Dezerty Jídlo Recepty Sladké Vegetariánské

Pistáciový cheesecake s bílou čokoládou

Tento cheesecake vznikl vlastně tak trošku v kooperaci s vámi:). Na Instagramu jsem se ptala, s čím byste cheesecake obsahující bílou čokoládu chtěli a tip na pistácie mi hned padl do oka. V receptu jsou opravdu pistácie, žádná pasta ani máslo, aby se vám suroviny dobře sháněly. Každopádně, pokud něco takového doma máte, nebojte se použít – chuť pistácií se tak zintenzivní. Rozhodně v receptu nevynechejte lesní ovoce, celkový chuťový dojem osvěží a dodá cheesecaku další rozměr. Recept jsem si původně chtěla nechat jen do příspěvku na Instagram, ale pak mě holky Kačí ze Smooth&Cooking a Kačka z Milluji po ochutnání přesvědčily o tom, že by měl určitě být i tady:). A tak mám zase jednou velkou radost, že vám přináším náročnými degustátory schválený recept:D.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 minut (+ chlazení)

Počet porcí: 6-8 porcí

 

 

Ingredience

(na dortovou formu o průměru 16-18 cm)

 

Ingredience na korpus

 

  • 100 g máslových sušenek
  • 30 g mletých pistácií
  • 30 g másla

 

Ingredience na cheesecake – náplň

 

  • 350 g krémového sýra (typu Philadephia)
  • 250 g mascarpone
  • 1 vejce od slepic z volného chovu
  • 30 ml smetany ke šlehání
  • 150 g bílé čokolády
  • 30 g cukru
  • 70 g mletých pistácií

 

Ingredience na ozdobení

 

  • celé a mleté pistácie
  • čerstvé maliny
  • čerstvé ostružiny

+

  • 50 g bílé čokolády
  • 10 ml smetany ke šlehání

 

 

 

Postup

 

  1. V malém kastrůlku přiveďte smetanu k varu, stáhněte z plotny a vhoďte do ní  nalámanou bílou čokoládu.
  2. Ihned míchejte, dokud se suroviny nespojí v hladkou ganache.
  3. Hotovou ganache z bílé čokolády si odložte stranou, aby vychladla.
  4. Sušenky nalámejte do nádoby od food procesoru a rozemelte na jemno.
  5. Přidejte mleté pistácie (popř. i celé), máslo a opět pomocí mixování spojte ve drolivé těsto.
  6. Dno dortové formy s odnímatelným okrajem vyložte pečicím papírem a  vymažte máslem – i včetně okrajů.
  7. Připravenou hmotu na korpus natlačte rovnoměrně na dno dortové formy a dejte péct na 5 minut do trouby vyhřáté na 180°C.
  8. Během pečení si připravte krém.
  9. Ve větší míse vyšlehejte smetanový sýr, mascarpone, cukr a vejce.
  10. Přidejte ganache z bílé čokolády – opět krátce zašlehejte.
  11. Polovinu z krému, který by měl být spíše hustší konzistence, přesuňte na předpečený sušenkový základ a zarovnejte.
  12. Do druhé poloviny krému přimíchejte namleté pistácie a přesuňte jej na první bílou vrstvu cheesecaku. Opět zarovnejte.
  13. Pečte zhruba 30-35 minut při teplotě 185°C.
  14. Hotový cheesecake se bude uvnitř stále lehce třást, na povrchu musí být však pevný. Nechte zcela zchladnout. Doporučuji nechat vychladnout venku a potom přes noc v lednici.
  15. Po vychladnutí můžete zdobit mletými o celými pistáciemi a čerstvými malinami a ostružinami. Ovoce určitě nevynechejte, krásně doplňuje chutě cheesecaku.
  16. Hotový cheesecake uchovávejte v chladu.

 

 

TIP: Pokud vám zbude 50 g bílé čokolády, připravte si ganache a před zdobením jí cheesecake polijte (postačí 10 ml smetany :).

 

 

 

 

Related Posts

2 komentáře

  • Odpovědět
    Klara S
    18. 5. 2019 at 19:35

    Jednim slovem – LUXUSNI !!! Naprosto jednoduchy, rychly recept, na kterem se neda nic pokazit. Byl to skvely napad ho dat na blog!!

    • Odpovědět
      Martina
      20. 6. 2019 at 22:59

      Mockrát děkuji!:)

    Zanechat odpověď