Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně

Ricottová bábovka s pekanovými ořechy

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 15 minut + 40-45 minut pečení

Počet porcí: 8-10 porcí

Ingredience

(na bábovkovou formu o objemu 1,18 l)

  • 2 vejce od slepic z volného chovu
  • 95 g třtinového nebo krupicového cukru
  • 250 g ricotty
  • 50 g másla
  • 50 g plnotučného mléka
  • 100 g pekanových oříšků
  • 125 g pšeničné polohrubé mouky
  • 65 g pšeničné (celozrnné) hladké mouky (popř. špaldové)
  • špetka soli
  • 7 g prášku do pečiva

Postup

  1. Vejce, ricottu i mléko vyndejte hodinu předem z lednice, aby se ohřáli na pokojovou teplotu. Teplota tzv. mokrých surovin je zásadní pro to, aby se vám těsto nesrazilo již při jeho tvorbě. Zároveň doporučuji pracovat s kuchyňským robotem, který díky své výkonnosti suroviny krásně propojí.
  2. Troubu předehřejte na 155°C.
  3. Máslo rozpusťte a nechte alespoň částečně vychladnout (nesmí být horké!).
  4. Vejce vyšlehejte spolu s cukrem do nadýchané bělavé pěny – šlehejte cca 5 minut.
  5. Poté postupně po lžicích zašlehejte ricottu (pokud by v kelímku s ricottou byla voda, vylijte ji a nepřidávejte do směsi).
  6. Dále zašlehejte rozpuštěné a vychladlé máslo a nakonec i mléko.
  7. Pekanové ořechy rozemelte najemno a zapracujte do těsta.
  8. Přidejte obě prosáté mouky, sůl, prášek do pečiva a opět zapracujte. Vzniknou by mělo homogenní těsto, které není ani příliš řídké, ani příliš hutné.
  9. Bábovkovou formu důkladně vymažte máslem nebo olejem a vysypte polohrubou moukou, strouhankou nebo jejich kombinací. Dejte si záležet, ať nevynecháte žádné místo, kde by se mohla bábovka přichytit.
  10. Do formy přesuňte těsto, lehce s ní bouchněte o podložku a pečte v troubě předehřáté na 155°C 40-45 minut. Troubu zbytečně během pečení neotevírejte.
  11. Po upečení nechte 2 – 3 minuty vychladnout a poté bábovku vyklopte. Pokud jste formu dobře vymazali a vysypali, mělo by to jít téměř samo:).
  12. Před krájením nechte vychladnout.
  13. Podávat můžete zasypané moučkovým cukrem nebo přelité pekanovou polevou.
  14. Na pekanovou polevu budete potřebovat cca 45 g rozemletých pekanů, 70 g smetany ke šlehání a 20 g moučkového cukru. Vše smíchejte v kastrůlku, přiveďte k varu a nechte krátce povařit. Poté nechte vychladnout. Bábovku polevou polévejte těsně před podáváním.

TIP: Pro ještě intenzivnější chuť, můžete oříšky před mletím opražit.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď