Pečte zhruba 30-35 minut při teplotě 185°C.
- Hotový cheesecake se bude uvnitř stále lehce třást, na povrchu musí být však pevný. Nechte zcela zchladnout. Doporučuji nechat vychladnout venku a potom přes noc v lednici.
- Po vychladnutí můžete zdobit mletými o celými pistáciemi a čerstvými malinami a ostružinami. Ovoce určitě nevynechejte, krásně doplňuje chutě cheesecaku.
- Hotový cheesecake uchovávejte v chladu.
TIP: Pokud vám zbude 50 g bílé čokolády, připravte si ganache a před zdobením jí cheesecake polijte (postačí 10 ml smetany :).
8 Komentáře
Klara S
18. 5. 2019 at 19:35Jednim slovem – LUXUSNI !!! Naprosto jednoduchy, rychly recept, na kterem se neda nic pokazit. Byl to skvely napad ho dat na blog!!
Martina
20. 6. 2019 at 22:59Mockrát děkuji!:)
Michaela
7. 3. 2021 at 10:59Nejluxusnější cheesecake, jaký jsem kdy měla! Nejenže božský chutná, ale taky paradne vypadá. Pekla jsem ho manželovi k narozeninám a oblizovali jsme se cely víkend ☺️
Martina
17. 3. 2021 at 14:56Jeeee, tak to mam obrovskou radost!!! Děkujuuu!:))
DENISA
17. 3. 2021 at 20:01Můžu použít i pistácie solené? Určitě se na cheesecake hned vrhnu, vypadá krásně 😊
Martina
19. 3. 2021 at 11:35Určitě můžete:). Já solené oříšky vždy propláchnu a nechám usušit v troubě nebo na pánvi:)
Danka
2. 7. 2021 at 13:28Mozem prosim namiesto pistacii pouzit pistaciove maslo? (zomlete pistacie do kremu, nic viac tam neni 🙂 )
Martina
2. 7. 2021 at 19:00Ano, můžete:). Máslo má ještě výraznější pistáciovou chuť:)