Dezerty Jídlo Recepty Sladké

Čokoládovo-lískooříškové tiramisu

Originální italské recepty na tiramisu pracují jen s mascarpone a vejci. Do krému přijdou jak žloutky, tak sníh z bílků. Jelikož jde ale o nepečený dezert, sama jsem se rozhodla pro variantu bez syrových vajec. Žloutky do krému jsem upravila pomocí pasterizace na vodní lázni a bílky jsem nahradila našlehanou smetanou. Věřím, že se najde spousta z vás, kterým tato „nesyrová“ verze přijde vhod:). Toto tiramisu se ale od originálu liší mnohem více, protože je navíc ochucené čokoládou a lískovými oříšky. Obě příchutě jsem rozdělila do dvou vrstev a je to fakt zábava! Já osobně bych si ale klidně dala tiramisu jen s lískooříškovým krémem, protože ten mě baví neuvěřitelně. Pamatujte, že je ale třeba oříšky předem opražit, jinak se ochudíte o tu delikátní chuť. No a nebo můžete použít 100% lískooříškový krém.

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut

Počet porcí: 3-4 porce

Ingredience

  • 2 žloutky z vajec od slepic z volného chovu
  • 25 g cukru krupice
  • 250 g mascarpone
  • 150 g smetany ke šlehání (s min. 33% obsahem tuku)

+

  • 35 g pražených mletých lískových oříšků nebo oříškového másla
  • 65 g kvalitní hořké čokolády

+

  • 50 ml silné kávy (použila jsem aromatizovanou mletou kávu Coffeeway Vanilla-Hazelnut)
  • 10 ml mandlového likéru amaretto nebo rumu – volitelné

+

  • 125 g italských cukrářských piškotů savoiardi (tyto piškoty typické pro tiramisu jsou dnes zcela běžně dostupné, o stupeň lepšího tiramisu ale docílíte, když si připravíte vlastní domácí piškoty – recept na ty moje najdete v mojí kuchařce)

Ingredience na dozdobení

  • kakaový prášek
  • pražené lískové oříšky

Postup

Postup na náplň

  1. Žloutky spolu s cukrem a vanilkou vyšlehejte metličkou v teplovzdorné misce a poté pozvolna ohřívejte za stálého šlehání na vodní lázni. Díky tomuto procesu dojde k pasterizaci vajec. Míchejte a zahřívejte, dokud vejce nezesvětlají a cukr se nerozpustí. Vznikne lehce nadýchaný žloutkový krém. Odstavte stranou a za občasného zamíchání nechte vychladnout. Pro rychlejší vychlazení přesuňte do čisté misky.
  2. Čokoládu rozpusťte na vodní lázni a také odložte stranou a nechce vychladnout.
  3. V další míse metličkou vyšlehejte mascarpone spolu s vychladlým žloutkovým krémem a  troškou vanilky.
  4. Tento krém si rozdělte napůl do dvou misek.
  5. Do krému v jedné míse vmíchejte na co nejjemnější namleté lískové oříšky nebo lískooříškové máslo a odložte krém stranou.
  6. K druhé polovině krému přilijte (ne horkou) rozpuštěnou čokoládu a zapracujte stěrkou nebo metličkou.
  7. Vychlazenou smetanu vyšlehejte do tuha, rozdělte na dvě poloviny a zlehka zapracujte do obou krémů. Vznikne vám tak lískooříškový krém složený ze žloutkového krému, mascarpone, oříšků a šlehačky a čokoládový krém, který obsahuje opět žloutkový krém, mascarpone, čokoládu a šlehačku.

Dokončení

  1. Dále si připravte kávu, kterou případně smíchejte s amarettem nebo rumem.
  2. Cukrářské piškoty namáčejte v kávě a pokládejte na dno sklenic/pohárů. Pro zaplnění celého dna si pomůžete jejich nalámáním. Kávou poté ještě lehce polijte.
  3. Na vrstvu piškotů naneste vždy vrstvu čokoládového krému.
  4. Na krém přijde opět vrstva piškotů namočených v kávě, a na ni vrstva lískooříškového krému, který zahlaďte.
  5. Nakonec seshora posypte tenkou vrstvou kvalitního kakaového prášku nebo namletými lískovými oříšky. Dozdobte nahrubo nasekanými oříšky a dejte zchladit do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně však přes noc, aby se dezert dobře uležel.
  6. Podávejte vychlazené.

TIP: U nižších sklenic můžete použít i jednu vrstvu piškotů. Naopak, pokud byste rádi připravili tiramisu do formy, zdvojnásobte množství veškerých ingrediencí.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď