Karamel a čokoláda je klasika. A taky moje láska. Stejně jako tento koláč.
Náročnost: střední
Doba přípravy: cca 40 min + chlazení
Počet porcí: 10-12 porcí
Ingredience
Korpus
- 100 g rýžové mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 18 g holandského kakaa
- 50 g třtinového cukru
- špetka soli
- 110 g studeného másla
- cca 4-5 lžic studené vody
Karamel
- 250 g třtinového cukru
- 1 velká lžíce másla
- 115 ml smetany ke šlehání
- mořská sůl
- arašídy
Čokoládový krém
- 250 g mascarpone
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 ml smetany ke šlehání (rozdělte na 125 a 125 ml)
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- moučkový (třtinový) cukr dle potřeby
Postup
Těsto
- Smíchejte obě mouky, kakao, třtinový cukr a špetku soli.
- Máslo nakrájejte na malé kostičky, přidejte k sypké směsi a prsty zapracujte do podoby drobenky.
- Po přidání studené vody, vypracujte v těsto.
- Koláčovou formu vymažte důkladně máslem a těsto do ní rovnoměrně vmačkejte – včetně okrajů.
- Takto vyloženou formu dejte na cca 15 minut do mrazáku.
- Poté pečte na 200°C po dobu cca 15 minut, dokud není těsto zlatavé a zcela upečené.
Karamel
- V hrnci nechte na středním ohni za stálého míchání rozpustit třtinový cukr v karamel.
- Jakmile je všechen cukr zkaramelizovaný, stáhněte z plotny, vhoďte lžíci másla, opět vraťte na plotnu a neustále míchejte, dokud se všechno máslo nespojí s karamelem.
- Poté začněte postupně přilévat smetanu, vždy mícháním zapracujte. Karamel je opravdu hodně horký a jde z něj horká pára – proto opatrně. Také je třeba s karamelem rychle pracovat – pokud byste přilili smetanu a nezačali směs míchat, karamel by se velmi lehce mohl srazit.
- Do karamelové omáčky přidejte větší špetku soli a 1/2 sáčků arašídů. (Arašídy si většinou propláchnu a nechám vysušit v troubě).
- Hotový slaný karamel s arašídy vlijte na upečený a vychladlý základ koláče.
- Karamel nechte vychladnout a zatuhnout – nejprve v pokojové teplotě, poté můžete přemístit do lednice.
Čokoládový krém
- 125 ml smetany přiveďte k varu.
- Stáhněte z plotny a přidejte nalámanou hořkou čokoládu.
- Čokoládu mícháním zapracujte do smetany až vznikne lesklá ganache.
- Mascarpone a tvaroh společně lehce a krátce prošlehejte. Jen tak, aby se spojili.
- Postupně pak přilévejte smetanu a zašlehávejte do krému.
- Nakonec pomocí stěrky vmíchejte zchladlou čokoládovou ganache.
- V případě potřeby doslaďte třtinovým moučkovým cukrem. (Myslete na to, že v koláči bude už dost cukru díky karamelu. Není tedy žádoucí mít čokoládový krém příliš sladký.)
- Krém naneste na ztuhlou karamelovou vrstvu a ozdobte opečeným zbytkem arašídů.7
- Celý koláč nechce alespoň pár hodin vychladit a zatuhnout v lednici.
Žádné komentáře