Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční Vegetariánské Velikonoce

Blondies s bílou čokoládou a čokoládovými vajíčky

Blondies je vlastně brownies bez kakaa, resp. čokolády. A stejně jako super brownies je i u blondies jedním z nejdůležitějších aspektů doba pečení. Navíc teda blondies bez tuny cukr je docela výzva. Americké recepty obsahují zhruba 3x více cukru než tento recept. Pro nás doma bylo ale blondies přeslazené už při 120 g cukru, tak jsem musela ubrat. Žvýkavé textury, kterou by blondies, stejně jako brownies, mělo mít, se nejsnáze docílí právě díky velkému množství cukru, které se v dezertu během pečení rozpustí. Při zapracování dalších sladkostí jsem ale takové množství nezvládla a musela jsem prostě ubrat :D. Proto je potřeba si více pohlídat pečení a vytáhnout blondies ve správný čas. Během tvorby receptu jsem zkoušela několik verzí. Nedopečenou rozhodně nechcete, protože chutná po mouce. 😀 Přepečená byla fajn, ale šlo spíš o mňam buchtu. No a zlatá střední cesta, kdy je blondies upečené, ale přesto uprostřed lehce žvýkavé a mokré byla skvělá! Do blondies se vám nesmí zabořit prst, když se jej na povrchu dotknete, to jej vraťte zpět a ještě pečte.

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 20 minut + pečení 20-22 minut

Počet porcí: 9 – 12 porcí

Ingredience

  • 115 g másla
  • 40 g bílé čokolády
  • 80 g třtinového cukru (lze i krupice nebo krystal)
  • 2 celá vejce + 1 žloutek
  • 120 g hladké pšeničné mouky
  • větší špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mleté vanilky (popř. 1 lžička vanilkového extraktu)

+

  • 60 g bílé čokolády
  • 100 g čokoládových cukrových vajíček nebo lentilek

Postup

    1. Troubu si předehřejte na 175°C.
    2. Máslo spolu se 40 g bílé čokolády rozpusťte na vodní lázni.
    3. K rozpuštěné máslovo-čokoládové směsi poté zašlehejte cukr pomocí metličky.
    4. Dále přidejte dvě celá vejce a jeden žloutek a opět zašlehejte.
    5. Pokračujte přidáním prosáté mouky, soli, prášku do pečiva a vanilky. Pomocí metličky zapracujte v hladké lesklé těsto.
    6. Bílou čokoládu nasekejte nahrubo. Z vajíček si oberte menší polovinu a také ji nasekejte (lentilky nechte vcelku). Obojí zamíchejte do těsta.
    7. Středně velký pekáč vyložte pečicím papírem a nalijte těsto do něj přesuňte. 2-3 vajíčka si rozpulte a položte seshora těsta.
    8. Pečte v předehřáté troubě 20-22 minut. Tady jen pozor, protože čas je zásadní pro texturu výsledného blondies. Jakmile jej přepečete, půjde spíše o buchtu (ale moc dobrou :D). Pokud jej ale vyndáte naopak příliš brzy, bude nedopečené a byla by cítit chuť mouky. Já sama jsem blondies pekla 22 minut.
    9. Po upečení, ještě za tepla, dozdobte zbytkem rozpůlených a nasekaných cukrových vajíček, která do těsta zlehka přimáčkněte.
    10. Nechte vychladnout a poté krájejte na kostky.

TIP: Upečené blondies nechte nejprve volně vychladnout a poté zchlaďte v lednici.

TIP: Blondies bude skvěle fungovat s lesním ovocem. Stačí např. místa čokoládových vajíček seshora do těsta poskládat zmražené ovoce. Jen si dejte pozor na dobu pečení, spolu s ovocem může blondies potřebovat o pár minut více.

Tento recept vznikl ve spolupráci s Billou.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď