Moje nejmilovanější vánočka. Nutno podotknout, že jsem ji v dětství neměla vůbec ráda. Celkově jsem nemusela sladké pečivo a sladká jídla a navíc čemukoliv s rozinkami, jsem se dost vyhýbala. Tato nelibost k rozinkám v pečivu a cukroví mi teda zůstala dodnes. Proto si raději připravuji vánočku bez rozinek. Zase ale pak přijdu o část chuti vánočky, kterou ji přidává právě rum, kde jsou rozinky naložené. Na druhou stranu to vánočce vynahradím vždy při posledním kroku a to potírání rumem s máslem – jo prosím vás, to je trik mé maminky na který je patřičně pyšná a neodpustila by mi, kdybych to nezmínila:D.
Originální recept je na 1 velkou vánočku z celého kila mouky. My ji tak doopravdy děláme a nikdy se nestalo, že zůstala. Klidně si ale připravte dvě menší:).
Náročnost: střední
Doba přípravy: cca 2-3 hodiny včetně kynutí + 40-45 min pečení
Počet porcí: 1 velká nebo 2 menší vánočky
Ingredience
- 1 kg polohrubé mouky (můžete použít i směs pšeničné polohrubé a hladké špaldové)
- 40 g čerstvého droždí
- 0,5 l plnotučného mléka
- 150 g zcela povoleného másla
- 150 g moučkového cukru
- 2-3 žloutky od slepic z volného chovu
- kůra z chemicky neošetřeného citrónu
- špetka soli
+
- dvě velké hrsti vlašským ořechů
- třtinový cukr
- hrst nesířených rozinek
- rum
- rostlinný olej
- máslo
- vejce od slepic z volného chovu na potření
- moučkový cukr
Postup
- Rozinky předem namočte do rumu – nejlépe i den dopředu.
- Vlašské ořechy opražte na pánvi. Když jsou opečené, přidejte 2 lžíce třtinového cukru a při stálém míchání jím nechte ořechy obalit a lehce zkaramelizovat.
- Hotové ořechy přesuňte na prkénko a nasekejte nahrubo. Nechte zcela zchladnout.
- Mléko lehce zahřejte – jen tak, aby bylo vlažné – do něj nadrolte droždí, přidejte lžíci mouky a lžíci cukru z předem odváženého množství – společně prošlehejte metličkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi 15-25 minut.
- Žloutky spolu s cukrem vložte do mísy od robotu a pomocí nástavce typu šlehač vyšlehejte do pěny.
- Přidejte máslo a opět zašlehejte.
- K máslové pěně přidejte sůl, mouku (nezapomeňte, že lžíci jste již přidali do kvásku), kvásek a pomocí stěrky začněte vymíchávat těsto.
- Jakmile se začnou suroviny pojit, přemístěte mísu zpět do robotu (šlehací nástavec vyměňte za nástavec typu hák) a nechte jej vypracovat těsto – alespoň 5 minut.
- Těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout – cca 60-70 minut.
- Do vykynutého těsta zapracujte zcezené rozinky, karamelizované ořechy (část si nechejte na posypání vánočky) a zapracujte.
- Těsto rozdělte na 9 částí.
- Každou část pomocí rukou vyválejte ve dlouhý váleček.
- Ze 4 největších upleťte čtyřramenný cop.
- Pleťte od středu k jednomu konci a pak druhému. Na konci spojte.
- Čtyřramenný cop přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a vymazaný rostlinným olejem.
- Po celém středu copu udělejte rukou důlek a pomažte rozkvedlaným vejcem.
- Následuje upletení klasického copu ze 3 částí těsta.
- Ten položte na první cop, lehce přimáčkněte, opět udělejte zlehka důlek a pomažte vejcem.
- Nakonec poslední dva válečky spleťte a umístěte navrch vánočky. Opět zlehka přimáčkněte.
- Potřete opět vejcem a posypte zbytkem ořechů.
- Můžete do středu zapíchnout 3-4 špejle, aby se vánočka nerozjela a nechte ji asi 15-20 minut opět kynout.
- Po nakynutí pečte v troubě rozehřáté na 210°C 8-10 minut.
- Poté teplotu snižte na 180°C a pečte dalších 30-35 minut.
- Hotovou vánočku potřete směsí rozpuštěného másla s rumem – nešetřete, mazanec se musí tekutinou pořádně „napít“. Nejlépe potírejte na několikrát!
- Nakonec zacukrujte moučkovým cukrem – cukrování můžete také opakovat, jelikož první cukr se do vánočky vsaje. Navíc z cukru v kombinaci s máslem a rumem vznikne skvělá krusta.
TIP: Ze začátku pečení můžete vánočku přikrýt alobalem. Zajistí to, že bude vánočka propečená a přitom se nezačne pálit seshora (jedná se spíše o případ vánočky z celého kila mouky).
TIP: Pletení vánočky může být zapeklité a lépe než z popisků jej pochopíte z videa. Přidávám odkaz na detailní popis i video od Florentýny – zde.
1 komentář
Dýňová roláda s kořeněným karamelem a kyselými jablíčky – MamaChef
24. 10. 2020 at 16:14[…] 1 žloutek z vajec o slepic z volného chovu (nevyužití žloutky se skvěle hodí třeba na vanilkovou omáčku nebo vánočku) […]