Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční Vánoce Vegetariánské

Pařížské rohlíčky

Pařížské rohlíčky jsou mým nejoblíbenějším cukrovím! Teda ještě s vanilkovými rohlíčky. Letos bych je chtěla hezčeji přefotit, ale zatím dávám recept takto z loňska:).

Náročnost: střední

Počet plechů: 3-4 plechy

Ingredience

 

Ingredience na rohlíčky

  • 280 g mletých vlašských ořechů
  • 280 g cukru krystal krupice
  • 80 g hrubé mouky
  • 2 vejce od slepic z volného chovu
  • špetka soli

Ingredience na pařížský krém

  • 3 vejce od slepic z volného chovu
  • 125 + 25 g cukru krupice nebo krystal
  • 250 g povoleného másla
  • 50 g kakaa
  • 1 – 2 lžíce rumu

Ingredience na polevu

  • 55 g kvalitní hořké čokolády (s min. 70% obsahem kakaa)
  • 55 g másla

Postup

Postup na rohlíčky

  1. Ořechy, cukr, mouku a špetku solí společně promíchejte.
  2. Dále přidejte vejce a vypracujte kompaktní mírně lepivé těsto.
  3. Z těsta vytvořte váleček, zabalte jej do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednice alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc – pak těsto vytáhněte cca 30 minut předem ven, aby lehce povolilo.
  4. Těsto rozdělte na 3 části. Vždy pracujte jej s jednou částí těsta – postupně každou část krátce propracujte v ruce a vytvořte z těsta dlouhý váleček, ten nakrájejte na díly asi o velikosti 1 cm.
  5. Z každého dílku pak vytvarujte rohlíček a dejte jej na plech vyložený pečicím papírem. Rohlíček příliš neohýbejte, aby těsto neprasklo. Mezi jednotlivými rohlíčky dělejte menší mezery.
  6. Až budete mít plech plný, pečte rohlíčky v troubě předehřáté na 175°C, dokud se rohlíčky nezačnou roztékat do stran. V této chvíli teplotu snižte na 100°C a nechte rohlíčky dosušit cca 5 – 10 minut.
  7. Upečené rohlíčky nechte pár minut vychladnout na pečicím papíru, který po upečení ale z plechu sundejte.

Postup na pařížský krém

  1. Vejce šlehejte spolu se 125 g cukru na vodní lázni, dokud směs nezhoustne a vejce se neprohřejí (cca 5 minut). Použijte ruční elektrický šlehač.
  2. Vaječnou směs přelijte do studené nádoby a nechce vychladnout.
  3. Dále vyšlehejte změklé máslo spolu s 25 g cukru do bělavé nadýchané pěny (v robotu vám tato práce zabere cca 5 minut, ručním šlehačem až 10 minut).
  4. K máslu pak zašlehejte i prosáté kakao a trošku rumu.
  5. K máslové pěně nakonec postupně zašlehejte i vychladlou vaječnou směs.
  6. S krémem můžete ihned pracovat.

 

Postup na dokončení

  1. Na vychladlé rohlíčky nanášejte krém pomocí cukrářského sáčku a tenčí zdobicí špičky.
  2. Rohlíčky pokládejte na tác a jakmile jsou všechny ozdobené krémem, dejte je zatuhnout do lednice.
  3. Dále si připravte čokoládovou polevu. Na vodní lázni společně rozpusťte čokoládu a máslo do podoby lesklé polevy.
  4. Rohlíčky se zatuhlým krémem namáčejte horní stranou s polevou do čokolády a nechte zatuhnout.
  5. Takto hotové rohlíčky je dobré nechat několik dnů odležet, aby těsto díky krému změklo.
  6. Uchovávejte v chladu.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď