Náročnost: malá
Doba přípravy: do 15 minut + 40-45 minut pečení
Počet porcí: 8-10 porcí
Ingredience
(na bábovkovou formu o objemu 1,18 l)
- 2 vejce od slepic z volného chovu
- 95 g třtinového nebo krupicového cukru
- 250 g ricotty
- 50 g másla
- 50 g plnotučného mléka
- 100 g pekanových oříšků
- 125 g pšeničné polohrubé mouky
- 65 g pšeničné (celozrnné) hladké mouky (popř. špaldové)
- špetka soli
- 7 g prášku do pečiva
Postup
- Vejce, ricottu i mléko vyndejte hodinu předem z lednice, aby se ohřáli na pokojovou teplotu. Teplota tzv. mokrých surovin je zásadní pro to, aby se vám těsto nesrazilo již při jeho tvorbě. Zároveň doporučuji pracovat s kuchyňským robotem, který díky své výkonnosti suroviny krásně propojí.
- Troubu předehřejte na 155°C.
- Máslo rozpusťte a nechte alespoň částečně vychladnout (nesmí být horké!).
- Vejce vyšlehejte spolu s cukrem do nadýchané bělavé pěny – šlehejte cca 5 minut.
- Poté postupně po lžicích zašlehejte ricottu (pokud by v kelímku s ricottou byla voda, vylijte ji a nepřidávejte do směsi).
- Dále zašlehejte rozpuštěné a vychladlé máslo a nakonec i mléko.
- Pekanové ořechy rozemelte najemno a zapracujte do těsta.
- Přidejte obě prosáté mouky, sůl, prášek do pečiva a opět zapracujte. Vzniknou by mělo homogenní těsto, které není ani příliš řídké, ani příliš hutné.
- Bábovkovou formu důkladně vymažte máslem nebo olejem a vysypte polohrubou moukou, strouhankou nebo jejich kombinací. Dejte si záležet, ať nevynecháte žádné místo, kde by se mohla bábovka přichytit.
- Do formy přesuňte těsto, lehce s ní bouchněte o podložku a pečte v troubě předehřáté na 155°C 40-45 minut. Troubu zbytečně během pečení neotevírejte.
- Po upečení nechte 2 – 3 minuty vychladnout a poté bábovku vyklopte. Pokud jste formu dobře vymazali a vysypali, mělo by to jít téměř samo:).
- Před krájením nechte vychladnout.
- Podávat můžete zasypané moučkovým cukrem nebo přelité pekanovou polevou.
- Na pekanovou polevu budete potřebovat cca 45 g rozemletých pekanů, 70 g smetany ke šlehání a 20 g moučkového cukru. Vše smíchejte v kastrůlku, přiveďte k varu a nechte krátce povařit. Poté nechte vychladnout. Bábovku polevou polévejte těsně před podáváním.
TIP: Pro ještě intenzivnější chuť, můžete oříšky před mletím opražit.
Žádné komentáře