Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 minut
Počet porcí: 5-6 porcí
Ingredience
- 1 květák
- 2 velké cibule
- 1,5 l zeleninového nebo masového vývaru
- 150 ml smetany
- 50 g jemného modrého sýru (nedoporučuji rokfór apod.)
- máslo (nejlépe přepuštěného)
- 4 střední brambory
- čerstvá petrželka
Postup
- Květák zbavte košťálu, umyjte a rozdělte na růžičky.
- Cibuli očistěte a nakrájejte nahrubo.
- Ve středním pekáči promíchejte květák s cibulí a troškou soli.
- Přidejte 2 lžíce másla a pečte na 200-210°C zhruba 20 minut.
- Brambory i se slupkou důkladně omyjte a nakrájejte na větší kostky.
- Pečte při 210°C se solí a lžící másla cca 35 minut – dokud nebudou brambory měkké a zlatavé.
- V menším hrnci rozpusťte modrý sýr ve vysokoprocentní smetaně a spojte v omáčku tekutější konzistence.
- Ke květáku s cibulí přidejte sýr se smetanou, promíchejte a pečte dalších cca 15 minut.
- Obsah pekáče přemístěte do středního hrnce a zalijte horkým vývarem.
- Vše rozmixujte dohladka pomocí tyčového mixéru.
- Vraťte na plotnu, nechte zlehka provařit a dochuťte solí a pepřem.
- Polévku podávejte s pečenými bramborami a čerstvě nasekanou petrželkou.
TIP: Podávat můžete i s nadroleným modrým sýrem a pečeným květákem (který si odložíte).
Žádné komentáře