Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Recepty Vegetariánské

Risotto s rajčaty a mozzarellou

Risotto s rajčaty a mozzarellou nebyl tak úplně můj nápad. Inspirovala jsem se během jednoho dílu z nejnovější řady MasterChef Česko od Jitky, která podobné risotto připravovala. Porotci koukali zvláštně, ale už když vařila, chtěla jsem jednu porci dostat hned domů:D. Jedním z  jídel, které doma vařím totiž opravdu často, jsou těstoviny s rajčaty a mozzarellou – vlastně v podobném provedení, jak jsem zkoušela připravit toto risotto. Mozzarellu nechávám rozpustit přímo v těstovinách. Vzniknou pak takové táhlé nitky sýru, které mě hrozně baví. Sýr je ale potřeba pořádně prohřát a rozmíchat, aby vám z něj nevznikla koule uprostřed těstovin. Také je třeba jídlo ihned podávat:). Můžete tedy zkusit i část sýru přidat přímo do risotta. Pokud z toho máte ale strach, stačí mozzarellu servírovat až nakonec na hotové risotto.

 

Náročnost: střední

Doba přípravy: do 30 minut

Počet porcí: 2 porce

 

 

Ingredience

  • 1/2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1  menší šalotka (popř. nahraďte cibulí, ale šalotka se hodí mnohem lépe kvůli své jemnosti)
  • 250 g rýže vhodné na risotto (Arborio, Carnaroli nebo Acquerello)
  • 150 ml suchého bíleho vína
  • 0,7 l horkého vývaru (z masa či zeleniny)
  • 200 ml rajčatové passaty (jde o hladkou rajčatovou omáčku, běžně dostupnou v jakémkoliv obchodě)
  • 100 g parmazánu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

+

  • čerstvá bazalka
  • 150 g mozzarelly
  • 200-250 g cherry rajčat

 

 

Postup

 

  1. Připravte si horký vývar. Pro samotnou přípravu risotta je horká tekutina základní ingrediencí. (Můj tip: Aby nebylo nutné pokaždé vařit nový vývar, připravte si jej předem a zamrazte. Poté vždy jen vývar rozpustíte a můžete jej používat mimo jiné i do omáček či polévek.)
  2.  Ve středně velkém hrnci se silnějším dnem rozehřejte tuk (1/2 lžíce másla + 1 lžíce oleje) a zpěňte na jemno nakrájenou šalotku
  3. Šalotku restujte dokud nepovolí a nezměkne. Neměla by chytat zlatavou barvu, ale naopak by měla v risottu splynout se zrníčky rýže.
  4. K šalotce přidejte rýži a opět restujte cca 30 – 45 sekund, tak aby se každé zrníčko rýže obalilo tukem.
  5. Přilijte víno a nechte na středním plameni, za stálého míchání, tekutinu odpařit.
  6. Jakmile je víno odpařené, přidejte 1-2 naběračky horkého vývaru. Po každé, když se tekutina odpaří, přidejte další naběračku a tento proces opakujte dokud není rýže hotová – tedy na skus (nesmí být příliš měkká, ale ani příliš tvrdá). Risotto často míchejte – je to důležité k dosažení co nejkrémovější konzistence.
  7. Ke konci vaření přidejte rajčatovou passatu a vmíchejte.
  8. Risotto raději dejte stranou z plotny ve chvíli, kdy by se mohla rýže ještě chvíli vařit – teplem totiž mírně dojde!
  9. Jakmile risotto stáhnete z ohně, přidejte lžíci másla, nastrouhaný parmazán a nechte 2 minuty odpočinout pod pokličkou.
  10. Dle potřeby dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a vmíchejte velkou hrst nasekané bazalky.
  11. Čerstvá rajčata můžete vmíchat přímo do risottta anebo, ještě lépe, jimi risotto zdobit seshora spolu s natrhanými kousky mozzarelly. Dozdobte bazalkou.

 

 

TIP:  Risotto musí být vždy krémově a rozlít se po talíři. Nejdůležitější je proto se pečlivě věnovat jeho přípravě zejména před koncem vaření a chytnou moment, kdy je opravdu rýže na skus (raději tvrdší než měkčí – později dojde teplem) a zároveň je v risottu stále dostatek tekutiny a krémové složky. Nelekejte se tedy, že je risotto tekutější, má tak vypadat:).

 

TIP: Pro ještě lahodnější chuť zkuste místo mozzarelly použít burratu.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď